Metselwerken zijn de basis van elk bouwproject, of het nu nieuwbouw of renovatie is. Het vormt het skelet van uw huis, waar alle andere werken en aannemers op verder bouwen. Stevig en nauwkeurig metselwerk is met andere woorden essentieel en ontstaat enkel als de metselwerken professioneel uitgevoerd worden.

: Wat zijn metselwerken?

Metselen is het bouwen van (vooral) muren en gevels door (bak)stenen te stapelen volgens een specifiek patroon en vast te hechten met een metselspecie. Na het verharden van de metselspecie ontstaat een versteend eindproduct. Metselaars gebruiken meestal bakstenen, al zijn andere natuur- en kunststeen (zoals kalkzandsteen) ook mogelijk. Essentieel gereedschap bij het metselen is een troffel en een voegspijker.

De volgorde en positie van de stenen vormen een horizontaal en verticaal herhalend patroon. Dit noemen we het metselverband. Het meest voorkomende metselverband is het halfsteensverband. Maar door gebruik te maken van bakstenen met verschillende afmetingen is het mogelijk om nieuwe verbanden te maken. Dit geeft de gevel een totaal ander uitzicht.

Kleine metselwerken

Bij sommige projecten gaat het om kleine metselwerken, vooral bij renovatieprojecten. Denk bijvoorbeeld aan een kleine buitenmuur opnieuw metselen, een siermuur bouwen of een extra binnenmuur plaatsen. Metselwerken zijn echter niet beperkt tot muren en gevels. Een brievenbus metselen, pilaren voor een poort of een schoorsteen metsen behoren eveneens tot de kleine metselwerken.

Grote metselwerken

Naast de kleine metselwerken zijn er uiteraard ook de grote projecten. Onder grote metselwerken verstaan we:

  • snelbouw
  • ruwbouw van een nieuwbouw
  • façadesteen plaatsen
  • renovatie en metselwerk van een oude woning (renovatie)
  • gevelwerken
  • siermetselwerken

: Metselwerken prijs per m²

De prijs van uw metselwerken hangt grotendeels af van 2 factoren: de grootte van de werken en het uurloon van de metselaar. De omvang van de werken is logisch: hoe groter het project, hoe meer bouwmateriaal er nodig is en dus hoe groter de factuur. Daarbij moeten dan de werkuren van de metser geteld worden.

Meestal wordt er een prijs per m² voor de metselwerken afgesproken met de metselaar. Dit is nog altijd het interessantst voor beide partijen. De metselaar is zeker van een correcte prijs voor de geleverde metselwerken en de klant krijgt een eerlijke prijs die makkelijk te budgetteren valt. Indien gewenst kunt u nog altijd een vast uurloon voorstellen. Het uurloon van een metser schommelt tussen de 25 en 35 euro per uur. Let wel op, sommige metselaars rekenen ook verplaatsingskosten aan. Vraag dit zeker na en controleer uw offerte!

Vergoeding metselaar

Gemiddelde kostprijs
Prijs per vierkante meter 85 – 125 euro per vierkante meter
Eventuele verplaatsingskosten

Tip: Wenst u de prijs voor uw metselwerken te drukken? Zorg er dan voor dat de metselaar zo weinig mogelijk voorbereidend werk hoeft te doen. Afbraakwerken van oude muren of de oude woning kunnen perfect zelf gedaan worden.

Metselwerken: technieken & methodes

Het halfsteensverband is de meest gebruikte techniek bij metselwerken. De muur bestaat lagen bakstenen die steeds een halve steen verspringen. Dit metselverband zorgt voor zeer weinig bouwafval en is erg sterk, want de stenen grijpen elkaar maximaal in elkaar. Het overgrote merendeel van het metselwerk in België volgt het halfsteensverband. Er bestaan echter veel andere metselverbanden:

  • Kruisverband
  • Kettingverband
  • Vlaams verband

Metselwerk bestaat uit natuur- of kunststeen. In de meeste gevallen gaat het om baksteen, al is kalkzandsteen ook een optie. Nadien kan men ervoor kiezen om het metselwerk te bedekken met een stuclaag of de voegen af te werken met voegmortel. In de volksmond noemen we dit ‘schoon metselwerk’.

Naast muren, gevels en pijlers is het met de juiste technieken ook mogelijk om bogen, gewelven en andere overkappingen te metselen. Zo kan er bijvoorbeeld eerst een ondersteunende vorm of formeel maakt worden. Daar wordt dan tegenaan of overheen gemetst. Nadat het metselwerk uitgehard is, is er een zelfdragende constructie ontstaan en kan men de ondersteunende vorm verwijderen. Deze techniek past men toe bij bruggen, tunnels en viaducten.

: Metselaar gezocht?

Een ervaren, betrouwbare metselaar is dan ook goud waard. Ze werken snel, correct en volgen de wensen van hun klanten. Een goede metsers zal u nooit zonder zijn troffel of voegspijker vinden. De metselaars in ons netwerk beschikken over jarenlange kennis en ervaring in alle mogelijke metselwerken.

Zoekt u een metselaar? Vergelijk dan zeker de prijzen van verschillende metsers uit uw buurt. Zij komen ter plaatse om uw project in te schatten en u vervolgens een gedetailleerde offerte te bezorgen. Vraag gratis offertes aan voor uw metselwerken en vind de ideale metselwerken aannemer voor uw project!

Beschrijf uw project
1*. Over welk type bouwopdracht gaat het?
2*. Welk type metselwerken wilt te laten uitvoeren?
3*. Wanneer moeten de metselwerken plaatsvinden?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België