Wat is een ABR-verzekering of werfverzekering?

Er zijn vaak heel wat partijen betrokken bij een bouwwerf: van een architect en een bouwheer tot verschillende onderaannemers en leveranciers. Elke partij is erbij gebaat om verzekerd te zijn tegen de verschillende risico’s die ze lopen tijdens een nieuwbouw- of renovatieproject. 

De ABR-verzekering zorgt ervoor dat niet elke betrokkene een aparte verzekering hoeft af te sluiten. Een centrale partij op de werf – vaak de bouwheer of hoofdaannemer – kan een ABR afsluiten om alle betrokken partijen in te dekken tegen fysieke en materiële schade.

Dat biedt enkele voordelen:

  • Budgetvriendelijk. 1 ABR-verzekering is goedkoper dan tientallen aparte verzekeringen.
  • Zekerheid. Met aan ABR weet u zeker dat elke betrokken partij correct en voldoende is verzekerd.
  • Tijdsbesparing. Omdat uw verzekeraar meteen overgaat tot het vergoeden van de schade, verliest u geen tijd aan rechtszaken en onderzoeken.

De ABR-verzekering in een notendop:

  • Verzekeringnemer. Afgesloten door een hoofdaannemer, aannemer of bouwheer
  • Verzekerden. De verzekeringnemer en alle andere betrokken partijen: van onder- en nevenaannemers tot architecten en ingenieurs.
  • Dekking. Schade aan de werf, de materialen, het bouwwerk inclusief verschillende bouwelementen (cv-installatie, sanitair …) en tijdelijke installaties (steiger, bouwlift …). Extra dekkingen zijn mogelijk.
Een tafel met bouwplannen, papieren met grafieken, een laptop, een koker met schrijfgerei en een gele veiligheidshelm. Rondom de tafel de handen en armen van verschillende bouwprofessionals.

Voor aannemers en bouwprofessionals

Een ABR-verzekering wordt vaak afgesloten door een spilfiguur op de werf: de hoofdaannemer of projectontwikkelaar.

Ook voor particulieren?

Een particulier die als bouwheer optreedt (bijvoorbeeld bij een ingrijpende renovatie van de eigen woning of de bouw van een eigen nieuwbouwwoning) zal vaak zelf de verzekering alle bouwplaatsrisico’s afsluiten.

Nood aan advies? Kom vrijblijvend in contact met erkende verzekeringsspecialisten via het formulier onderaan deze pagina. Zij helpen u met het vinden van de juiste verzekeraar en het opstellen van een ABR-polis op maat.

Goed verzekerd (ver)bouwen?
Kom in contact met een erkend verzekeringsspecialist en bespreek uw opties
arrow Kom in contact met verzekeringsexperts

Wat een polis alle bouwplaatsrisico’s dekt

Welke dekkingen een ABR-polis precies dekt, verschilt lichtjes per verzekeraar. Hieronder vindt u een overzicht met de belangrijkste dekkingen en optionele aanvullende waarborgen.

1. Basis dekking: materiële schade

Een verzekering alle bouwplaatsrisico’s dekt in principe alle materiële schade aan het bouwwerk, de bouwmaterialen, de verschillende bouwelementen en (bij bijvoorbeeld renovatie) het bestaand goed

Elk soort materiële schade is in theorie gedekt. De oorzaak van de schade is daarbij niet relevant: het kan gaan om een fout door een betrokken partij, maar ook door brand of stormweer.

De meeste ABR-polissen werken met het ‘alle risico’s behalve’-principe: elk risico is gedekt, behalve de risico’s die als uitzondering vermeld worden in het contract.

Bij schade zorgt uw verzekeraar voor een onmiddellijke vergoeding. Het is dus niet nodig om een ‘dader’ uit te zoeken en aan te duiden: het maakt niet uit wie aansprakelijk gesteld kan worden voor de veroorzaakte schade.

Daarnaast dekt een ABR-verzekering vaak diefstal.

De vergoeding dekt de kosten voor het repareren, heropbouwen of vervangen van de verzekerde goederen. In principe geeft een ABR-verzekering een globale garantie op de waarde van de totale kostprijs van de bouwplaats. 

2. Uitbreiding: Aansprakelijkheid

Bij de meeste verzekeraars kun u ervoor kiezen om uw ABR uit te breiden met een aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee dekt u:

  • Schade aan derden 
  • Die veroorzaakt wordt door de werken/in het kader van de werken

Het maakt niet uit of de verzekerden in fout zijn bij het veroorzaken van de schade. Een ABR-aansprakelijkheidsverzekering komt tussen bij foutaansprakelijkheid en bij foutloze aansprakelijkheid.

