De kwaliteiten van tegels

Tegels zijn een favoriet als keuze voor de vloerbedekking. Deze hoge waardering voor tegels komt vanwege de robuustheid van tegels, de lange levensduur en het gemak in onderhoud. Afgezien van deze technische kwaliteiten, zijn de tegels verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren waarmee je een uniek decor en sfeer in je interieur kunt creëren.

Afhankelijk van het type tegel dat je kiest voor de verschillende kamers in je huis, kunnen de prijzen sterk variëren. Het klopt dat de prijs voor het leggen van een tegel varieert. Om de prijs te kunnen bepalen worden de volgende parameters gebruikt: het soort materiaal, de grootte van het te bedekken oppervlak en de techniek die wordt ingezet om de tegels te installeren.

In dit artikel nodigen wij je uit om de verschillende soorten tegels met hun voor- en nadelen te ontdekken. We zullen ook de diepte ingaan over de prijzen en het belang van een professionele tegelzetter, eindigend met enkele onderhoudstips om je tegels jarenlang in perfecte staat te houden.

De verschillende soorten tegels

prix-carrelage-400x265.jpg

Vandaag de dag zijn er veel verschillende tegels op de markt. Zo zijn er verschillende materialen, verschillende vormen, verschillende kleuren en meer. Lees gauw verder voor meer inspiratie en advies bij het maken van de beste keuze. Ontdek onmiddellijk de verschillende soorten tegels met hun voor- en nadelen, maar ook hun aantrekkelijke prijs.

Soorten tegelsPrijs per m²
Tegels van porselein 20 tot 120 €
Tegels van natuursteen 30 tot 200 €
Terracotta of kleitegels 30 tot 100 €

Vergelijk gratis offertes

Tegels van porselein

Porselein is een materiaal dat zeer gewaardeerd wordt om zijn stevigheid en onderhoudsgemak. Maar porselein wordt vooral gewaardeerd om zijn imitatiecapaciteit met andere materialen zoals beton, marmer, hout of zelfs natuursteen. Dankzij de vele variaties is porseleinen tegels een van de meest voorkomende tegels en kan je zeer verfijnde stijlen in jouw interieur creëren. Porseleinen tegels gaan jarenlang mee!

Hoewel de tegels gemakkelijk te onderhouden zijn, kan porseleinen aardewerk kwetsbaar zijn als het niet alleen met water en zeep wordt schoongemaakt. Te krachtige onderhoudsproducten kunnen zelfs voortijdig gebruik van porseleinen tegels veroorzaken, vooral als de tegels geglazuurd zijn. Let ook op de plekken die je kiest om porselein te plaatsen, want het is heeft anti-slip coating.

Porselein steengoed dankt zijn succes aan zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Exclusief plaatsing en benodigdheden varieert de prijs van een porseleinen steengoedtegel tussen 20 en 120 € / m². Dit is een kleine investering voor jarenlange plezier van porseleinen tegels.

Tegels van natuursteen

Wat betreft de natuursteen tegels, het geeft een authentieke en zeer elegante uitstraling aan jouw interieur. Deze steensoort is een favoriet van velen om zijn robuustheid en lange levensduur. Daarnaast geeft de natuursteenbetegeling een zachte touch aan de complete look van de kamer. De tegels van natuursteen zijn makkelijk te onderhouden, het enige dat nodig is, is een beetje water en zeep om de natuursteentegels in de beginperiode te behouden. Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende kleuren en verschillende vormen om aan al jouw decoratiewensen te voldoen. Zo past natuursteen bij ieder interieur.

Over het algemeen vrij zware natuursteentegels zijn vaak gereserveerd voor het leggen op de begane grond. Je kan echter altijd het advies van een professional inwinnen als je dit type tegel boven wilt installeren. Bovendien is natuursteenbetegeling een vrij duur materiaal dat dienovereenkomstig moet worden geïnvesteerd.

De prijs van natuursteentegels varieert tussen 30 en 200 € / m² afhankelijk van de gebruikte steensoort en dus de kwaliteit. Leisteen is bijvoorbeeld een natuursteen waarvan de prijs varieert van 30 tot 60 € / m². Voor graniet kost het tussen de 60 en 200 € / m². Tenslotte kan marmer, een zeer onderscheiden nobele tegel, variëren tussen 45 en 200 € / m².

Terracotta of kleitegels

Terracotta is zeer esthetisch. De terracotta tegels zorgen voor een traditionele en eigentijdse decoratie. Terracotta is compatibel met een vloerverwarmingsinstallatie en heeft een robuuste uitstraling. Daarnaast is terracotta duurzaam en hip. Terracotta tegels zijn er in verschillende vormen: tegels, bakstenen en straatstenen. Kortom, er is voor elk wat wils en alles verlangens.

Het grootste nadeel van terracotta tegels is dat er specifiek onderhoud nodig is om in goede conditie te blijven. Een waterafstotende behandeling na het plaatsen van de voegen is essentieel om de levensduur te garanderen. Terracotta is ook gevoelig voor vocht en kan gemakkelijk vlekken als het oppervlak niet regelmatig wordt bedekt met lijnolie om het te beschermen. Terracotta is een gevoelige steensoort. Wanneer er iets hards op een terracotta vloer valt, kan de terracotta al gauw breken. Voorzichtigheid is vereist bij een terracotta vloer.

Wat betreft de prijs varieert een terracotta tegel zonder plaatsing tussen 30 en 100 € / m².

Wat is de prijs van een tegelzetter?

