Betekenis: Wat houdt een familiale verzekering in?

Een familiale verzekering (ook wel BA familiale genoemd) dekt materiële en fysieke schade die jij, je huisdier of een gezinslid berokkent aan derden. Het gaat dus niet om schade die aan jullie berokkent wordt, maar schade die jullie zelf (per ongeluk) berokkenen en waarvoor jullie burgerlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. 

De burgerlijke aansprakelijkheid bepaalt dat je verantwoordelijk bent voor de kosten voor het herstellen van schade of het genezen van lichamelijke letsels die jij of één van je gezinsleden veroorzaakt.

Een jong gezin met vader, moeder en zoontje in het park, beschermd door hun familiale verzekering.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden:

  • Een bloempot valt vanop je balkon op straat en raakt een voorbijganger. Je familiale verzekering komt tussen in eventuele ziekenhuiskosten.
  • Je hond springt tegen een geparkeerde wagen en veroorzaakt krassen. De familiale verzekering komt tussen in eventuele herstelkosten.
  • Je fietst tegen de brievenbus van je buur. De familiale verzekering komt tussen in de kosten voor het herstellen of vervangen van de brievenbus.
  • Je kind schopt een voetbal door het raam van de buren. De verzekering dekt de kosten voor de herstelling van het raam.
Familiale verzekering afsluiten?
Vergelijk verzekeringen op maat van je gezin
arrow Ontvang offertes

Ook voor alleenstaanden

Je kunt zonder problemen een familiale verzekering afsluiten voor jezelf als alleenstaande of voor jezelf en de partner waarmee je samenwoont. De verzekering geldt niet enkel voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen

Familiale verzekering is niet verplicht

In België geldt er geen verplichting op het afsluiten van een familiale verzekering. 

Dekking: wat dekt je familiale verzekering?

Wie is verzekerd? En, welke schade wordt gedekt?

Schade door wie berokkent?

Alle personen die gedomicilieerd staan onder het adres van de verzekeringnemer, vallen onder diens familiale verzekering. Ook huisdieren (zoals honden, katten of vogels) vallen onder de verzekering. 

De meeste familiale verzekeringen dekken ook schade die veroorzaakt wordt door personen of kinderen die tijdelijk bij je verblijven of onder jouw toezicht staan.

Bekijk aandachtig de voorwaarden van je verzekeringscontract. Daarin vind je onder meer terug wie onder jouw verzekering valt.

Een familie met een vader, moeder, 2 dochters en een hond - allemaal beschermd dankzij hun familiale verzekering.

Welke schade dekt de verzekering?

Over het algemeen dekt de familiale verzekering volgende schadegevallen en kosten:

  • Schade veroorzaakt door iemand die door de familiale verzekering gedekt wordt, inclusief huisdieren.
  • Schade veroorzaakt wanneer één van de verzekerden een voertuig (onder meer fietsen, wagens, boten en rolstoelen) bestuurt of verplaatst.
  • Schade veroorzaakt in de privésfeer of bij het uitvoeren van vrijwilligerswerk.

Voorwaarden

Je familiale verzekering komt in principe altijd tussen als aan de volgende 3 voorwaarden wordt voldaan. 

Opgelet: Je verzekeraar kan andere, aanvullende voorwaarden hanteren. Kijk de verzekeringspolis goed na en vraag waar nodig om verheldering aan de verzekeraar.

Voorwaarde 1: Privéleven of privésfeer

De verzekering komt enkel tussen wanneer er sprake is van schade aan een derde of diens eigendom in de privésfeer.

Voorwaarde 2: Aansprakelijkheid

De verzekering komt enkel tussen als één van de verzekerden aansprakelijk wordt gesteld voor de schade.

Voorwaarde 3: Fout, nalatigheid of onvoorzichtigheid

Zowel schade door een fout als schade door onvoorzichtigheid of nalatigheid zijn gedekt. Er moet een oorzakelijk verband zijn tussen de fout, nalatigheid of onvoorzichtigheid en de schade.

Een jonge moeder ondersteunt haar zoontje met gele helm bij het fietsen in een park, beschermd door hun familiale verzekering.

Dit dekt de verzekering niet

Natuurlijk dekt de verzekering niet alle schade. 

Professionele omgeving

Eerst en vooral valt schade aan derden (of hun eigendommen) in een professionele omgeving niet onder de familiale verzekering. De verzekering dekt enkel schade in de privésfeer.

Jezelf en je gezin beschermen?
Vergelijk gratis 1 of meerdere familiale verzekeringen

Eigen bezit of leden binnen het gezin

Schade die jij of één van de verzekerden aanbrengt aan eigen goederen of aan één van de andere verzekerden, valt niet onder de familiale verzekering.

Een jong meisje naast een gebroken vaas: een ongelukje dat gedekt wordt door de familiale verzekering.

Opzettelijk aangebrachte schade

Schade die jij of één van de meerderjarige verzekerden opzettelijk berokkent, wordt niet verzekerd.

