Inhoud
Wat is een stabiliteitsstudie?
Goede, stabiele bouwgrond wordt in Vlaanderen steeds schaarser. Er wordt daarom steeds vaker gebouwd op percelen die niet de nodige draagkracht hebben. Het risico? Dat je vers gebouwde woonst verzakt of er scheuren verschijnen in het nieuwe bouwwerk.
Met een stabiliteitsstudie kun je die zaken vermijden. Een stabiliteitsingenieur bekijkt welke ingrepen nodig zijn om de stabiliteit van het gebouw te garanderen en adviseert de architect.
Wanneer (en door wie) laat je een stabiliteitsstudie uitvoeren?
Een stabiliteitsstudie wordt doorgaans uitgevoerd door een stabiliteitsingenieur. In sommige gevallen neemt de architect die het bouwproject overziet de stabiliteitsstudie voor zijn of haar rekening, maar meestal wordt die erg specifieke taak uitbesteed aan een expert of expertisebureau.
Meestal is het de architect die de stabiliteitsstudie aanvraagt aan een expert. Dat gebeurt steeds na goedkeuring van het voorontwerp. De stabiliteitsingenieur doet dan een voorlopige stabiliteitsstudie van de bouwplannen en het perceel. Eens je de omgevingsvergunning ontvangt, voert de ingenieur een definitieve stabiliteitsstudie uit.
Het advies, de richtlijnen en de (aangepaste) bouwplannen van de stabiliteitsingenieur belanden in het dossier voor de bouwheer en bouwaannemers. Tijdens de uiteindelijke werken komt de stabiliteitsingenieur vaak periodiek langs om de stabiliteit van de constructie en het naleven van de richtlijnen en adviezen op te volgen.
Stabiliteitsstudie bij de renovatie van een bestaande woning
In sommige gevallen is een stabiliteitsstudie nodig wanneer een bestaand gebouw wordt gerenoveerd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een nieuwe verdieping bijbouwt.
Benieuwd of jij een stabiliteitsingenieur nodig hebt? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en ontvang vrijblijvende informatie en advies op maat.
Prijs: Wat kost een stabiliteitsstudie?
Een stabiliteitsstudie kost gemiddeld 1.000 tot 2.000 euro. De exacte prijs wordt natuurlijk door heel wat factoren beïnvloed. Denk maar aan de omvang van het bouwproject, de complexiteit van het gebouw, de stabiliteit van het perceel en de mate waarin de stabiliteitsingenieur betrokken moet zijn bij het bouwproject.
In de meeste gevallen worden de kosten voor de stabiliteitsstudie verrekend in de factuur van de architect.
Wat een stabiliteitsingenieur precies doet
Het takenpakket van de stabiliteitsingenieur is vrij uitgebreid. De ingenieur…
- Bepaalt het meest geschikte funderingstype. Daarvoor houdt hij of zij rekening met de resultaten van de sondering (de bepaling van het draagvermogen) van het perceel.
- Berekent de stabiliteit en waterdichtheid van kelders en andere ondergrondse ruimtes.
- Berekent de stabiliteit van de structuur van de bovenbouw en afwijkende architecturale elementen.
- Maakt eventueel een berekeningsnota voor de plaatsing van een bouwkraan.
- Controleert op de werf.
- Houdt rekening met het budget en gaat indien nodig mee op zoek naar alternatieve stabiliteitsoplossingen die binnen het bouwbudget passen.
Is een stabiliteitsstudie verplicht?
Een stabiliteitsstudie is verplicht wanneer je stabiliteitswerken uitvoert. Bij het bouwen van een nieuwe woning mag zo’n stabiliteitsstudie dus niet ontbreken. De studie vormt een belangrijk onderdeel van de bouwplannen.
Voordelen stabiliteitsstudie bij nieuwbouw en renovatie
Een stabiliteitsstudie is niet altijd verplicht, maar vormt wel steeds een meerwaarde voor bouw- en renovatiewerken.
- Minder stabiele bouwgronden. Stabiele bouwgrond waar een eenvoudige fundering volstaat, is steeds moeilijker te vinden. De stabiliteit van je nieuwe woning of gebouw is uiteraard cruciaal. Een stabiliteitsingenieur verzekert dat het gebouw veilig is.
- Stabiliteit van complexe bouwprojecten. Nieuwe gebouwen moeten aan steeds meer normen voldoen. Bouwprojecten worden daarom steeds complexer. Een stabiliteitsingenieur zorgt ervoor dat ook de meest complexe bouwplannen de grondslag vormen voor een stabiel, veilig en solide gebouw.
- Garantie op stabiliteit. De aannemer en architect zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van het nieuwe gebouw.
Stabiliteitsstudie nodig? Vergelijk offertes en krijg advies op maat
Bezig met het plannen van de bouw van een nieuwe woning of een ingrijpende renovatie van een bestaand gebouw? Dan heb je wellicht een stabiliteitsingenieur nodig.
Benieuwd of een stabiliteitsstudie nodig is voor jouw bouwproject, op zoek naar een geschikte partij, of benieuwd naar de kosten voor een stabiliteitsingenieur? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van experts en offertes op maat. Zo kun je snel en eenvoudig adviezen en offertes vergelijken, en vind je in een handomdraai de beste oplossing voor jouw unieke project!