Het coronavirus treft de hele bouwsector, zowel de aannemers als de consumenten. Wij hopen dat het goed gaat met u. Gezondheid komt eerst, wij wensen u en uw naasten het beste in deze uitdagende tijden. Op zakelijk vlak zal het Bobex-team er alles aan doen om de continuïteit van onze diensten te verzorgen en wij voorzien geen impact op de bedrijfsvoering of service van Bobex. Wel kan het zijn dat de reacties van deelnemende bedrijven (vakmannen of leveranciers) trager is dan normaal, maar we gaan door! Onze teams zijn volledig betrokken en werken op afstand. Wij zijn volledig voorbereid op telewerken. Het is trouwens niet de eerste keer dat we een crisis meemaken. In het 20-jarig bestaan van Bobex hebben we de dot-com crisis, de crash van 2008, de aanslagen van 2016 en andere moeilijke periodes gekend. Elke crisis was een uitdaging, maar we zijn er steeds beter en sterker uitgekomen. Ook deze keer zullen we de crisis, samen met u, overwinnen! Wat uw bouw- en renovatieplannen betreft vindt u hieronder een antwoord op de meestgestelde vragen.


Bobex en het coronavirus

Kan ik nog steeds offertes aanvragen?

Uiteraard blijft onze website actief en kan je gratis offertes blijven aanvragen. Wij blijven ook alle aanvragen opvolgen en helpen je verder. Het kan wel zijn dat de reacties van de vakmannen en leveranciers iets trager is dan normaal.

Zal het langer duren vooraleer ik een reactie ontvang van de leveranciers?

Een aantal bedrijven zijn vandaag niet of minder actief. Dus het kan inderdaad wat langer duren vooraleer je een reactie ontvangt.

Hoe kan ik best communiceren met de aannemers / leveranciers?

Gelukkig leven we in een digitale wereld en verloopt veel communicatie zonder fysiek contact. Naast de telefoon kan je ook eenvoudig en gratis een videogesprek voeren. Gebruik hiervoor de apps Skype, Messenger, Google Meet, Zoom, Houseparty enz. Heb je vragen? Blijf er zeker niet mee zitten en neem contact op!

Ik wil toch een afspraak met de aannemer ter plaatse. Kan dat nog?

Zolang de social distancing regels gerespecteerd blijven, mogen aannemers en vakmannen bij u over de vloer komen. Een afspraak ter plaatse is dus niet verboden! De regering vraagt net dat zoveel mogelijk bedrijven aan de slag blijven.

Covid-19 in de bouwsector

Mogen bouwwerken en werven nog plaatsvinden?

Tot op heden mag er voortgewerkt worden op bouwwerven, mits 'social distancing' en hygiëneregels gerespecteerd worden. Dit houdt in dat de vakmannen op minstens 1,5 m afstand van elkaar tewerkgesteld moeten zijn. Als dit niet gegarandeerd kan worden, dan moet de werf gesloten worden.

Ik wil geen risico nemen met Covid-19 en wil dat de aannemers de werken uitstellen. Kan dat?

Dat kan. Aannemers mogen zich niet opdringen en moeten uw beslissing respecteren als u de werken tijdelijk opschort. U stuurt best wel een schriftelijke bevestiging (per mail) naar de aannemer.

De uitvoeringstermijn van mijn bouwwerf zal niet gehaald worden. Wat nu?

Eerst en vooral moeten overeenkomsten gerespecteerd worden. Een contract kan niet eenzijdig opgezegd worden. Indien een aannemer dit wel doet, dan riskeert hij het betalen van een (zware) schadevergoeding. In het geval van het coronavirus kan een aannemer wel overmacht inroepen. Dit kan enkel onder strikte voorwaarden:
  • Het gaat om een onvoorziene gebeurtenis
  • De gebeurtenis ligt buiten de wil van de aannemer
  • En de gebeurtenis maakt de uitvoering van de werken (tijdelijk) onmogelijk.
Hieronder vindt u 2 voorbeelden waarbij een aannemer overmacht kan inroepen om de uitvoeringstermijn niet te respecteren:
  • De aannemer moet de werf stilleggen, omdat social distancing (1,5 meter afstand tussen de werknemers) niet mogelijk is.
  • De aannemer legt de werf stil, omdat het om niet-dringende werken gaat.