De prijzen van de verschillende hierboven genoemde tegels zijn exclusief arbeidskosten of voorraden zoals lijm en mortel. In het algemeen factureert een professionele tegelzetter zijn diensten tussen 30 en 50 € / m² betegeld. Dus om de totale prijs van een tegelinstallatie te berekenen, moet je rekening houden met de volgende criteria:

 • Het te betegelen oppervlak,
 • De gekozen materialen,
 • De grootte van de tegels,
 • Het type installatie,
 • Afwerkingen

Vergelijk gratis offertes

Waarom een professionele tegelzetter gebruiken?

carreleur-400x267.jpg

Tijd besparen

Door een professional in te schakelen, bespaar je veel tijd. Tegels leggen vereist immers een vaardigheid en een techniek die alleen een professionele tegelzetter met zorg en snelheid kan uitvoeren. Zelfs als je de tegels zelf wilt leggen en jezelf wilt toepassen om een ??goed resultaat te behalen, kan het veel meer tijd kosten dan een professional die gewend is om dagelijks alle soorten tegels te leggen. Bespaar uzelf een hoop tijd en energie en laat het zetten van tegels over aan een professional.

Een esthetisch en blijvend resultaat

Naast snel werken, garandeert een professionele tegelzetter je ook na verloop van tijd een esthetisch en duurzaam resultaat. Dankzij zijn expertise in het veld zorgt de professionele tegelzetter voor een perfecte snede van de tegels en een installatie van onberispelijke kwaliteit. Bovendien bespaart het je een aantal problemen, zoals tegels die na verloop van tijd loskomen. Met een professionele tegelzetter krijg je jarenlang een optimaal resultaat en een solide tegelvloer.

Professioneel advies

Het gebruik van een professionele tegelzetter betekent profiteren van werk van topkwaliteit, maar ook waardevol advies voor je tegels. Sterker nog, je krijgt een gedegen advies, zowel bij de keuze van de meest geschikte tegelvloer voor je woning als bij onderhoud. Vaak is de keuze van tegels gebaseerd op jouw decoratiewensen en niet noodzakelijkerwijs op het technische aspect. De tegelzetter zal je beter kunnen begeleiden naar de perfecte tegels om aan jouw eisen te voldoen, met respect voor de technische parameters van de installatie. In geval van problemen of twijfels staat een professionele tegelzetter van het begin tot het einde van het werk tot jouw beschikking om nauwkeurig aan jouw behoeften en verwachtingen te voldoen. Ook zal de professionele tegelzetter je goed informeren over het gewenste onderhoud van de tegels. Zo blijven de tegels nog langer mooi.

Hoe kies je jouw tegels?

Om je tegels te kiezen, moet je rekening houden met verschillende selectiecriteria:

 • Gebruik van de kamer: Stel uzelf vooraf de volgende vragen? Welke kamer in je huis wil je tegelvloeren hebben? Is deze kamer gevoelig voor vocht en vlekken? Is dit een kamer met veel doorgang? Door deze vragen te beantwoorden, vind je zeker het ideale materiaal. Je kunt bijvoorbeeld de voorkeur geven aan robuuste materialen zoals natuursteen voor drukke ruimtes. Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te onderhouden tegelwerk, verwijder dan materialen uit jouw selectie zoals terracotta die specifiek onderhoud vereisen.
  In alle gevallen zijn er materialen geschikt voor elke kamer in je huis. Het belangrijkste is om jouw behoeften zorgvuldig op een rijtje te hebben voordat je tot aankoop overgaat. Je kunt altijd een interieursdesigner inschakelen om met je mee te denken over de juiste tegels per kamer en stijl.
 • Kleuren en materialen: Over het algemeen is tegelwerk een redelijk gemakkelijk te onderhouden soort vloerbedekking. Dat gezegd hebbende, sommige zijn gemakkelijker te onderhouden dan andere na verloop van tijd. Zo zijn tegels met een glad oppervlak veel makkelijker schoon te maken dan tegels met een ruw oppervlak. Wat kleur betreft, zijn wit en zwart erg rommelig. Gebroken tinten zoals grijs of zand zijn gemakkelijker schoon te maken en vlekken zijn op het eerste gezicht minder zichtbaar.
 • De gezochte stijl: Ten slotte is het belangrijk om een tegel te kiezen die past bij de inrichting van je interieur en die past bij de rest van het meubilair. Om er zeker van te zijn dat je je niet vergist, kies je voor neutrale tinten die overal goed bij passen en waarmee je enkele decoratieve elementen regelmatig kunt aanpassen, zonder grote stijlverschillen te creëren.
 • De UPEC-classificatie: De UPEC-classificatie maakt het mogelijk om de weerstand tegen slijtage, perforatie, water en chemische stoffen te beoordelen. Deze 4 criteria worden geëvalueerd door een index van 1 tot 4. Hoe hoger de index, hoe beter de tegels bestand zijn tegen het betreffende criterium. Dankzij deze classificatie weet je zeker of de tegels van jouw keuze goed zijn en goed passen bij je omgeving.

Hoe onderhou je de tegels?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je tegels. Dan is een goed onderhoud van de tegels van groot belang. Bekend om zijn onderhoudsgemak, zullen de tegels je geen problemen opleveren op het gebied van reiniging. Om zijn glans en robuustheid na verloop van tijd te behouden, is het raadzaam om ongeveer een of twee keer per week een mop of microvezelmop met lauw water te gebruiken om de tegels niet te krassen. Antikalkproducten en bleekmiddel moeten worden vermeden als je je gloednieuwe tegels niet wilt beschadigen. Bovendien is het onderhoud van tegels vrij eenvoudig, je hoeft niet te investeren in dure schoonmaakproducten. Zo zijn zwarte zeep, zuiveringszout of citroensap natuurlijke, economische en ecologische producten die perfect geschikt zijn om je tegels jarenlang te laten glanzen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u tegelwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type tegels wenst u?
3*. Wanneer wenst u van start te gaan met de tegelwerken?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Tegelwerken