Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter heeft als functie hard water om te zetten in zacht water. Onthard water wordt gecreëerd doordat de waterontharder het water ontkalkt. Dankzij de opgeloste kalk, heb je geen last van kalk in je woning en huishoudelijke apparaten.

Dat doet het apparaat door calcium en magnesium uit het water te halen. Dit gebeurt vaak met behulp van zout. Na een tijd, wanneer de harskorrels verzadigd zijn, moet de filter gespoeld worden.

Een waterverzachter wordt meer en meer gebruikt. Het apparaat heeft vele voordelen en de gebruikskosten zijn erg laag.

Voordelen waterontharder

Aan een waterverzachter zijn heel wat voordelen verbonden:

  • Je haalt je investering er op enkele jaren uit. Zo heb je minder zeep nodig en hoef je geen flessenwater meer aan te kopen.
  • Kalk in je water is verleden tijd.
  • Waterontharders zijn milieuvriendelijk.
  • Zacht water smaakt lekkerder.
  • Je huishoudtoestellen genieten van een langere levensduur.
  • Je hebt minder energieverbruik en moet geen dure reparatie- en renovatiekosten aan je leidingen betalen door kalk in de leidingen.
waterontharder - waterverzachter

Soorten waterverzachters

Een waterontharder kopen is niet de makkelijkste opgave. Er bestaan verschillende soorten waterverzachters. Zo zijn er waterverzachters met zout en waterverzachters zonder zout. Wat is nu het verschil tussen beide en welke waterontharder is het best?

1. Waterverzachter met zout

De waterverzachter met zout is de meest voor de hand liggende waterontharder. Wanneer men het over de algemene waterontharder heeft, gaat het over één met zout.

Een waterontharder met zout werkt als volgt: de harscilinder met harskorrels wisselt de magnesium- en kalkionen om met natriumionen. Zo wordt hard water zacht water.

Na een tijd raakt de harscilinder met harskorrels verzadigd. Dan moet deze cilinder gespoeld worden met zout water. Dit noemen we het regeneratieproces. Dat proces kan zowel elektronisch als mechanisch gebeuren.

Bij een elektronische waterverzachter gebeurt het regeneratieproces volumegestuurd. Dan wordt er op basis van je waterverbruik precies berekend wanneer je waterontharder een spoeling nodig heeft. Dit is erg efficiënt, aangezien je zo onnodige spoelingen vermijd. Een elektronische waterontharder is vaak duurder dan een mechanische.

Bij een mechanische waterverzachter is de regeneratie tijdgestuurd. Na een bepaalde periode wordt de harscilinder gespoeld. Een mechanische waterontharder houdt geen rekening met je waterverbruik. Dit is dus iets minder stipt, waardoor er soms een onnodige spoeling plaatsvindt. Mechanische toestellen zijn vaak wel iets goedkoper dan elektronische waterontharders.

Waterverzachter

2. Waterverzachter zonder zout

Waterverzachters zonder zout zijn het minst gebruikte systeem. De efficiëntie van deze waterverzachter is minder bewezen.

In principe zijn het ook geen waterverzachters. Er komt geen andere soort water uit voort. Ze zetten namelijk geen hard water in zacht water om. Er wordt geen kalk uit het water gehaald. Een waterontharder zonder zout laat kalk in het water zweven waardoor het zich niet kan afzetten op leidingen. Het is wel zo dat je voor een waterverzachter zonder zout geen zakken zout hoeft te kopen.

Er zijn verschillende types van waterverzachters zonder zout. Voorbeeld hiervan is een magnetische waterverzachter of een waterontharder met co2-injectie.

waterverzachter zonder zout

Welk type waterontharder is het beste?

