Hoogrendementsglas

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Bespaar 15 procent energie met hoogrendementsglas

Bent u op zoek naar nieuwe ramen? Ga dan ineens voor hoogrendementsglas. Het isoleert 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas en u kunt er mooie premies voor krijgen.

Bespaar 15% energie
Bent u op zoek naar nieuwe ramen? Ga dan ineens voor hoogrendementsglas. Het isoleert 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas en u kunt er mooie premies voor krijgen.

Geniet van premies
Voor het plaatsen van hoogrendementsglas kunt u rekenen op enkele premies.

Inbraakveilig
Nieuwe ramen met hoogrendementsglas zijn beter bestand tegen inbraak.

Wat kost hoogrendementsglas?

Wat kost hoogrendementsglas?

Ook in hoogrendementsglas zijn er verschillende soorten. De ene soort belooft nog beter te isoleren dan de andere. Dat verschil vind je ook in de prijs van hoogrendementsglas terug.

Soort Prijs
HR +  €75 tot €80 per vierkante meter
HR ++  €85 tot €90 per vierkante meter
HR +++ €150 tot €180 per vierkante meter 


Je ziet dat de prijzen voor hoogrendementsglas best pittig zijn. Gelukkig verdien je dat in een mum van tijd terug. Vanaf je die terugverdientijd bereikt heb, kan je zelfs winst maken op je energieverbruik. Straf! 

Wat is hoogrendementsglas?

Simpel gezegd is hoogrendementsglas normaal glas met een nog beter rendement. Het glas heeft twee lagen met daartussen een lege ruimte of een spouwruimte. Ofwel bevindt zich daar lucht tussen, ofwel is deze ruimte opgevuld met edelgas. Dit zorgt voor extra isolerende eigenschappen! Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere lagen te installeren. 

Welke soorten zijn er allemaal? Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatie van het glas is. Dat die laatste categorie hoogrendementsglas tot dubbel zoveel kan kosten als HR++ is niet verwonderlijk. HR+++ belooft dan ook een U-waarde die meer dan de helft lager ligt dan die van HR++. De U-waarde beschrijft hoeveel warmte er door het glas verdwijnt. Voor meer exacte cijfers:

Soort U-waarde Uitleg
HR + U-waarde tussen 1,6 en 1,2 Isoleert beter dan het normale dubbelglas
HR ++ U-waarde van 1,1 Edelgas i.p.v. lucht tussen de twee glazen platen. Heeft een uitstekende isolatie
HR +++ U-waarde tussen 0,5 en 0,9 Drie lagen glas. Dit glas heeft de hoogste isolatiewaarde. 

Hoe herken je hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas herkennen is niet altijd even makkelijk. In het eerste geval kan u een code in de spouw van het glas terugvinden waar u onder meer HR++ kan lezen. Ook de fabrikant plakt normaal gezien een sticker op het glas met de vermelding van HR++. Met de code kan u bovendien ook navraag doen bij de fabrikant, in het geval u geen sticker zou vinden.

Als u zelf wilt bepalen of u hoogrendementsglas heeft, is er ook nog een andere oplossing. U kan namelijk met een aansteker of de ledlamp van uw smartphone op het glas schijnen, op ongeveer 5 cm van het glas. Normaal gezien ziet u dan vier vlammetjes in de weerspiegeling van het glas en in het geval van hoogrendementsglas heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur. Dit ontstaat door de onzichtbare metaalcoating aan de binnenzijde van één van de glasbladen die altijd gepaard gaat met hoogrendementsglas. 

Waarom kiezen voor hoogrendementsglas?

