Kasten op maat: prijzen en keuzemogelijkheden

Kasten op maat is een erg ruim begrip. Het gaat van inbouwkasten, dressings, tv-meubels, boekenkasten tot jouw eigen droomkast. Voor alle opbergmeubels die buiten de standaardafmetingen vallen, is er één oplossing: een schrijnwerker.

Een ervaren schrijnwerker verzamelt eerst en vooral zoveel mogelijk informatie over de gewenste kasten op maat om tot een vindingrijke én elegante oplossing voor jouw opbergruimte te komen. Ben je op zoek naar een betrouwbare schrijnwerker? Dan helpt Bobex je graag op weg. Vul ons formulier en wij zoeken voor jou de beste schrijnwerkers uit jouw buurt. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Wat kost een kast op maat?

Met een kast op maat kunt je jouw ruimte optimaal benutten. Je kunt maatkasten in iedere ruimte gebruiken. Daarnaast kun je moeilijk te gebruiken hoeken praktisch inkleuren. Je hebt bijvoorbeeld een kamer op je zolder die je optimaal wilt benutten, dan kan er zeker een kast met schuine hoeken geplaatst worden. Niets is te gek om er een kast te plaatsen. Eén van de meest voorkomende kasten op maat zijn inbouwkasten.

Waarom zou je kiezen voor een maatkast? Naast de voordelen dat het biedt met het nuttig gebruiken van jouw ruimte, hebben maatkasten nog voordelen.

Zo zijn maatkasten die professioneel worden gezet vaker uit meerderwaardige materialen. In tegenstelling tot de doe-het-zelf kasten die vaak een kartonnen rug hebben, bestaan veel deskundig geplaatste maatkasten uit materialen zoals MDF of multiplex, deze materialen zijn veel sterker. De afwerking zal ook veel netter zijn dan bij doe-het-zelf kasten.

Daarnaast worden bij maatkasten vaak meubelbeslag gebruikt van Duitse makelij. Deze zijn zeer hoogwaardig en gaan langer mee. Deze zijn veel beter bestand tegen buigen. je kunt zo kiezen welk beslag je wilt voor het openen en sluiten van jouw kastdeuren. Zo is er beslag dat je deuren zachter laat sluiten, wat je kasten langer laat meegaan.

Wat kost een kast op maat?

Het is moeilijk om een concrete prijs te plakken op maatkasten. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen.

Elementen Richtprijs
Doe-het-zelf kast €100 tot 400
Middelgrote kast €400 tot 800
High-end kast €1200 tot 2000
Deuren €35 tot 180
Geïnstalleerd door deskundige €30 tot 50

Maar prijzen kunnen variëren. Men moet namelijk met heel wat rekening houden. Zo moet men rekening houden met het kasttype dat je wilt. Daarnaast moet je rekening houden met de afmetingen, de materialen en de afwerking. In de tabel hierboven zag je enkele richtprijzen. Het immers moeilijk om goede richtprijzen te geven omdat de prijzen heel hard variëren op basis van kasttype, afmetingen, materialen,... Het is daarom nuttig om hiervoor voldoende opzoekwerk te doen en voldoende offertes te vragen. Deze zullen je meer informatie kunnen geven in  verband met een richtprijs.

Hoe je kast op maat kiezen?

Er zijn heel veel mogelijkheden op vlak van maatkasten. Dit betekent ook dat jouw keuze een heel denkproces met zich meebrengt. Je moet rekening houden met een tal van onderdelen van jouw kast.

De locatie van de kast

Waar komt je kast te staan? Wens je een keukenkast, een dressingkast, een badkamerkast? Hoeveel ruimte is er voor de kast? Je moet rekening houden dat er op sommige plekken en in sommige ruimtes er gestandaardiseerde kasten zijn. Voor keukenkasten zijn er bijvoorbeeld standaarden in hoogte. Maar je hebt de mogelijkheid om deze kasten naar jouw wensen te laten bouwen en installeren.

De vorm

Kasten kunnen veel vormen aannemen. Door middel van moderne technieken kunnen jouw kasten recht, schuin, etc. gebouwd worden. Er zijn enkele vaak voorkomende vormen waar de meesten uit kiezen. Zo bestaan er U-vormige, L-vormige en I-vormige kasten.

Afmetingen en volume

Voor de afmetingen en het volume moet je eerst weten hoeveel ruimte je hebt voor de kast zelf en hoeveel ruimte je nodig hebt in de kast. De ruimte dat je kast inneemt in je kamer kan namelijk verschillen van de ruimte dat je nodig hebt om je spullen op te bergen. Qua diepte is de standaard aanbevolen diepte ongeveer 60 cm.

Men beveelt ook aan om de volledige hoogte, indien mogelijk, te gebruiken voor jouw kast. Zo kan je met schappen of rails of een baar meerdere spullen in niveaus opbergen. Als de hoogte niet praktisch voor jou is, kan je altijd spullen die je zelden of nooit gebruikt helemaal bovenaan opbergen.

Hoe je kast op maat kiezen?

Het materiaal waaruit de kast bestaat

Je kunt vaak ook zelf beslissen uit welk materiaal je wilt dat de maatkast worden gemaakt. Dit zal altijd invloed hebben op de prijs. Edele houtsoorten zullen duurder zijn dan MDF of Multiplex.

Deuren

Kies je voor deuren? Zo ja, welke deuren? Deuren zorgen ervoor dat stof en vuil niet tot bij hetgeen je in de kasten bewaart komt. Daarnaast bepalen ze ook hoe jouw kast eruit zal zien. De prijs van deuren kan immers wel veel variëren.