Het is het meest aangeraden een waterverzachter met zout te kiezen. Er zijn ook wel argumenten voor een waterontharder zonder zout. Zo vereist dit soort waterontharder geen onderhoud. Deze waterverzachter installeren is makkelijker en goedkoper. Echter weegt dit niet op tegen de nadelen. De efficiëntie van dit soort waterontharder is nog niet genoeg bewezen. Daarom kies je best een waterverzachter met zout.
Of je voor een elektronische of mechanische waterverzachter moet kiezen, hangt af van de situatie van je huishouden en waterverbruik. Het is aangewezen hier een vakman voor te raadplegen. Zij kunnen je helpen de situatie in te schatten en een juiste keuze te maken, zodat je de beste waterverzachter koopt.

Prijs waterverzachter

De prijzen van waterverzachters kunnen erg verschillen. Dit hangt ook af van verschillende factoren, zoals het waterverbruik en de eisen die je stelt.

Gemiddeld gezien betaalt een gezin van 4 personen tussen de 1.000 en 2.000 euro voor een waterverzachter, exclusief plaatsing. Een elektronische waterontharder kost tussen de 1.600 en 2.000 euro, een mechanische kost tussen de 1.00 en 1.400 euro.

Er zijn enkele factoren die de prijs van de waterverzachter bepalen:

  • Type waterontharder: elektronisch of mechanisch
  • Capaciteit
  • Mate van waterverzachter onderhoud
  • Het merk
Soort waterverzachterPrijs (excl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400

Bekende merken

Er zijn verschillende waterontharder merken op de markt. Topmerken zijn onder andere:

Om het beste merk voor jouw situatie te kiezen is waterverzachters vergelijken een must. Vraag daarom waterverzachter offertes aan van verschillende installateurs.

kleine waterverzachter

Waterverzachter onderhoud

Het is aangewezen je waterontharder jaarlijks een onderhoud te geven. Een jaarlijks onderhoud zorgt voor een optimale werking van de ontharder, minder energieverbruik en een lange levensduur.

Tijdens het onderhoud van de waterverzachter wordt er ook bekeken of defecte onderdelen vervangen moeten worden. Soms wordt de waterontkalker ontsmet, of worden aangekoekte zoutresten verwijdert.

Waterverzachter soorten

Wat kost een onderhoud?

Voor een onderhoud aan je waterontharder betaal je zo’n 60 à 85 euro. Je kan kiezen voor eenmalige onderhoudsbeurten, of een onderhoudscontract. Als je een onderhoudscontract afsluit, betaal je meestal een lagere prijs per onderhoud.

Voor de rest dien je ook het aanvullen van het zout als jaarlijkse kost mee te rekenen. Gemiddeld kost dit zo’n 30 à 50 euro.

Waterverzachter zelf of laten plaatsen?

Het is mogelijk een waterverzachter zelf te plaatsen. Het grote voordeel hieraan is dat je bespaart op arbeidskosten. Deze zijn wel niet al te groot. Het installeren van een waterontharder duurt ongeveer een uur, wat de prijs schappelijk maakt.

Daarbij betaal je zelf voor het installatiemateriaal dat je moet aankopen, indien je zelf de waterverzachter installeert. Ook betaal je het normale btw-tarief van 21 procent voor al dat materiaal.

Daarnaast dien je met heel wat zaken rekening te houden. Welke watervontharder plaats je het best? Hoeveel capaciteit heeft mijn huishouden nodig? Als niet-expert zonder ervaring kan het lastig zijn deze zaken correct in te schatten. Een vakman heeft voldoende expertise hierbij te helpen.

Al het bovenstaande in acht genomen, is het aan te raden een erkend installateur raad te plegen voor de installatie van je waterverzachter. Je verzekert jezelf van correct advies, een juiste plaatsing, een kwalitatief product en geniet van garantie en een verlaagd btw-tarief van 6 procent.

waterverzachter installeren

Meer weten over waterverzachters? Vraag advies en ontvang offertes

Wil je een waterverzachter kopen en genieten van zacht water? Vraag advies aan specialisten. Via onderstaand formulier kan je ook gratis offertes aanvragen bij meerdere erkende installateurs in jouw regio. Zo kan je snel en eenvoudig vergelijken, en uiteindelijk een keuze maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Waterverzachter