Aparte verzekeringen: diefstal, brand, motorrijtuigverzekering

Schade veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, explosies, rook of roet vallen niet onder de familiale verzekering. Voor andere bepaalde schadegevallen heb je een aparte verzekering nodig.

Voor sommige situaties waarbij je schade aanbrengt met je voertuig heb je bijvoorbeeld een aparte motorrijtuigverzekering of fietsverzekering nodig.

Zeker zijn dat je goed verzekerd bent? Vraag advies aan een verzekeraar via het formulier onderaan deze pagina. Zo vermijd je dat je onderverzekerd bent én voorkom je dubbele verzekeringen.

Rechtsbijstand

Niet elke familiale verzekering omvat een rechtsbijstandverzekering. Zo’n verzekering komt bijvoorbeeld tussen in de kosten voor een advocaat wanneer je burgerlijk aansprakelijk gesteld wordt voor schade en dat leidt tot het verschijnen voor een rechter. Ook als je zelf slachtoffer bent, komt de rechtsbijstandverzekering tussen in de kosten.

Vaak heb je wel de optie om een aanvullende rechtsbijstandverzekering op te nemen in je familiale verzekering.

Waarom zou je een familiale verzekering afsluiten?

Een ongeluk is snel gebeurd. Per ongeluk met de elektrische fiets tegen de auto van de buren gereden? Is de drone van één van de kinderen op de dakkapel van je tante gevallen? Of heeft je kleuter opzettelijk spullen van een ander beklad met een onuitwisbare stift? Dan komt een familiale verzekering tussen in de kosten.

Zonder familiale verzekering sta je volledig zelf in voor het vergoeden van kosten voor materiële schade of lichamelijke letsels die jij, je kinderen of één van je gezinsleden per ongeluk berokkenen aan derden. Die financiële gevolgen kunnen groot zijn: denk maar aan de kosten voor het vervangen van een dakkapel of de reparatie van een kunstobject.

Een voetbal achter een gebroken ruit van de buren: een ongelukje dat onder de familiale verzekering valt.

Prijs: Hoeveel kost een familiale verzekering gemiddeld?

Een familiale verzekering kost je gemiddeld 50 tot 120 euro per jaar. Voor alleenstaanden liggen de kosten tussen de 40 en 100 euro per jaar.

Hoeveel je precies betaalt, hangt onder meer af van de grootte van je gezin (en dus het aantal verzekerde personen), de gekozen dekkingen en de tarieven van de verzekeraar. Vergelijk premies voor jouw situatie via het formulier onderaan deze pagina.

Snel en eenvoudig premies vergelijken?
Vind de familiale verzekering die bij je past
arrow Ontvang offertes

Zo kies je de juiste verzekering

Waar moet je op letten bij het kiezen van een familiale verzekering?

1. Wat en wie gedekt is door de verzekering

Niet elke verzekeraar, en niet elke verzekering, dekt dezelfde materiële en fysieke schade. Elke familiale verzekering biedt minimumdekkingen die door de wet bepaald zijn, maar veel verzekeraars bieden een aanvullende financiële bescherming.

2. Waar je verzekerd bent

Geldt de verzekering enkel in België, of ook in het buitenland? Wie vaak op reis gaat, heeft allicht baat bij een internationale dekking.

Een familie met vader, moeder, jong dochtertje en een hond, ook op reis met de auto verzekerd door hun familiale verzekering.

3. Hoeveel de franchise of vrijstelling bedraagt

Ook op je familiale verzekering geldt een franchise of vrijstelling. Dat is het bedrag dat je zelf betaalt: elk saldo boven dat bedrag wordt vergoed door de verzekering.

Gemiddeld bedraagt de franchise zo’n 200 tot 250 euro.

4. Wat zijn de voorwaarden, wachttijd en uitsluitingen?

Elke verzekeraar hanteert bepaalde voorwaarden en uitsluitingen. Vaak geldt er ook een wachttijd voor de meeste schadegevallen. Die informatie vind je terug in het verzekeringscontract.

Snel verzekeringen, premies en voorwaarden vergelijken? Dat doe je via het formulier onderaan deze pagina!

Een gezin met familiale verzekering: vader en moeder houden hun handen samen boven de hoofden van dochter en zoon.

Op zoek naar de beste verzekering voor jouw familie? Vergelijk gratis voorstellen op maat

Jezelf en je hele gezin beschermen tegen de financiële gevolgen van een ongelukje? Met een familiale verzekering kun je op 2 oren slapen.

Op zoek naar de verzekering die past bij jou en je gezin? Of, benieuwd naar de premies voor je verzekering? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende prijsvoorstellen van verzekeraars en advies op maat van jouw situatie. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste verzekering voor jouw gezin.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wie wilt u verzekeren ?
2*. Wat is uw geboortejaar?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in andere verzekeringen?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Bedrijven voor Familiale verzekering