Je hebt keuze uit een tal van mogelijke deuren. Zo heb je schuifdeuren die je veel ruimte besparen bij het openen. Galandage-deuren waarmee je de binnenkant van je kast kunt zien, deze kunnen ook schuiven. Kazed-deuren, maar deze zijn gevaarlijk voor kinderen. Kasten met deuren in Franse stijl, deze zijn de meest klassieke deuren. En natuurlijk kasten zonder deur.

Bij galandage-deuren en schuifdeuren moet je rekening houden met de rails waarop deze bevestigd staan om te schuiven. Deze rails komen nog extra in de prijs van je kast

Onderdelen van de kast

Jouw kast zal ook bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk het garderobe deel, laden, schoenruimte, schappen en andere onderdelen naar keuze. Deze onderdelen personaliseren de binnenkant van jouw kast. Heb je veel kledij op kapstokken, dan is een grote ruimte voor de garderobe belangrijk. Plooi je vaak je kleding, dan zijn laden of schappen een goede aanwinst. Heb je een grote collectie schoenen, dan kan het handig zijn om hiervoor een schoenruimte te voorzien.

Wat is de doelstelling van de kast?

Kasten dienen om zaken op te bergen. Kasten houden gewassen spullen proper en zorgt ervoor dat je woning en kamers er niet als een hoopje vuilnis uit begint te zien. Er zijn verschillende soorten kasten met telkens verschillende soorten functies. Deze functies verleent hen om andere vormen aan te nemen.

Boekenkast

Boekenkasten worden gebruikt om boeken op te bergen. Meestal worden deze kasten niet afgesloten zodat men de boeken kan zien. Deze boekenkasten worden meestal gebruikt als eye-catcher om gasten te lokken en te zien welke boeken er zijn. Daarom worden boekenkasten vaak heel creatief in elkaar gestoken. Zo kan men zelfs een kronkelende boekenkast krijgen.

Buffetkast

Buffetkasten gebruikt men om bestek, servies en dergelijke. Deze plaatst men meestal in de keuken of eetkamer. Je kunt kiezen voor een meer klassiek ontwerp dat meestal hoog en breed is (denk aan de buffetkast van je grootmoeder), of eerder een moderner design dat andere vormen kan aannemen.

Kleerkast

Een kleerkast wordt gebruikt om kledij op te bergen. Deze worden meestal afgesloten om zo de kledij proper te houden en motten die de kleren kunnen verslijten weg te houden. Vaak kiest men hiervoor om inbouwkasten te gebruiken of rechte klassieke kasten.

In welke ruimte plaats je je kast?

Welke ruimte je jouw maatkast laat plaatsen is afhankelijk van waar je optimale opbergruimte nodig heeft. Je moet hierbij rekening houden met je eigen leefstijl en hoe je je kamers gebruikt. Enkele ruimtes waar men meestal veel opbergruimte nodig heeft zijn bijvoorbeeld de woonkamer, keuken, slaapkamer, maar ook de badkamer of zolderkamer kan men nuttig en optimaal benutten. Opbergruimte dient veel aandacht te krijgen in iedere kamer.

Soorten kasten op maat

Men heeft verschillende soorten maatkasten. Zo heeft men inbouwkasten, schuifdeurkasten, hoekkasten en zwevende kasten.

In welke ruimte je maatkast plaatsen?

Inbouwkasten

Inbouwkasten zijn hoogstwaarschijnlijk de vaakst gekozen optie in maatkasten. Deze kasten worden volledig op maat gemaakt en benutten optimaal alle ruimte om zo een mooi afgewerkte opbergruimte te geven.

Inbouwkasten zijn kasten die volledig ingebouwd zijn, dit betekent dat ze ingesloten worden door de wanden, het plafond en de vloer. Zo’n kast kan in veel vormen en maten komen naargelang de verloren ruimte deze moet vullen. Zo kan je een kast onder je trap laten plaatsen waardoor deze holte gebruikt kan worden.

Net als alle andere kasten op maat kunnen inbouwkasten zowel open als gesloten zijn. Je kunt de beide zelfs combineren. Hou wel rekening dat stof kan indringen in een open kast. Dit zal zeker van belang zijn in je dressing.

Zo heb je natuurlijk wel wat keuze in deuren als je een gesloten inbouwkast neemt. Je kunt kiezen uit schuifdeuren, draaiende deuren en zelfs spiegel deuren. Inbouwkasten met spiegeldeuren kunnen heel voordelig zijn in je dressing, je kunt jezelf dan van kop tot teen zien.

De gemiddelde prijs van inbouwkasten kan variëren tussen €50 en €300 per lopende meter. Voor echt maatwerk kan dit variëren tussen €250 en €300 per lopende meter.

Schuifdeurkasten

Schuifdeurkasten zijn kasten met schuifdeuren. Deze worden vaak gebruikt in slaapkamers en woonkamers, maar komen ook wel voor in kantoorruimtes. Deze kasten zullen voordelig zijn wanneer je niet wilt dat de deuren veel ruimte in nemen. Nadelig is dat de schuifdeuren een strook hebben waar men minder makkelijk achter kan als men er iets achter opbergt.

Hoekkasten en zwevende kasten

Hoekkasten benutten de hoeken in de kamer. Deze nemen de vorm aan van de hoek die je wilt benutten en zijn dus verkrijgbaar in meerdere vormen. Zwevende kasten zijn kasten die aan de muur worden vast gemaakt. Deze kasten lijken dus te zweven. Men komt deze kasten voor in keukens.

Laat je kast op maat plaatsen door een vakman

Wil je een kast of dressing van topkwaliteit die jarenlang mee zal gaan, laat jouw maatkasten dan plaatsen door een deskundige.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke type kasten of meubels wilt u laten maken?
2*. Wenst u een afspraak ter plaatse?
3*. Wanneer wenst u de kasten of meubels op maat?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Kasten op maat