Een regenwaterput: een geschenk uit de hemel

Regenwater is letterlijk een geschenk uit de hemel. Het is een uiterst efficiënt systeem om water te besparen. Moeder Aarde en je portemonnee zijn je alvast dankbaar!

Tot 50% besparing op waterfactuur

Een regenwatersysteem verdien je snel terug dankzij de lagere drinkwaterfactuur. Regenwater wordt vaak gebruikt voor het buitenkraantje, de toiletten en de wasmachine.

Ecologisch

Als we iets hebben in Vlaanderen, dan is het regenwater. Met een regenwaterput gebruik je het gratis hemelwater en verspil je minder drinkwater. Zeker met de extreem droge zomers van de afgelopen jaren en de stijgende prijzen voor (drink)water is een regenwatersysteem een logische keuze.

Verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties

Het plaatsen van een regenwaterput is sinds 2014 verplicht bij nieuwbouw en vanaf 2023 ook bij grondige renovaties van woningen met een dak groter dan 80m².

Ontvang je graag offertes op maat?
Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes
 

regenwatersysteem.jpg

Wist je dat maar liefst 57% van ons drinkwater gebruikt wordt voor zaken zoals het toilet spoelen, de wasmachine laten draaien of de tuin onderhouden? Dat kan beslist anders, door bijvoorbeeld het drinkwater te vervangen door gefilterd regenwater. Dankzij de filters in de regenwatersystemen is het compleet veilig en verantwoord om regenwater te hergebruiken. Als dat geen geschenk uit de hemel is, dan weten wij het ook niet meer.

Wat kost een regenwatersysteem en wat bepaalt de prijs ervan?

De kostprijs van een regenwatersysteem wordt bepaald door allerhande factoren:

 • Materiaal van het reservoir
 • Pompsysteem
 • Regenwaterfilter

We maken de berekening op basis van een regenwaterreservoir met een inhoud van 5000 liter. Een eerste prijsbepaler is het materiaal waaruit het reservoir bestaat. Ga je hier voor een reservoir uit beton, dan kost je dat €650. Ga je liever voor een reservoir uit kunststof, dan loopt de prijs op tot €1250. Een tweede prijsbepaler is het pompsysteem. Voor een zelfaanzuigende pomp betaal je €500, voor een dompelpomp bedraagt de kostprijs €700.

Tot slot is er nog de regenwaterfilter, die tussen de €250 en €300 kost. Optioneel kan je nog gaan voor een fijnfilter en daarvoor tel je €180 neer. Merk op dat in dit kostenplaatje een optioneel omschakelsysteem en de installatiekosten niet meegerekend zijn. In totaal betaal je voor een betonnen regenput tussen €1500 en €4500 euro, voor een regenput uit kunststof tussen €2250 en €6000.

Prijs regenwaterreservoir 5000 literPrijs pompsysteemPrijs regenwaterfilter
Beton: €650Zelfaanzuigende pomp: €500€250-€300
Kunststof: €1250Dompelpomp: €700Optioneel: fijnfilter: €180

Het systeem

Er bestaan verschillende waterreservoirs, net zoals de opvangsystemen. Welk systeem je precies kiest, hangt vooral af van de samenstelling van je gezin. Een gezin zonder kinderen bijvoorbeeld verbruikt een pak minder water dan een gezin met kinderen en dan volstaat het om een klein reservoir aan te schaffen. Het is ook een mogelijkheid om het systeem door te koppelen aan de bestaande waterleiding. Op die manier kan je drinkwater aftappen als er zich een tekort aan regenwater voordoet. Naast de grootte van het reservoir, kan je kiezen voor een specifieke pomp en filter.

Het onderhoud van de regenwaterinstallatie

Bij het deeltje over de nadelen van een regenwatersysteem kwam je al te weten dat het veel onderhoud kan vergen. Dat is vooral afhankelijk van het type systeem en de kwaliteit die ermee gepaard gaat. Verschillende systemen zijn onderhoudsarm en dan is het voldoende om een keer per jaar een grondige inspectie te houden.

Installatiekosten

Op voorhand bepalen hoeveel de installatie van je regenwatersysteem zal kosten is geen evidente zaak. Het hangt af van situatie tot situatie: gaat het om nieuwbouw of renovatie? Is het een plaats die eenvoudig te bereiken is? Moeten er graafwerken uitgevoerd werden en in welke mate? Als het gaat om een renovatie, lopen de kosten wel sneller op omwille van de leidingen die vervangen moeten worden en het breekwerk dat eraan te pas moet komen.

systeem-regenwater.jpg

Waarom regenwater hergebruiken?

