Bescherm je woning met de juiste veiligheidsdeur

Kies voor een veiligheidsdeur om jouw woning of appartement inbraakveilig en brandveilig te maken. Een gepantserde deur heeft hang- en sluitwerk in de vorm van meerpuntssluiting. Bovendien kan je ook kiezen voor geïsoleerde voordeuren.

Voorkom inbraak
Een veiligheidsdeur beschermt je tegen inbraakpogingen.
Veel mogelijkheden
Brede keuze aan soorten deuren en materialen: gepantserde deuren, branddeuren, deuren met kogelvrije laag, deuren uit veiligheidsglas.
In alle kleuren en stijlen
Een veiligheidsdeur hoeft niet lelijk te zijn. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen zodat ze perfect geïntegreerd kunnen worden in jouw woning.

Wat kenmerkt een veiligheidsdeur?

Inbraken zijn nog schering en inslag in België. Tegenwoordig kiezen daarom meer en meer mensen voor de installatie van een veiligheidsdeur of een gepantserde deur om hun woning te beschermen. Bovendien kan je voor een veiligheidsdeur kiezen die ook brandwerend is. Afhankelijk van je noden en wensen kan je een veiligheidsdeur kiezen die perfect bij jouw woning past.

Een inbraakwerende veiligheidsdeur beschermt je woning tegen inbraken. Er bestaan verschillende soorten van inbraakwerende deuren, afhankelijk van de soort beveiliging die je wenst. Een brandwerende deur beschermt je woning tegen het overslaan van brand naar andere ruimtes. Brandwerende veiligheidsdeuren vind je vaak terug in openbare gebouwen zoals parkeergarages, maar ook in appartementsgebouwen.

Ook kan je ervoor kiezen om een houten of stalen veiligheidsdeur te installeren, of een die perfect matcht bij je interieur. Zo kan je met een gerust hart thuiskomen, zonder je het gevoel hebt dat je voordeur niet past bij de rest van het huis. Er bestaan zeer veel opties in veiligheidsdeuren en je kan zelfs je eigen veiligheidsdeur samenstellen, je vindt er zonder twijfel een die precies aan al je verwachtingen voldoet.

Wat kost een veiligheidsdeur?

De prijs van een veiligheidsdeur is sterk afhankelijk van welke soort je kiest. Verschillende factoren spelen mee bij de prijsvorming, zoals het materiaal van de deur, de veiligheidsklasse, de samenstelling van veiligheidselementen of eventuele decoratieve panelen van hout of laminaat.

Je vraagt best gepersonaliseerde offertes aan voor de soort veiligheidsdeur die je graag wil laten installeren. Een standaard veiligheidsdeur kan je krijgen vanaf €1200 – €2000.

Premies voor veiligheidsdeuren

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, kan je een premie krijgen voor inbraakpreventie. Vroeger kon je overal een belastingvermindering krijgen voor het nemen van inbraakwerende maatregelen zoals een veiligheidsdeur, maar dat is intussen niet meer van toepassing. Het is een goed idee om te controleren of je in jouw gemeente nog in aanmerking komt voor de premie wanneer je een veiligheidsdeur laat installeren.

Wat kenmerkt een veiligheidsdeur?

Een veiligheidsdeur is totaal verschillend van een normale deur die extra beveiligd is door er bijvoorbeeld meerdere sloten aan toe te voegen. Om van een echte veiligheidsdeur of gepantserde deur te spreken, moet er aan een aantal criteria gedacht worden. Zo hebben veiligheidsdeuren doorgaans dievenklauwen, een meerpuntssluiting, zware scharnieren, en een stevige metalen deuromlijsting. De deur zelf bestaat uit inbraakvertragende materialen zoals staal of aluminium, of deur is ingelegd met stalen platen.

Je herkent een kwalitatieve veiligheidsdeur aan de certificering aan de zijkant, of het Rf label in het geval van een brandwerende deur.

Veiligheidsnormen

Veiligheidsdeuren kunnen over een certificering beschikken die aantonen dat ze voldoen aan de Europese normen. Die ‘EN 1627′ norm voor inbraakwerende veiligheidsdeuren en hang- en sluitwerk toont aan dat de deur volstaat aan de criteria die zijn opgelegd door Europa. Veiligheidsdeuren worden onderverdeeld over zes klassen. De klassen tonen tegen welke weerstand de deuren zijn bestand, of voor welke functie ze het meest geschikt zijn:

  • Binnen klasse 1 vind je de deuren die geschikt zijn om weerstand te bieden tegen een standaard inbraak zonder hulpmiddelen. Deze veiligheidsdeuren zijn bestand tegen menselijke fysieke kracht.
  • De deuren in klasse 2 bieden weerstand tegen klein gereedschap dat als hefboom kan worden gebruikt. De deur is beveiligd tegen eenvoudig gereedschap zoals schroevendraaiers en tangen.
  • Veiligheidsdeuren in klasse 3 bieden ook weerstand tegen zwaarder gereedschap zoals een koevoet.
  • Klasse 4 is bestand tegen gereedschap dat wordt gebruikt om een deur te snijden of perforeren, zoals een bijl, een hamer of zelfs een boormachine.
  • In klasse 5 vind je deuren die beschermd zijn tegen elektrisch gereedschap, boren, slijpschijven of drukgereedschap. De deuren zijn volledig gepantserd en zelfs het slot zelf is beschermd.
  • De veiligheidsdeuren in klasse 6 bieden het langst weerstand tegen zwaardere inbraaktechnieken.

