Airconditioning: kies een goede temperatuur voor jouw woning

In de warme zomermaanden komt een airconditioning systeem goed van pas. Er zijn momenteel heel verschillende types met allerlei toepassingsmogelijkheden die helemaal niet veel verbruiken. Ze voorzien je heel de tijd door van zuivere frisse lucht.

Verhoog jouw leefcomfort
Zowel op kantoor als thuis verhoogt dit jouw leefcomfort. Op het werk is het zelfs bevorderlijk voor de productiviteit en prestaties van jouw werknemers.
Verhoog de levensduur van jouw elektronische apparaten
En dan is er nog een voordeel waar niet veel mensen zich van bewust zijn: zowel thuis als op het werk verhoogt een airconditioning systeem de levensduur van jouw elektronische apparaten.
Ontvang offertes van erkende vakmannen
Een goede airconditioning is onmisbaar dus. Interesse om je hier ook mee uit te rusten? Vul dan hieronder het aanvraagformulier in en ontvang snel offertes van gereputeerde installateurs.

Wat kost airconditioning

Wat kost airconditioning in huis?

Hieronder kan je gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten airconditioning vinden, inclusief btw alsook installatie. Zo heb je meteen een goed idee van welke prijzen je best kan verwachten.

Airconditioningsysteem Gemiddelde kostprijs
Mobiele airconditioning Tussen € 350 en € 600
Airconditioning zonder buitenunit Tussen € 1.400 en € 2.200
Airconditioning met buitenunit (single split airco) Tussen € 1.400 en € 1.800
Airconditioning met buitenunit (multi split airco) Tussen € 2.100 en € 2.800

Naast het soort systeem zijn er natuurlijk nog vele factoren die de uiteindelijke kostprijs beïnvloeden. Zo bepaalt ook het benodigde vermogen van jouw airco de kostprijs, en die is afhankelijk van de inhoud en isolatiegraad van jouw ruimte (lees meer over het benodigde vermogen onderaan). Hou ook rekening met het BTW-tarief: in een privéwoning ouder dan 10 jaar installeer je een airco aan het verlaagde tarief van 6% in plaats van 21%.

Airconditioning: hoe werkt het?

Een airconditioner kan meestal meer dan enkel lucht koelen. Ook lucht warmen, ontvochtigen en filteren behoort tot de opties. Elke airconditioner bezit een compressor met koelvloeistof die wordt opgewarmd tot een gas door de warmte van de lucht. Dit gas wordt naar buiten geleid en komt via een condensor in aanraking met de buitenlucht. Op die manier wordt het gas in de condensor weer tot een vloeistof gemaakt. Op die manier is de warmte van de binnenlucht afgegeven aan de buitenlucht.

Wanneer de lucht afkoelt, condenseer het water in de lucht. Door dit water af te voeren, is jouw lucht meteen minder vochtig. In minder vochtige lucht is het makkelijker voor je lichaam om af te koelen door te zweten. Indien jouw airconditioner ook lucht kan warmen, beschikt deze over een warmtepomp. In plaats van binnenlucht te koelen en de warmte naar buiten af te voeren, koelt de airconditioner dan buitenlucht om de warmte binnen af te geven. Beide mogelijkheden in één systeem is zeer handig in elke woning of kantoor!

Ook bij een airconditioning zonder buitenunit vindt hetzelfde proces plaats. Omdat alle functies in één apparaat zitten, is het natuurlijk minder efficiënt. Daarom beschikken mobiele airconditioners soms over een waterreservoir dat de lucht helpt koelen.

Een laatst mogelijk proces in een aircosysteem is het zuiveren van de lucht. De meeste airconditioners hebben namelijk een luchtfilter die de lucht zuivert van stof en pollen. Zeker voor mensen met huismijt- of pollenallergie kan dit een verademing zijn.

Soort airconditioning

Airconditioningsystemen vallen te verdelen in drie categorieën: vaste airco met buitenunit, vaste airco zonder buitenunit of mobiele airco. Daarnaast bespreken we ook luchtkoelers, ook al zijn deze technisch geen aircosysteem. Elk van de categorieën heeft zijn de voordelen. We bespreken ze van meest naar minst efficiënt om het klimaat in jouw ruimte te regelen (en bijgevolg ook van duurder naar goedkoper).

Vaste airconditioning met buitenunit (split airco)

Airco’s die zowel uit een binnen- als buitenunit bestaat die gescheiden zijn door leidingen worden ook wel split airco’s genoemd. Wanneer je één ruimte wil koelen connecteert men die ene binnenunit aan de buitenunit, ook wel een single split aircosysteem genoemd.

Wil je graag meerdere ruimtes koelen? Dat kan perfect met een split airco. Een dergelijk multi-split airconditioningsysteem bestaat dan uit meerdere binnenunits en één buitenunit. Zo koelt of warm je verschillende ruimtes tegelijkertijd of afzonderlijk met één handig systeem. De totale kostprijs zal wel stijgen per aangesloten ruimte, maar de gemiddelde kostprijs per ruimte zal stevig dalen hoe meer ruimtes je aansluit. Het ideale klimaat in jouw volledige woning of bedrijf!