Een van de redenen waarom je beter kan opteren voor een regenwatersysteem, is omdat het in vergelijking met drinkwater geen kalk bevat. Daardoor is het geschikter om je was mee te doen. Het regenwatersysteem vangt het regenwater op, filtert het en pompt het vervolgens terug naar de verbruikspunten. Dankzij het regenwatersysteem kan je enerzijds regenwater dus hergebruiken en anderzijds zorgt het ervoor dat het regenwater niet langer in de riool belandt.

Voordelen

Dat regenwater geschikter is dan drinkwater om je was mee te doen omdat het geen kalk bevat, kwam je zonet al te weten, maar wat zijn nu de andere voordelen van een regenwatersysteem?

 • Geschikter voor wasgoed
 • Minder wasproduct nodig
 • Verbruikt aanzienlijk minder water
 • Huishoudelijke toestellen gaan veel langer mee
 • Geen wateroverlast in geval van hevige regen

Wel, gezien het feit dat je gebruik maakt van kalkarm water zal je ook minder wasproduct voor je wasgoed moeten gebruiken. Hiermee spaar je niet alleen geld uit, het is ook beter voor het milieu. Daarnaast zal je waterverbruik aanzienlijk lager liggen, zullen je huishoudelijke toestellen automatisch een langer leven beschoren zijn en zal er geen wateroverlast meer zijn in geval van hevige regen.

Nadelen

Het spreekt voor zich dat aan elke serie voordelen ook een serie nadelen verbonden zijn en dat is bij een regenwatersysteem niet anders. De nadelen van een regenwatersysteem zijn de volgende:

 • Vragen veel ruimte
 • Vergen een hoge investering
 • Het regent niet alle dagen
 • Systeem moet onderhouden worden
 • Regenwater is niet drinkbaar

Een eerste nadeel is dat ze veel ruimte vragen. Ergens is dat logisch, aangezien het systeem honderden liters water moet kunnen opvangen. Voor een regenwaterput of een regenwatertank moet je absoluut beschikken over een tuin. Die moet het ook nog eens mogelijk maken dat er goed in gegraven kan worden, en de samenstelling van de grond van de tuin moet het toelaten.

Wanneer je geen tuin hebt of je tuin geen graafwerken toelaten, dan is er nog de optie om een waterreservoir binnenshuis te plaatsen. Goede locaties hiervoor zijn de zolder, de kelder of eventueel een kruipruimte.

Een tweede nadeel zijn de hoge kosten die ze aanvankelijk met zich meebrengen, zeker als je het wenselijk vindt om je toilet met regenwater te spoelen en je wasmachine ermee wil laten draaien. Voor dergelijke zaken is een complexer systeem vereist en dan bedraagt het kostenplaatje al snel enkele duizenden euro’s. Uiteraard betaalt die investering zich op termijn zeker terug door de lagere drinkwaterfactuur. In veel Vlaamse gemeenten kan je er overigens een subsidieaanvraag voor indienen.

Er zijn dagen dat het onophoudelijk regent in België, maar daar tegenover staan natuurlijk ook periodes van lange droogte. Periodes met weinig of geen regen kunnen problematisch zijn, al vullen de meeste systemen zichzelf bij met kraantjeswater als het minimum bereikt wordt. Je hoeft met andere woorden nooit te vrezen dat je zonder water komt te zitten.

Afhankelijk van het systeem waarvoor je kiest en de kwaliteit ervan, vergt een regenwatersysteem onderhoud. Gelukkig bestaan er systemen die al bewezen hebben onderhoudsarm te zijn en dan volstaat het om eenmaal per jaar grondig te inspecteren. Als tip geven we je mee om ook zeker jaarlijks de dakgoten schoon te maken. Anders kan er wel eens behoorlijk wat vuil in het regenwater terechtkomen en dat tast de filter aan.

Regenwater is nuttig in veel opzichten zoals bij gebruik voor de wasmachine, het toilet, de tuin en schoonmaakkarweien. Dat maakt het helaas nog niet drinkbaar, zelfs niet na een grondige filtering. Ook bij het douchen, een bad nemen en de afwas doen vermijd je best het gebruik van regenwater.

Bespaar op je regenwatersysteem door offertes te vergelijken

Je hebt ondertussen al begrepen dat je in je keuze voor het gepaste regenwatersysteem rekening moet houden met tal van factoren. Daarom is het van cruciaal belang dat je zoveel mogelijk offertes opvraagt en die met elkaar vergelijkt. Zo garandeer je jezelf dat je voor de beste deal gaat en voorkom je dat je teveel betaalt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke installatie wenst u?
2*. Wanneer wenst u het project op te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Regenwatersysteem