Wat is een betonboor?

betonboringen

In de bouw verwijst kernboring naar een rond gat in een betonnen oppervlak of in metselwerk, op een muur of in de grond. In tegenstelling tot een klein gat in de muur dat met een eenvoudige boor kan worden gemaakt, worden betonboringen uitgevoerd door een speciale, krachtige machine aangezien. Dat is nodig omwille van de grote diameter van het te maken gat. Betonboringen kunnen horizontaal of verticaal zijn.

Waarom een kern boren?

Over het algemeen worden betonboringen uitgevoerd om de doorgang van buizen en leidingen mogelijk te maken. Hoe dan ook, deze klus is om uiteenlopende redenen nuttig of noodzakelijk:

 • om hete lucht af te voeren door een afzuigkap
 • om ventilatiekanalen aan te leggen
 • om elektrische draden te leggen
 • om afdichtingen in te bouwen
 • om de afvoer van afvalwater en regenwater te verzekeren

In het kader van een bodemonderzoek bij openbare werken wordt soms ook een monster genomen met een boorkern (gewoonlijk een core sample of kern monster genoemd).

Kan je zelf een kern monster nemen?

betonboor

Het is niet altijd mogelijk om zelf een betonnen kern monster te nemen. Tenzij je een goede kennis van de bouw hebt, is het eerder aan te raden een beroep te doen op een vakman voor dit soort werken.

Hoe boort men in beton?

Welke hulpmiddelen worden gebruikt?

Een firma gespecialiseerd in betonboringen of een gewone vakman kan afhankelijk van de diameter van het gat een (klok)boor of kernboormachine gebruiken.

Naargelang de grootte van het gat wordt de betonboring in de structuur gecompliceerder. De kernboordeskundige moet dan een werktuig gebruiken dat met grote precisie en hoge snelheid in de wand kan snijden. Het gebruik van een kernboormachine is alvast aanbevolen. Dit apparaat werkt als een betonzaag met een metalen kroon (soms ook “klok” of “boor” genoemd) en wordt geleid door een kolom. Dankzij hun diamantvorm kunnen de bits zonder problemen door het beton of het gewapend beton boren. Soms is dit type toestel zelfs uitgerust met een watercirculatiesysteem om de penetratie van de metalen kronen in de wand te vergemakkelijken en om wrijving te voorkomen. Zo niet, dan zal een droge kernboor worden gebruikt.

Het gespecialiseerde gereedschap maakt een nauwkeurig en perfect cirkelvormig gat in je betonnen muur of in de vloer van je woning, waar een drilboor of een beitel een grover resultaat zouden geven. De kernboor is ook veel stiller.

De kernboormachine kan bovendien door een verscheidenheid van andere materialen dan beton of gewapend beton boren, zoals graniet, asfalt en stenen of bakstenen muren. Het kan dat zelfs zonder scheuren te maken, aangezien de kernboormachine geen trillingen uitzendt. Metalen versterkingen zullen ook niet bestand zijn tegen de diamantsegmenten van de boor. Er zal geen extra metselwerk meer nodig zijn na het gebruik van de machine.

Er zijn verschillende soorten kernboormachines die professionals gebruiken voor betonboringen: draagbaar, op statief, kernboormachines met een thermische of hydraulische motor, met een 220 of 380 volt elektromotor, enzovoort.

Betonboringen: stappenplan voor het gebruik van een kernboor

Voor in het beton te boren, moet je zeker zijn dat de muur vrij is van circuits en leidingen.

 • De kernboor wordt eerst op een frame bevestigd volgens de gekozen hoek. Op de schacht wordt een diamanten bit aangebracht die overeenkomt met de diameter en de dikte van het gat dat je wenst te boren. Bij de keuze van de kroon moet je ook rekening houden met de aard van het materiaal waar je door boort.
 • Voordat de motor start, wordt eerst het toerental van de spindel ingesteld (afhankelijk van de diameter van de spindel en het te boren materiaal). Hoe kleiner de kroon, hoe hoger de snelheid. Het is belangrijk om de snelheid onder controle te houden.
 • Vervolgens moet het beton met water worden besproeid om oververhitting van de boormotor en beschadiging van de boor te voorkomen.
 • Soms bevestigt de vakman een extra handvat om een betere grip en een grotere precisie van de betonboor te garanderen.
 • Zodra de boormarkering is gezet en de as van de kernboor met behulp van de richtstang is bepaald, kan de machine eindelijk starten en kan een gat in verschillende diameters worden geboord: van enkele millimeters tot 1 meter.
 • Tenslotte moet de kern eruit worden gehaald en moet de machine en het stof op de muur worden gereinigd.

Hoeveel kost een betonboor?

De prijs van betonboringen door een vakman ligt tussen 80 en 250 euro. Veel zal afhangen van de dikte van de muren en de diameter van het te boren gat. Je kan ook zelf een kernboor huren als je over de nodige kennis en handigheid beschikt om met dit type machine om te gaan. Sowieso kan je voor een betonboring steeds beroep doen op een vakman.

betonboor

Het inschakelen van een professional

Beroep doen op een expert is altijd een verstandige beslissing, zeker voor dit soort van complexe klussen. Kernboren vereist technische kennis en ervaring, en ook het juiste gereedschap. Een vakman zal jou een kwaliteitsservice bieden en je vermijdt zo eventuele teleurstellingen bij fouten als je zelf aan de slag bent gegaan. Via het offerteformulier kan je tot 5 gratis offertes ontvangen voor dit soort van werken. Dat is handig om te vergelijken en om snel en eenvoudig keuzes te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In welk materiaal wilt u gaten boren?
2*. Hoeveel betonboringen zijn er nodig?
3*. Wanneer wenst u de boringen te laten uitvoeren?
4*. Wenst u ook andere diensten van de vakman?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Betonboringen