Een voordeel van een airconditioner met buitenunit ten opzichte van andere systemen is dat de lawaaierigere onderdelen zich in de buitenunit bevinden. Zo heb je geen last van geluidshinder. Bovendien laat dit toe de binnenunit zeer compact te houden, wat beter oogt in jouw woning. De buitenunit wordt dan weer aan de buitenmuur vastgemaakt of op de grond geplaatst.

Met een split airco wordt het systeem ingebouwd in jouw woning. Je kan dan kiezen voor verlaagde plafonds of valse wanden zodat je systeem volledig geïntegreerd is in het design van jouw woning. Dat vereist natuurlijk meer materiaal en werk bij de installatie, wat de kost dus verhoogd.

Vaste airconditioning zonder buitenunit (monoblock)

Heb jij geen plaats om een buitenunit aan de buitenmuur van jouw woning of bedrijf te installeren? Dan kan je ook voor een airconditioningssysteem zonder buitenunit kiezen, ook wel een monoblock genoemd. Het koelen of warmen van de lucht gebeurt dan wel minder efficiënt maar de installatie verloopt heel wat makkelijker en ook de kostprijs ligt bij een monoblock lager.

Langs de buitenzijde moeten dan enkel twee roosters worden geplaatst, één voor de luchttoevoer en één voor de luchtafvoer. Normaal gezien wordt er ook een kleine waterslang geïnstalleerd om het condenswater af te voeren. Een monoblock is zo een opbouw airco, dat wil zeggen dat deze aan het plafond of muur bevestigd wordt en het uitzicht heeft van een moderne radiator.

De nadelen van een airconditioning zonder buitenunit is dat er meer geluidshinder zal zijn binnenin, aangezien de lawaaierige elementen niet buiten kunnen worden geplaatst. Indien je meer dan één ruimte van airconditioning wilt voorzien, heb je natuurlijk verschillende toestellen nodig in tegenstelling tot een airconditioningsysteem met buitenunit. Met een airconditioning zonder buitenunit breng je een relatief makkelijk te installeren systeem in huis dat jouw huis een heel jaar door van het juiste klimaat voorziet.

Mobiele airconditioning

Mobiele airconditioning

Heb je enkel nood aan een systeem om de warme zomermaanden te overbruggen? Of wil je de airconditioning tussen verschillende ruimtes verplaatsen? Dan overweeg je misschien best een mobiele airco. Het is een stuk goedkoper dan een vastste airco.

Een mobiele airco heeft nochtans dezelfde werking, al is het wat minder efficiënt. Via een afvoerslang zorg je ervoor dat warme lucht wordt afgevoerd terwijl het koude lucht genereert. Bij het plaatsen van je afvoerslang let je er wel best op dat er niet te veel knikken of bochten inzitten alsook dat de kier in je raam of deur niet te groot is zodat de warme lucht niet meteen de weg naar binnen terugvindt.

Condenswater wordt opgevangen in een waterreservoir in het apparaat en moet meestal om de paar uur geleegd worden. Bij een gemiddelde airco mag je toch verwachten dat het 1 tot 2 liter condenswater produceert per uur. Je kan dus nog steeds genieten van het aangenamere gevoel van een ontvochtigde ruimte tijdens warme zomermaanden.

Een mobiele airco is niet even makkelijk te verwerken in de rest van je woning maar in ruil krijg je daarvoor de mogelijkheid om de airco van plaats te veranderen.

Luchtkoeler

Een luchtkoeler of aircooler heeft eigenlijk weinig met een airconditioner gemaakt, ook al wordt het er soms mee verward. Het proces om lucht te koelen of warmen is namelijk totaal verschillend van een airconditioningsysteem. Simpel gesteld zuigt een luchtkoeler de warme lucht in jouw woning of bedrijf aan om die dan door een natte filter te stuwen. Op die manier wordt de warme lucht afgekoeld. Dit is helaas een vrij inefficiënt systeem omdat warme lucht niet kan worden afgevoerd en de warmte de ruimte dus niet verlaat. Bovendien wordt de lucht niet ontvochtigd waardoor de warmte niet makkelijker te verdragen wordt.

Airco kopen? Waarop moet je letten?

Welk koelvermogen kiezen?

Het is belangrijk een voldoende hoog vermogen te kiezen voor de ruimte(s) die je wilt koelen of warmen. Zonder voldoende vermogen kan jouw airconditioningsysteem onmogelijk jouw woning of bedrijf van het juiste klimaat verzien.

Om te weten hoeveel vermogen jouw airco nodig heeft, meet je best eerst hoe groot de te koelen ruimte is in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Je hebt tussen de 30 en 50 Watt vermogen nodig om het klimaat van een ruimte te regelen. De inhoud van jouw ruimte (aantal kubieke meters) vermenigvuldig je met het nodige vermogen (30, 40 of 50 Watt). Is jouw ruimte goed geïsoleerd en zijn er weinig ramen aanwezig?

