Wat kost een woonverzekering gemiddeld?

Wat is de gemiddelde prijs voor een woonverzekering? Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt zo’n € 550 per jaar voor een woonverzekering.

Dat is natuurlijk slechts een richtprijs. Hoeveel betaal je concreet voor een woonverzekering? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

  • Waarde van het pand. De belangrijkste factor in het bepalen van de premie voor je woonverzekering is de waarde van het pand. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger de premie voor je opstalverzekering. Dat geldt overigens ook als je als huurder een woonverzekering afsluit. Wanneer je een pand wilt verkopen is het wettelijk verplicht om de waarde ervan te laten bepalen.
  • Waarde van de inboedel. Daarnaast speelt de waarde van je inboedel een rol. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de premie voor je inboedelverzekering.
  • Afwerkingsgraad. Ook de afwerkingsgraad van je woning heeft een invloed op de prijs van je verzekering. Elementen als openhaarden of vloeren uit waardevol materiaal (natuursteen of houten parketten bijvoorbeeld) drijven de prijs omhoog.
  • Extra’s. Een diefstalverzekering, een clausule afstand van verhaal, en andere extra’s verhogen de prijs.

Opgelet: De waarde van je woning kan mettertijd stijgen. Bijgevolg verhoogt ook je premie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het formulier in en vergelijk gratis woonverzekeringen
arrow Ontvang offertes

Wat houdt een woonverzekering precies in?

Een woonverzekering dekt jou in geval van schade veroorzaakt aan jouw woning, maar ook aan derden veroorzaakt door brand, storm, enzovoort. Wat valt nu precies onder je woonverzekering? Wat laat je verzekeren, en welke schade wordt gedekt?

Waarvoor ben je verzekerd?

De woonverzekering bestaat uit meerdere elementen.

1. Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt alle schade aan de woning zelf. Het gaat om alle elementen die vastzitten aan je woning. Denk aan muren, vloeren en deuren. Voor glazen elementen wordt vaak een aparte glasverzekering afgesloten.

stormschade-min.jpg

2. Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert alle roerende roerende goederen in je woning. Het gaat dus om zaken die je eenvoudig kunt verplaatsen. Denk aan je computer en televisie, maar evengoed aan kasten of je bed. Ook huisdieren vallen onder roerende goederen.

Worden die zaken gestolen, raken ze beschadigd of brand, of worden ze aangetast door water? Dan krijg je een vergoeding van de inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is geen overbodige luxe.

inbraak-en-diefstal-min.jpg

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt alle schade die jijzelf, je gezin of je huisdieren berokkenen bij anderen. De voorwaarde daarvoor is dat het om een ongeluk gaat. Met opzet aangebrachte schade valt niet onder de verzekering.

Het gaat bijvoorbeeld ook om schade door een lekkage in je eigen woning die schade veroorzaakt aan de woning van de buren.

waterschade

Wat kan je verzekeren?

Je woonverzekering dekt verschillende soorten schade. Je wordt schadeloos gesteld bij schade door…

  • Brand, rook, roet en blussen.
  • Inbraak, vandalisme en bij veel verzekeraars ook diefstal.
  • Storm, regen, hagel, sneeuw en blikseminslagen.
  • Lekkages, leidingen en afvoeren.

Het gaat zowel om schade aan de woning met een hypothecair krediet (opstalverzekering) als schade aan de inboedel (inboedelverzekering) en aan derden (aansprakelijkheidsverzekering). De verzekering dekt in geen geval schade die met opzet werd aangebracht.

Verschil met brandverzekering

De termen brandverzekering en woonverzekering worden vaak door elkaar gebruikt. In België gaat het echter om dezelfde verzekering. Een brandverzekering is dus gewoon een andere term voor een woonverzekering. De brandverzekering dekt schade aan materieel en personen.

In andere landen is de brandverzekering een aanvulling op een gewone woonverzekering. Dat is in België niet het geval.

Wel even opletten want deze clausule biedt niet altijd dekking bij schade aan je persoonlijke spullen, je meubels, … en dekt niet altijd de schade die je veroorzaakt aan de woning van je buur.

brandverzekering

Wie moet de verzekering afsluiten, eigenaar of huurder?

Hoe werkt de woonverzekering bij het huren of verhuren van een pand?

Verzekering door eigenaar

Als je eigenaar bent van een woning en daarvoor een lening afsluit, moet je een woonverzekering nemen. Ook wanneer je het pand niet zelf bewoont, of het verhuurt.

Er bestaat een aanvullende verzekering voor eigenaars die een pand niet zelf bewonen of verhuren. Die aanvullende verzekering dekt schade aan de woning evenals schade aan de inboedel van de eigenaar. Denk maar aan een eigenaar die een bemeubelde woning verhuurt.  