Over het algemeen wordt voor een particuliere woning klasse 1 tot en met 4 aangeraden. Het niveau van beveiliging is in de meeste gevallen voldoende voor woonhuizen of appartementen. Bedrijven hebben er meer baat bij om voor een veiligheidsdeur in de klassen 3 tot en met 6 te kiezen. In appartementsgebouwen moet je wel opletten dat de voordeuren zeker ook brandwerend zijn.

Houten veiligheidsdeuren

Stalen veiligheidsdeuren maar ook hout

Er bestaan verschillende soorten veiligheidsdeuren. De twee meest voorkomende soorten zijn die uit staal en de houten veiligheidsdeuren. De bekendste is wellicht de ‘klassieke’ stalen veiligheidsdeur.

Stalen inbraakwerende deuren zijn typisch uitgerust met standaard veiligheidselementen zoals de dievenklauwen en de zware scharnieren. Een stalen deur is zeer sterk en biedt een goede weerstand tegen inbraak. Qua verdere afwerking zijn er veel mogelijkheden. Je kan de deur laten bezetten met een laminaat of een houten paneel om de deur de look te geven die je wenst. Een veiligheidsdeur hoeft er niet noodzakelijk uit te zien als een gepantserde deur. Je kan de deur mooi laten aansluiten bij de stijl van je huis.

Je kan ook kiezen voor een houten inbraakwerende deur. De houten veiligheidsdeur bestaat uit hout maar is ingelegd met stalen platen of aluminium. Naast die extra beveiliging is deze veiligheidsdeur ook verder uitgerust met dievenklauwen, zware scharnieren en een meerpuntsveiligheidsslot. De houten veiligheidsdeur ziet er dus gewoon uit als een normale deur, maar beschikt over inbraakwerende en beveiligende elementen.

Brandwerende veiligheidsdeuren: verplicht of niet?

Een veiligheidsdeur of een gepantserde deur biedt in zeker mate altijd een wat meer bescherming tegen brand, maar een brandwerende deur beschikt toch over bijkomende brandwerende elementen. Het verschil tussen een standaard veiligheidsdeur en een brandwerende veiligheidsdeur is dat de brandwerende deur ook over een brandweerstand van een half uur beschikt, bovenop de inbraakwerende elementen.

Een brandwerende deur zorgt er dus voor dat wanneer er een brand uitslaat, dat die niet overslaat naar een volgende ruimte of woning. Dat betekent dat een brandwerende deur met het Rf 30 label een half uur lang vlammen, hete lucht en gassen kan tegenhouden. Op die manier blijft de ruimte aan de andere kant van de deur voor een zekere tijd brandvrij gehouden, wat belangrijk is voor hulpdiensten en ontsnappingskansen.

Je ziet ze vaak in openbare gebouwen of bedrijven, maar tegenwoordig worden ze ook vaker door particulieren aangeschaft. Een branddeur kan je nu ook in verschillende soorten krijgen en kan je van look aanpassen aan je woning.

De brandwerende deur wordt op drie criteria beoordeeld:

  • Thermische isolatie
  • Vlamdichtheid
  • Mechanische stabiliteit

Thermische isolatie houdt een deel van de warmteoverdracht tegen. De materialen van de veiligheidsdeur houden ontsteking aan beide zijden tegen, waardoor de temperatuurstijging beperkt blijft.  De vlamdichtheid wijst op de capaciteit die deur heeft om weerstand te bieden tegen de vlammen en hete gassen of rook. En de mechanische stabiliteit wijst op de mate waarin de veiligheidsdeur zijn functionaliteit behoudt.

Om te checken aan welke kwaliteit je deur voldoet, kan je het Rf-label bekijken. Daar staat niet alleen op wie de deur controleerde, maar ook hoeveel minuten de deur bescherming kan bieden. Zo biedt een deur met het label Rf 60 een uur brandweerstand, en een met Rf 30 een half uur. Rf 30 is het minimum vereiste voor appartementen in België. 

Het is dus verplicht om in nieuwbouwappartementen een brandwerende voordeur te installeren. Ook als je je deur wil vernieuwen, moet je er op letten dat je individuele voordeur brandwerend is. In België moet de deur in kwestie minstens voldoen aan het Rf 30 label volgens het Benor-ATG-attest. In België zijn de criteria vrij streng, de kwaliteit van de brandwerende deuren is hier dus hoog.

Doe beroep op een vakman voor jouw veiligheidsdeur

Om te garanderen dat jouw veiligheidsdeur voor de gewenste bescherming kan zorgen, laat je je deur door een expert installeren. Het is belangrijk dat de deuromlijsting goed wordt geplaatst. Veiligheidsdeuren beschikken onder andere over zware scharnieren en worden uit massieve materialen vervaardigd, het vergt vakmensen om alles correct te installeren. Zoek je een veiligheidsdeur of brandwerende deur voor jouw woning? Vraag een offerte aan.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke soort veiligheidsdeur wenst u?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Veiligheidsdeur