Grondwerken: prijzen en stappenplan

Ben je op zoek naar een betrouwbare aannemer voor jouw grondwerken? Vraag dan hier gratis offertes van verschillende grondwerkers aan. Zij geven jou persoonlijk advies en door hun offertes te vergelijken bespaar je tot 30% op de eindfactuur. Vraag hier jouw gratis offertes voor grondwerken aan en vergelijk prijzen van aannemers uit je buurt. Deze aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend.

grondwerken.jpg

Grondwerken zijn vaak de eerste stap bij renovaties, bouwwerken of de aanleg van zwembaden of terrassen. Er wordt een bouwput gegraven, grond wordt afgevoerd en de fundering wordt geplaatst. Ook als je rioleringswerken wil laten uitvoeren, of voor de aanleg van de septische put of de regenwaterput, zal je beroep moeten doen op grondwerkers.

De nodige grondwerken zorgen ervoor dat je stuk grond is voorbereid op volgende werken, dat je terrein geëgaliseerd is en dat er een goede basis is voor je fundering. Bij ieder bouwproject is goede voorbereiding een van de belangrijkste elementen om tot een geslaagd en duurzaam resultaat te komen. Goed uitgevoerde grondwerken zijn fundamenteel voor de volledige woning.

Wat kosten grondwerken?

Wat kan je verwachten van het kostenplaatje voor grondwerken? Het is moeilijk om vooraf een accurate schatting te maken van de prijs van grondwerken. Dat komt omdat de prijs vaak gaandeweg verandert. Er bestaan niet echt vaste prijzen voor grondwerken, maar je kan wel een schatting maken aan de hand van bepaalde aspecten.

Aan de hand van deze tabel kan je al een aantal kosten inschatten, natuurlijk is het afhankelijk van jouw project wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel dat zal kosten. Als er water moet worden weggepompt, of het is een zeer grote bouwput, dan zal dat natuurlijk impact hebben op de prijs.

Type grondwerken Prijs per m³
Graafwerken van lichte grond €30 tot €60
Graafwerken van zware grond €60 tot €70
Manueel graven €15 tot €30
Machinaal aanvullen met grond €5 tot €10

Bepalende prijsfactoren bij grondwerken

Om een nauwkeurigere schatting te maken van het kostenplaatje van je grondwerken, kan je rekening houden met een aantal factoren. De kosten van grondwerken kunnen moeilijk op voorhand ingeschat worden, maar je kan aan de hand van een aantal elementen wel een beter zicht krijgen op de rekening.

Zo kan je alvast letten op de volgende elementen:

  • De grootte van de put
  • De kosten per container
  • De kosten voor het transport of de verwerking

De samenstelling van de bodem kan je heel moeilijk op voorhand weten, dat komt pas aan het licht wanneer het graven al is begonnen. Wat er in de bodem zit, kan een grote prijsfactor zijn voor de volledige werken. Grove stenen of andere verrassingen kunnen de werken vertragen en de prijs doen oplopen. Als je ineens oude bakstenen in de grond vindt, kan de prijs wat omhoog gaan omdat je grond moet worden gecheckt. Het is de bedoeling dat de ondergrond stevig en egaal wordt.

Natuurlijk speelt de grootte van de bouwput een belangrijke rol. Hoe groter de put, hoe meer aarde er moet worden afgevoerd met containers. En dan heb je de begroeiing nog niet meegerekend. Bomen, planten of stenen moeten ook weggehaald worden voor er kan gegraven worden. Wel is het zo dat de prijs per m³ daalt als de put groter wordt. Zo zal er bij een kleine bouwput van 100m³ ongeveer 10 euro per m³ worden aangerekend. Bij putten vanaf 500 m³ zal de prijs dalen tot ongeveer 3 euro per m³. Dan heb je een voordeel op dat vlak, maar je moet wel meer containers met aarde en eventuele begroeiing laten afvoeren.

Per container wordt er doorgaans een vaste prijs aangerekend. De aarde en de beplanting worden afgevoerd tijdens het graven. Per container die wordt afgevoerd zal je ongeveer 300 to 500 euro moeten betalen.

De aarde die wordt afgevoerd moet getransporteerd en verwerkt worden. De prijs die daarvoor wordt aangerekend is afhankelijk van het type grond. De kosten liggen tussen de 8 en 18 euro per m³.

Wat zijn grondwerken?

Grondwerken komen van pas voor verschillende doeleinden. Voor graafwerken, om de grond te egaliseren of nivelleren, of voor de installatie van essentiële voorzieningen. Vaak is het de eerste stap in het bouwproces en bereid je je bodem voor op andere ingrepen of werken.