Optionele uitbreidingen 

U kunt, bij de meeste verzekeraars, de verzekering alle bouwplaatsrisico’s naar wens uitbreiden met optionele aanvullende waarborgen. Denk aan:

  • Verzekering van de bouwuitrusting en -toestellen (als die waarborg niet automatisch mee is opgenomen in de polis)
  • Verzekering van de onderhoudsperiode, waarmee u schade aan (delen van) het bouwwerk dekt die ontstaan tijdens een periode van 12 of 24 maanden na het opleveren van de werf (meestal met uitzondering van schade door brand of explosies).

Een ABR is een vrij flexibele verzekering. De opgenomen waarborgen verschillen sterk per polis.

Wat is niet gedekt?

Een ABR-verzekering biedt een ontzettend ruime dekking: in principe zijn alle risico’s gedekt, behalve die risico’s die als uitzondering worden vermeld in het contract. Daarnaast zijn enkele zaken standaard uitgesloten:

  • Arbeidsongevallen en lichamelijke schade, daarvoor dient u een aparte verzekering af te sluiten.
  • Slecht uitgevoerde werken
  • Discussies met bouwpartijen na bijvoorbeeld een faillissement
Drie personen die betrokken zijn bij een nieuwbouwproject: links een vrouw met witte veiligheidshelm, witte jas en fluohesje, in het midden een man met blauwgrijs geruit hemd, gele veiligheidshelm en fluohesje, rechts een man met gestreept wit hemd, witte veiligheidshelm, fluohesje en een opgerolde bouwtekening onder de arm. Op tafel liggen verschillende documenten en staat een maquette.

Hoe een ABR werkt

  • Start. Idealiter is het de bouwheer die een ABR-polis afsluit. In bepaalde gevallen zal de hoofdaannemer de ABR-polis afsluiten. U kunt de ABR-verzekering afsluiten voor de werken van start gaan. Het is belangrijk dat alle verzekerde partijen vermeld worden in het contract.
  • Duur. De verzekering loopt over een bepaalde duur. Houd er rekening mee dat een bouwproject langer kan duren dan voorzien. De meeste ABR-verzekeringen hebben een looptijd van 12 maanden.
  • Onderhoudsperiode. Bij sommige verzekeraars kunt u de looptijd uitbreiden met een onderhoudsperiode. Die loopt tot na de oplevering van de werf. Werken die uitgevoerd worden na de oplevering, zijn daarmee ook gedekt.
  • Waarborgen. ABR-polissen worden op maat samengesteld. Een verzekeringsspecialist bekijkt samen met u welke waarborgen u nodig heeft en staat u bij met advies.
  • Wat bij een schadegeval? Een ABR verzekert alle betrokken partijen bij een bouwproject. Bij schade zorgt dat voor een vlottere afhandeling: de verzekeraar hoeft niet uit te zoeken wie van de betrokken partijen aansprakelijk gesteld kan worden voor de berokkende schade.
  • Vergoeding. De vergoeding is gelijk aan de kosten voor het herstellen van de schade of het vervangen van de verzekerde goederen.

Sluit u als bouwprofessional regelmatig een ABR af? Dan kunt u bij veel verzekeraars terecht voor een abonnementsformule. Zo kunt u voordelig verschillende ABR-polissen afsluiten voor verschillende bouwprojecten.

Prijs en premie: hoeveel kost een ABR-verzekering?

De premie die u betaalt voor een ABR-verzekering is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Waarde van de werf, het pand (bij renovatie) en de materialen 
  • Aantal verzekerde partijen
  • Waarborgen 
  • Type bouwproject
  • Looptijd van de verzekering
  • Risico’s eigen aan het bouwproject
  • Verzekeraar

Een ABR-verzekering voor de bouw van grote infrastructuur (zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis of schoolgebouw) zal logischerwijs aanzienlijk duurder zijn dan een een ABR-verzekering voor de renovatie van een eengezinswoning.

ABR-verzekering op maat?
Stel uw polis samen op met een verzekeringsexpert

Welke 3 verzekeringen zijn verplicht op een bouwplaats?

In principe zijn er geen 3, maar 2 verzekeringen verplicht op een bouwwerf. Of die verzekeringen verplicht zijn, hangt grotendeels af van het type werf. We bespreken ze hieronder in detail. 

1. Verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid

Een verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid wordt vaak afgesloten als aanvulling op een ABR. De verzekering loopt doorheen een periode van 10 jaar na aanvaarding van de werken (lees: het moment waarop de bouwheer bevestigt dat het project correct werd uitgevoerd).

De verzekering komt tussen bij gebreken in de stabiliteit, waterdichtheid en soliditeit van een gesloten ruwbouw die de soliditeit of stabiliteit van de uiteindelijke woning bedreigen.

Voor wie?

De verzekering moet worden afgesloten door de architect, de aannemer die zich ertoe verbindt om het onroerend werk uit te voeren (met de verplichte tussenkomst van een architect) en elke andere bouwprofessional die prestaties van immateriële aard levert.

Wanneer verplicht?

 De verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht voor:

  • Werken waarbij u verplicht een architect moet inschakelen
  • Werken waarvoor na 1 juli 2018 een bouwvergunning werd afgeleverd
  • Bouw of renovatie van een woning gelegen in België 

2. Verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid

Een verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid dekt bouwprofessionals wanneer ze aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade die ontstaat door fouten in hun intellectuele prestaties. Denk bijvoorbeeld aan een rekenfout van een ingenieur die invloed heeft op de stabiliteit van een gebouw.

Voor wie?

De verzekering is verplicht voor bouwactoren die aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade die het gevolg is van fouten in hun intellectuele prestaties. Het gaat om de architect, de landmeter-expert en de veiligheidscoördinator.

Andere dienstverleners in de bouwsector (met uitzondering van bouwpromotoren) die zich ertoe verbinden voornamelijk intellectuele prestaties te leveren aan het onroerend werk moeten zich ook verzekeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om ingenieurs, energieauditeurs, EPC-verslaggevers en studiebureaus.

Wanneer verplicht?

De verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid is verplicht voor elke bouwwerf (ook als er geen architect bij komt kijken, en ook voor niet-residentiële gebouwen) in België.

Is de verzekering alle bouwrisico’s verplicht?

Een ABR-verzekering is niet verplicht, maar wordt ten stelligste aanbevolen voor (grote) bouwprojecten waarbij verschillende partijen betrokken zijn. 

Twee bouwprofessionals schudden elkaar de hand boven een tafel met een laptop, schrijfgerei en bouwplannen.

Ook interessant

Welk type verzekering dekt alle risico’s op de bouwplaats?

+
Een ABR-verzekering kan nagenoeg elk risico op materiële op een bouwwerf dekken, en kan naar wens worden uitgebreid, volledig op maat van het project. Lichamelijke letsels zijn echter niet opgenomen in een ABR-verzekering. Benieuwd welke verzekeringen u nodig heeft om goed verzekerd te bouwen? Kom gratis en vrijblijvend in contact met verzekeringsexperts via het formulier onderaan deze pagina.

Heeft KBC een ABR-verzekering?

+
KBC biedt klanten de optie om hun brand- of woonverzekering uit te breiden met waarborgen die schade en diefstal op een werf dekken. U vindt bij KBC ook een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden tijdens het bouwen of verbouwen van een woning.

ABR-verzekeringen vergelijken? Kom in contact met 1 of meer verzekeringsexperts

Een ABR-verzekering biedt heel wat zekerheid aan bouwprofessionals én particulieren die beginnen aan het verbouwen of bouwen van de eigen woning. De moeilijkheid? Het samenstellen van een polis met de juiste waarborgen.

Met de hulp van een verzekeringsspecialist stelt u een verzekeringspakket op maat op. Op zoek naar specialisten in uw regio? Vul onderstaand formulier in. We brengen u vrijblijvend in contact met erkende verzekeringsspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende verzekeraars
Omschrijf uw aanvraag
Beantwoord enkele korte vragen en kom in contact met betrouwbare vakspecialisten. We vragen uw adresgegevens zodat we specialisten kunnen selecteren die actief zijn in uw regio.
1*. Bent u op zoek naar een makelaar of verzekeraar voor een verzekering voor alle bouwplaatsrisico’s?
2*. Wilt u dat een makelaar of verzekeringsspecialist u eerst contacteert voor een vrijblijvend verkennend gesprek?
3*. Wanneer bent u het best bereikbaar voor dit gesprek?
4*. Hoe ontvangt u daarna het liefst informatie over de mogelijkheden?
5*. Wat vindt u het belangrijkst bij een verzekeraar?
(Kies maximaal drie opties)
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.