Aankoopgids: Koerierdiensten

Aankoopgids: Koerierdiensten

Inhoud

Stuur nu een offerteaanvraag en ontvang offertes (gratis en vrijblijvend)
recherche:Offerte-
aanvraag
Offerte-
aanvraag

 

Inleiding: de markt van de koerierdiensten

De markt van het transport van kleine pakjes bestaat uit vele spelers, gaande van grote multinationals tot kleine koeriers.

Het is interessant om weten dat een nieuwe koerier een relatief kleine investering (een scooter, een wagen,?) moet doen om zich op deze markt te begeven. De belangrijkste kost bij het transporteren van een pakje wordt gevormd door de personeelskosten.

Het groot aantal leveranciers op de markt zal ook leiden tot lagere winstmarges.

Een nieuwe evolutie in de markt is de professionnalisering van het beroep onder druk van de toenemende invloed van grote koeriermultinationals. Bij deze grote bedrijven genieten de klanten in de meeste gevallen van een grotere veiligheid en stiptheid.

Het aanbestedingsplatform van Bobex maakt het heel makkelijk om op zoek te gaan naar een goed lange termijncontract met een koerierdienst.

 

Types dienstverlening: wat zijn uw behoeften?

De basisactiviteit van de koerierdiensten voldoen aan een simpele behoefte (kleine pakjes of brieven van de ene plaats naar de andere overbrengen). Er bestaan echter nog een aantal ondersteunende diensten die ook door deze leveranciers geleverd worden.

 • Het moment en de duur van de verzending van het postpakket : Voor verzending van pakjes tijdens het weekend of 's nachts koerier is het evident dat u ook een koerier zal moeten zoeken die op die tijdstippen actief is. U kan ook geconfronteerd worden met een pakket dat dringend verzonden moet worden (bijvoorbeeld binnen het uur). Sommige leveranciers zullen zich specialiseren in dit soort onmiddelijke leveringen, terwijl anderen daarentegen minimum 24 uur nodig hebben.

 • Het volgen van het postpakket : De grotere koerierdiensten bieden bijna allemaal een dienst aan die het mogelijk maakt om uw verzending via het internet te volgen. Zo kan u zich gedurende de hele verzending vergewissen van de staat van het transport, van de persoon die de inlevering heeft getekend, enz. Andere koerierfirma's maken gebruik van mobiele telefoons.

 • Verzekering van het postpakket : De grote koerierfirma's spitsen steeds meer zorg aan dit aspect van de dienstverlening. Tegenwoordig bent u zelfs in staat om een bijna volledig gepersonaliseerde verzekering aan te gaan.

 • Transportstatistieken : Sommige koerierdiensten stellen u in staat om een kleine statistische analyse te maken van de verzendingen die u bij hen hebt laten uitvoeren. Op deze manier kunt u zich bijvoorbeeld een goed beeld vormen van de gemiddelde vertraging van uw postpakketten.

 • Regelmatig programma of een postpakket bij gelegenheid : Indien u van plan bent om regelmatig postpakketten te verzenden kan het interessant zijn om u te richten tot koerierbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzenden via een vastgelegd programma. Het gaat hier dus om middellange tot lange termijncontracten die afspraken inhouden voor regelmatige dienstverlening door uw koerier.

 

Hoe kiest u een leverancier?

Eens u een lijst opgemaakt hebt van leveranciers die het best aan uw behoeften beantwoorden, kan het interessant zijn om u op basis van volgende criteria te laten leiden in uw keuze.

 • Nabijheid: Gezien het groot aantal koerierdiensten op de markt zal u zonder veel moeilijkheden een leverancier vinden in uw buurt. De voordelen hiervan spreken voor zich: de koerier kent uw buurt, dus zal hij niet moeten zoeken naar de plaats waar u gevestigd bent, zal hij u ook veel sneller kunnen bereiken en is het makkelijker voor u om hem te contacteren indien het contract herzien moet worden,...

 • Bestemmingen: Licht u in over het actieterrein van de koerier. Probeer een schatting te maken van het aantal keren dat u een postpakket buiten het actieterrein van de koerier verzendt. Het kan dan ook belangrijk zijn om de kosten van het zoeken naar een occasionele plaatselijke koerier te vergelijken met de kosten die nodig zijn om op een lange termijn samen te werken met een koerier die een grotere operationele radius heeft.

 • Maximum volumes: Als u er vrij zeker van bent dat u nooit een bepaald volume zal overschrijden, is er niets dat u ervan weerhoudt om een leverancier te zoeken met begrensde (maar voldoende) transportmiddelen. U zal dan waarschijnlijk kunnen genieten van lagere prijzen, in vergelijking met de mogelijkheid om met een grotere koerier in zee te gaan.

 • Merk imago: Het is niet aangewezen om met de goedkoopste en snelste koerier samen te werken indien dit inhoudt dat uw postpakket niet correct en niet met de nodige klantvriendelijkheid kan worden afgeleverd. Vraag uw leverancier dus steeds in welke mate hij zijn bestellingen door een onderaannemer laat verrichten om u over dit aspect van de verzending te verzekeren.

 • Kwaliteit: In principe hoeft u zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van de dienst. Vraag niettemin naar referenties om na te gaan of uw koerier zich houdt aan de leveringstermijnen waartoe hij zich in het contract engageert.

 

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Om de kosten die de koerierdienst zal voortbrengen te kunnen bepalen, zal u rekening moeten houden met volgende faktoren :

 • De dringende noodzakelijkheid : Als u eist dat het postpakket bij u binnen het halfuur moet afgehaald worden om na een uur te worden geleverd, kunt u zich aan een hoog oplopende rekening verwachten.

 • Avonden en week-ends: Het transport dat buiten de normale werkuren gebeurt zal 150 tot 200 % duurder uitvallen dan een gewoon transport.

 • Afstand: Bijna alle koeriers faktureren op basis van een vast bedrag plus een tarief per kilometer.

 • Bijkomende verzekeringen: Als uw postpakket bijzonder belangrijk of breekbaar is, is het aanbevolen zich te verzekeren, teneinde u tegen de risico's (verlies, diefstal of het kapot gaan van het pakket) in te dekken.

Tips

 

 • Als u regelmatig een koerier nodig hebt is het veel interessanter om een contract voor 6 maanden, een jaar of zelfs langer af te sluiten.

 • Een tip om goede zaken te doen is het aandringen op kortingen in het geval dat de afgesproken leveringstermijnen overschreden worden. Zo zal uw koerier voldoende gemotiveerd zijn om uw pakket op tijd af te leveren. Als de leveringsafstand klein is, is het beter te opteren voor een lokale koerierdienst. Dit zal u tijd en geld besparen.

 • Probeer uw zendingen zodanig te plannen dat u meerdere pakketten tegelijk kan verzenden. De koerier zal zich zo beter kunnen voorbereiden, minder tijd verliezen door nutteloze verplaatsingen te vermijden en zal u bijgevolg op uw verzendingskosten kunnen besparen.

 • Vergeet niet de verzekering aan uw behoeften aan te passen: een vaas transporteren vergt andere voorzorgen dan het transport van een boek.

Lexicon

 

Verwante aankoopgidsen

Heeft u bijkomende vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren of om aanverwante gidsen te raadplegen.