Grondwerken worden toegepast in de volgende situaties:

  • Graafwerken: zwembaden aanleggen, voor funderingen, rioleringswerken, nivelleren ...
  • Sloopwerken: bestaande gebouwen of planten en bomen moeten worden verwijderd voor er kan gegraven worden.

grondwerken-waarom.jpg

Hoe gaat een grondwerk te werk?

Wat moet er nu eigenlijk allemaal gebeuren en hoe gaat het in zijn werk? Grondwerkers pakken de bodem aan, specifiek voor de doeleinden die jij op het oog hebt. Er bestaan verschillende technieken en machines voor uiteenlopende resultaten. Doorgaans werken de specialisten in drie stappen, om tot een goed resultaat te komen. Zonder voorbereiding kan er niet gewerkt worden.

Sloopwerken

Voor ze aan het graven kunnen beginnen, zullen grondwerkers het terrein voorbereiden. Eventuele bomen, begroeiing, stenen of gebouwen moeten worden weggehaald zodat de aarde vrijkomt. De grondwerkers moeten dus eerst het terrein vrijmaken.

Verwijderen teelaarde

Na de sloopwerken wordt de teelaarde weggehaald. Teelaarde is de bovenste laag grond. Het is zachter van textuur dus meer risicovol om te laten liggen, maar het is rijke grond waar planten goed in kunnen groeien. De aarde wordt vaak gehouden en teruggelegd zodat er na de werken weer planten en bomen kunnen geplant worden. Bovendien scheelt het heel wat containers die die aarde niet moeten afvoeren.

Uitgraven en nivelleren

Als laatste stap kan er gegraven worden. Aan de hand van een bouwraam wordt de omvang van de bouwput aangeduid. De put wordt gegraven en de bodem wordt eventueel ook geëgaliseerd of genivelleerd.

Enkele aandachtspunten bij grondwerken

Wanneer je denkt aan grondwerken, denk je aan funderingen. Dat is ook belangrijk, anders gaat je woning barsten, of erger. Grondwerken worden ook toegepast voor andere doeleinden. Zo zal je ook een grondwerker nodig hebben als je een nieuw zwembad wil, of als je bestrating in je tuin wil laten leggen. Ook bij de aanleg van drainagesystemen zijn er grondwerken nodig, en als voorbereiding van het leggen van terrassen en opritten.

Drainage en droogzuiging

Voor sommige terreinen met een ondoordringbare bodem is drainage,nodig om het water te doen doorstromen. Dat kan door buizen onder de grond te plaatsen die regenwater opvangen en afvoeren, of door ringdrainage rond keldermuren. Het drainagewater wordt afgevoerd of opgepompt.

Drainagesystemen installeren is precisiewerk en vergt dus de kennis en vaardigheden van vakmensen. Er komen ook grondwerken aan te pas om zonder gevaren de systemen ondergronds te kunnen plaatsen.

Droogzuiging is nodig wanneer het waterpeil te hoog is voor de werken die moeten uitgevoerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld een kelder aan het bouwen bent, moet er vaak water weggepompt worden. Droogzuigen brengt risico’s met zich mee. De omliggende huizen kunnen zakken als er te veel water wordt weggepompt. Laat het dus zeker bekijken door een specialist en maak een staat van bevinding op.

Grondwerken voor terrassen en opritten

Wil je een nieuw terras laten aanleggen? Of zou je graag een tuinpad, een oprit of andere bestrating laten leggen? Ook dan wordt er voor grondwerken gekozen. Er wordt op dezelfde manier gewerkt als wanneer het een nieuwbouw zou zijn. De bodem moet stevig zijn en egaal. En pas dan kunnen de tegels of klinkers gelegd worden. Doe je dat niet, dan zakken je tegels na een tijdje weg of zinken je klinkers scheef. Goede grondwerken bieden een belangrijke basis voor ieder bouwproject.

Vraag advies aan een ervaren grondwerker

Kan je moeilijk inschatten wat jouw project zal kosten? Vraag meerdere offertes aan. Op die manier krijg je niet alleen een overzicht van de kostenberekening, maar ook zicht op wat de specialisten in jouw buurt kunnen betekenen voor je project. Of je nu een zwembad wil laten leggen, een nieuw terras wil of een nieuwbouwproject in gedachten hebt, je kan vrijblijvend offertes vragen en vergelijken met elkaar.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type bouwproject heeft u?
2*. Welke grondwerken wenst u uit voeren?
3*. Wanneer wenst u de grondwerken te laten uitvoeren?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Grondwerken