Wat zijn metselwerken?

Metselen is het bouwen van (vooral) muren en gevels door (bak)stenen te stapelen volgens een specifiek patroon en vast te hechten met een metselspecie. Na het verharden van de metselspecie ontstaat een versteend eindproduct. Metselaars gebruiken meestal bakstenen, al zijn andere natuur- en kunststeen (zoals kalkzandsteen) ook mogelijk. Essentieel gereedschap bij het metselen is een troffel en een voegspijker.

De volgorde en positie van de stenen vormen een horizontaal en verticaal herhalend patroon. Dit noemen we het metselverband. Het meest voorkomende metselverband is het halfsteensverband. Maar door gebruik te maken van bakstenen met verschillende afmetingen is het mogelijk om nieuwe verbanden te maken. Dit geeft de gevel een totaal ander uitzicht.

Kleine metselwerken

Bij sommige projecten gaat het om kleine metselwerken, vooral bij renovatieprojecten. Denk bijvoorbeeld aan een kleine buitenmuur opnieuw metselen, een siermuur bouwen of een extra binnenmuur plaatsen. Metselwerken zijn echter niet beperkt tot muren en gevels. Een brievenbus metselen, pilaren voor een poort of een schoorsteen metsen behoren eveneens tot de kleine metselwerken.

Grote metselwerken

Naast de kleine metselwerken zijn er uiteraard ook de grote projecten. Onder grote metselwerken verstaan we:

  • snelbouw
  • ruwbouw van een nieuwbouw
  • façadesteen plaatsen
  • renovatie en metselwerk van een oude woning (renovatie)
  • gevelwerken
  • siermetselwerken

Metselwerken prijs per m²

De prijs van je metselwerken hangt grotendeels af van 2 factoren: de grootte van de werken en het uurloon van de metselaar. De omvang van de werken is logisch: hoe groter het project, hoe meer bouwmateriaal er nodig is en dus hoe groter de factuur. Daarbij moeten dan de werkuren van de metser geteld worden.

Meestal wordt er een prijs per m² voor de metselwerken afgesproken met de metselaar. Dit is nog altijd het interessantst voor beide partijen. De metselaar is zeker van een correcte prijs voor de geleverde metselwerken en de klant krijgt een eerlijke prijs die makkelijk te budgetteren valt. Indien gewenst kan je nog altijd een vast uurloon voorstellen. Het uurloon van een metser schommelt tussen de 25 en 35 euro per uur. Let wel op, sommige metselaars rekenen ook verplaatsingskosten aan. Vraag dit zeker na en controleer jouw offerte!

Vergoeding metselaar Gemiddelde kostprijs
Prijs per vierkante meter 85 – 125 euro per vierkante meter
Eventuele verplaatsingskosten

Tip: Wens je de prijs voor je metselwerken te drukken? Zorg er dan voor dat de metselaar zo weinig mogelijk voorbereidend werk hoeft te doen. Afbraakwerken van oude muren of de oude woning kunnen perfect zelf gedaan worden.

Metselwerken: technieken & methodes

Het halfsteensverband is de meest gebruikte techniek bij metselwerken. De muur bestaat lagen bakstenen die steeds een halve steen verspringen. Dit metselverband zorgt voor zeer weinig bouwafval en is erg sterk, want de stenen grijpen elkaar maximaal in elkaar. Het overgrote merendeel van het metselwerk in België volgt het halfsteensverband. Er bestaan echter veel andere metselverbanden:

  • Kruisverband
  • Kettingverband
  • Vlaams verband

Metselwerk bestaat uit natuur- of kunststeen. In de meeste gevallen gaat het om baksteen, al is kalkzandsteen ook een optie. Nadien kan men ervoor kiezen om het metselwerk te bedekken met een stuclaag of de voegen af te werken met voegmortel. In de volksmond noemen we dit ‘schoon metselwerk’.

Naast muren, gevels en pijlers is het met de juiste technieken ook mogelijk om bogen, gewelven en andere overkappingen te metselen. Zo kan er bijvoorbeeld eerst een ondersteunende vorm of formeel maakt worden. Daar wordt dan tegenaan of overheen gemetst. Nadat het metselwerk uitgehard is, is er een zelfdragende constructie ontstaan en kan men de ondersteunende vorm verwijderen. Deze techniek past men toe bij bruggen, tunnels en viaducten.

Metselaar gezocht?

Een ervaren, betrouwbare metselaar is dan ook goud waard. Ze werken snel, correct en volgen de wensen van hun klanten. Een goede metsers zal je nooit zonder zijn troffel of voegspijker vinden. De metselaars in ons netwerk beschikken over jarenlange kennis en ervaring in alle mogelijke metselwerken.

Zoek je een metselaar? Vergelijk dan zeker de prijzen van verschillende metsers uit je buurt. Zij komen ter plaatse om jouw project in te schatten en je vervolgens een gedetailleerde offerte te bezorgen. Vraag gratis offertes aan voor jouw metselwerken en vind de ideale metselwerken aannemer voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type bouwopdracht gaat het?
2*. Welk type metselwerken wilt te laten uitvoeren?
3*. Wanneer moeten de metselwerken plaatsvinden?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Metselwerken