Afstand van verhaal

De clausule afstand van verhaal kan opgenomen worden in de woonverzekering van de verhuurder. Daarmee krijg je als verhuurder de garantie dat je woonverzekering ook de schade aan je woning dekt. Bovendien moet je met die clausule niet zelf tussenkomen in de schade die de verzekering van de verhuurder dekt.

Opgelet: De verzekering van de huurder komt in elk geval pas tussen wanneer die als schuldige kan worden aangewezen. Als de huurder kan aantonen dat hij niet verantwoordelijk is voor de schade, moet de verzekering van de verhuurder de schade dekken.

Verzekering door huurder

Huur je een pand? Dan moet je dat bij afloop van het contract in oorspronkelijke staat teruggeven. Een woonverzekering vergoedt de schade die de huurder per ongeluk aan het gehuurde pand berokkent. Ook wanneer de huurder per ongeluk de woonst van de buren beschadigd. Wettelijk gezien is een huurder verplicht het gehuurde goed terug te geven in de staat waarin hij het gekregen heeft.

In Vlaanderen en Wallonië is die woonverzekering voor huurders verplicht. In Brussel is dat nog niet het geval.

Daarnaast verzeker je als huurder je eigen inboedel best zelf. Je inboedel is dan ook verzekerd tegen schade veroorzaakt door andere huurders in het pand.

Op zoek naar een specialist?
Vraag extra info en advies

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest prangende vragen omtrent woonverzekeringen. Nog vragen? Vul het formulier onderaan dit artikel in en ontvang antwoorden en advies van specialisten.

Is een woonverzekering wettelijk verplicht?

Een woonverzekering is niet wettelijk verplicht. Een woonverzekering is echter wel een vereiste van de bank wanneer je een hypothecair krediet aangaat.

Wanneer je het aankoopbedrag voor je woning leent bij de bank, stelt die je woning als hypothecair krediet. Schade aan de woning kan de waarde van de woning neerhalen, wat natuurlijk ook nadelig is voor de bank. Vandaar dat zij eisen dat je een woonverzekering afsluit.

Wanneer je een hypothecair krediet hebt, kan de bank wel vragen dat je een brandverzekering aangaat.

Welke verzekering is verplicht voor een huurhuis?

Huur je een woning? Dan moet je sinds 2019 een woonverzekering afsluiten in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel is die verzekering niet verplicht.

Een inboedelverzekering is als huurder aan te raden, maar tot op heden niet verplicht. Ook de aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht.

Wat is het verschil tussen inboedel- en opstalverzekering?

Een inboedelverzekering verzekert alle roerende goederen in je woning. Het gaat om alle voorwerpen en meubels die niet vastzitten aan de woning. Denk maar aan elektronica, meubels, tapijten en gordijnen. Ook huisdieren worden als deel van de inboedel gezien.

De opstalverzekering dekt alle schade aan de woning zelf. Het gaat dus niet om de grond waar de woning op staat. Schade aan bijvoorbeeld een deur of een muur wordt vergoed door de opstalverzekering. Glazen ramen vallen dan weer onder de glasverzekering, die niet bij alle verzekeraars standaard in de opstalverzekering wordt inbegrepen.

Wanneer wordt een woonverzekering actief?

Je verzekering gaat niet van start zodra je het contract hebt ondertekend. De verzekering is op dat moment wel afgesloten. Vanaf wanneer is je woonverzekering dan precies actief?

In de meeste gevallen is de verzekering actief op de eerste dag na de ondertekening. Meestal ben je de volgende dag verzekerd. In sommige gevallen gaat het om een andere datum. Je verzekeraar brengt je daarvan op de hoogte. Je mag er uiteraard ook altijd zelf naar informeren.

Opgelet: Een verzekeringsvoorstel garandeert geen overeenkomst. Noch jij, noch de verzekeraar zijn verplicht de verzekering af te sluiten. Je kunt dus gerust meerdere voorstellen voor woonverzekeringen vergelijken.

nieuwbouw, eengezinswoning 's avonds verlicht

Woonverzekeringen online vergelijken? Ontvang gratis offertes van verschillende verzekeraars

Op zoek naar de beste woonverzekering? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen op maat. Zo kun jij de offertes snel en eenvoudig vergelijken. Je hoeft zelf enkel nog de meest geschikte verzekering uitkiezen

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type woning wenst u te verzekeren?
2*. Bent u eigenaar of huurder van het pand?
3*. Wat is het gebruik van de woning?
4*. Wanneer wilt u een woonverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).