Vermenigvuldig de inhoud van jouw ruimte dan met 30 Watt (in moderne woningen mag je meestal 30 Watt rekenen). 40 Watt per kubieke meter heb je nodig voor ruimtes die minder goed geïsoleerd zijn, waar meer ramen aanwezig zijn en waar eventueel computers, printers of andere elektronische apparaten staan die de ruimte mee opwarmen. Voor ruimtes die zeer slecht geïsoleerd zijn zoals bijvoorbeeld zolderverdiepingen heb je dan weer 50 Watt per kubieke meter nodig. Hieronder geven we jou een tabel mee om deze vuistregel te verduidelijken, op basis van een gemiddelde ruimte (vermenigvuldigingsfactor 40).

Aangeraden vermogen airco (in kilowatt) Inhoud ruimte (in kubieke meter)
2,4 kw tot 60 m³
3,2 kw tot 80 m³
4,0 kw tot 100 m³
6,0 kw tot 150 m²
10,0 kw tot 250 m³

Waar airconditioning plaatsen?

  • Een vaste airco met buitenunit kan normaal gezien overal in huis worden ingewerkt. De buitenunit wordt voor optimale werking best op twee meter hoogte opgehangen zodat de lucht volledig vrij kan stromen.
  • Een vaste airco zonder buitenunit moet tegen een buitenmuur worden geplaatst, zodat het aan een rooster kan worden geïnstalleerd. Hou bij een vaste airco zonder buitenunit of een mobiele airco ook rekening met de geluidshinder die met elk aircosysteem gepaard gaat. In een slaapkamer kijk je best na of jouw systeem wel stil genoeg is. Zorg ook in vochtige ruimtes zoals een badkamer voor de juiste functies zoals het ontvochtigen van de lucht. Dat kan de levensduurte van je muren enkel ten goede komen.
  • Heb je al een luchtverwarmingssysteem? Dan kan je deze makkelijk laten uitbreiden tot een airconditioner. Ook jouw ventilatiesysteem kan je makkelijk laten uitbouwen met een aircosysteem (en eventueel ingebouwde warmtepomp). Het klimaat in jouw woning of bedrijf koelen of warmen gebeurt namelijk via dezelfde ventilatiekanalen en -roosters. Een kleine ingreep voor extra mogelijkheden!

Wens je nog een paar extra’s?

Zoals reeds een paar keer vermeld, kan een airconditioning veel meer dan enkel het koelen van lucht. Een meer complete airconditioning kan jouw lucht koelen, verwarmen, zuiveren en ontvochtigen. Een airconditioner bezorgt je gezonde lucht op de juiste temperatuur, waar je elke dag opnieuw van kan genieten. Aan jou de keuze over welke functies jouw airconditioner moet beschikken. Kies de juiste airconditioner voor jouw noden en eisen!

Wil je jouw energiefactuur niet onnodig vergroten? Dan kan je bijvoorbeeld een detector toevoegen zodat jouw airco enkel werkt op momenten dat mensen aanwezig zijn in de ruimte. Of wil je de airco simpelweg met jouw smartphone of tablet bedienen, ook als je niet thuis bent? Ook die opties bestaan!

Onderhoud airconditioning

Onderhoud airconditioning

In sommige gevallen is het onderhoud van een aircosysteem zelfs bij wet verplicht. Of dat het geval is, hangt af van de hoeveelheid koelmiddel in jouw aircosysteem.

Koelmiddel Onderhoudsverplichting
Minder dan 3 kg Geen verplichting
Tussen 3 kg en 30 kg Jaarlijkse verplichting
Tussen 30 kg en 300 kg Zesmaandelijkse verplichting
Meer dan 300 kg Driemaandelijkse verplichting

Verplicht of niet, je laat jouw airco best jaarlijks nakijken zodat het filtersysteem om jouw lucht gezonder te maken optimaal blijft werken of om grotere problemen zoals lekkage of verstoppingen te voorkomen. Heb je kennis van zaken? Je kan er ook voor kiezen om jouw airco regelmatig zelf na te kijken en tweejaarlijks een grondig onderhoud te laten doen door een erkend vakman.

Doet je airco het niet meer naar behoren, maakt je airco meer lawaai of gaat je energieverbruik plots de hoogte in door je airco? Dan plan je best spoedig een onderhoudsbeurt in.

Zelf airconditioning plaatsen of laten plaatsen?

Een vaste airco installeren vereist de nodige kennis en ervaring. Een erkende vakman installeert jouw airco in een mum van tijd professioneel in jouw woning of bedrijf. Om de kosten van de levering en plaatsing te drukken, vergelijk je best offertes van specialisten in jouw buurt. Vraag op deze pagina makkelijk en snel een gratis en vrijblijvende offerte aan bij erkende installateurs in jouw buurt!

arrow
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Airco