  • Lagere energiekosten en een beter gevulde portemonnee. Geld is altijd een goed argument. Hoogrendementsglas isoleert 5 keer beter dan enkel glas. Dat is een heel pak! En hoewel dubbel glas het iets beter doet dan enkel glas, blijft hoogrendementsglas met een tweemaal zo hoge isolatiecapaciteit nog steeds de grote winnaar. Dat betekent dat je langs je ramen veel minder kostbare warmte zal verliezen en de woning meer op temperatuur zal blijven dan voordien. Als gevolg zullen je energiekosten aanzienlijk lager liggen. Bovendien kan je met hoogrendementsglas kans maken op heel wat premies en subsidies. Win-win! Leuk weetje: omdat hoogrendementsglas zo energiezuinig is, verdient het zichzelf in een mum van tijd terug.  
  • Milieuvriendelijk. We hebben maar 1 aarde en toch maken we er gretig misbruik van. Zorg ervoor dat niemand nog met een kijvende vinger jouw richting uit kan wijzen en kies voor hoogrendementsglas. Zo draag jij ook jouw steentje bij aan een gezonde planeet. Geloof het of niet, alle beetjes helpen! Als iedereen hetzelfde zou doen...
  • Wonen zonder ergernissen. Een tochtgat in huis, dat is verschrikkelijk. Het zorgt er namelijk voor dat de ruimte waarin het tochtgat aanwezig is, minder benut wordt. Met hoogrendementsglas is er van tochtgaten geen sprake meer. Zo kan iedereen thuis van een heerlijke woontemperatuur genieten in plaats van ’s nachts met extra dekens te moeten slapen.

Interesse? Vraag een offerte aan via onze gratis offertedienst. 

Terugverdientijd

Een gemiddeld gezin heeft de investering op zo’n zeven jaar al terugverdiend. Dat is helemaal niet zo lang! Wie de overstap maakt van enkel glas naar hoogrendementsglas bespaart daarbij jaarlijks ook nog eens zo’n €300.

Premies

De Vlaamse overheid stimuleert de aanleg van hoogrendementsglas, doordat het heel wat energie bespaart. Via de Vlaamse overheid is het dan ook mogelijk om €10 euro per m2 terug te krijgen. Op de website van de Vlaamse overheid staan de mogelijke premies allemaal mooi opgelijst. Wie voor hoogrendementsglas kiest, maakt kans op premies van de netbeheerder en van de overheid zelf. Dan moet je natuurlijk wel aan alle voorwaarden voldoen. Hieronder staan de belangrijkste voorwaarden even opgelijst.  

  • Een bestaande woning of appartement.
  • Aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006.
  • De werken zijn uitgevoerd door een aannemer: u maakt kans op een premie van de netbeheerder
  • U kiest voor minstens 3 energiebesparende maatregelen: u krijgt een totaalrenovatiebonus.

Neem snel een uitgebreider kijkje om te zien of je tot de gelukkigen behoort!

Waarom kiezen voor hoogrendementsglas?

Isolatiewaarde

Hoe zit dat eigenlijk allemaal in elkaar, die verschillende isolatiewaarden van hoogrendementsglas? De isolatiewaarde van hoogrendementsglas wordt weergeven a.d.h.v. de U-waarde. Deze eenheid representeert de hoeveelheid warmte die wordt doorgelaten per vierkante meter glas en per graad temperatuurverschil. Concreter gezegd betekent dit dat je bij een hoge U-waarde meer warmte verliest en een lage U-waarde zorgt dan weer voor veel minder warmteverlies.

Deze U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2K, dus concreet staat dat voor de hoeveelheid warmte die die verloren gaat, per vierkante meter. De ‘K’ staat voor het temperatuurverschil van één graad ‘Kelvin’ tussen de binnen- en de buitenkant van het glas.

Dik glas isoleert dus beter en zal altijd een lagere U-waarde hebben. Enkel glas, dun glas of het dubbel glas van de eerste generatie zorgen dan weer voor meer warmteverlies wegens de hoge U-waarde. Dun glas isoleert dus ook slecht. Van het moment dat de U-waarde 2,0 of lager is, kan u spreken van hoogrendementsglas.  

Wist u bovendien dat er ongeveer vijftien procent van de warmte in huis via de ramen ontsnapt? Het is daarom ook van uiterst belang dat u kiest voor hoogrendementsglas met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde! Kijk echter niet alleen naar het raam zelf, maar ook naar het raamprofiel (het frame) en het kozijn. Als deze ook goed geïsoleerd zijn, dan verliest u op geen enkele manier nog veel warmte via uw ramen. 

Hoogrendementsglas plaatsen? Vergelijk offertes!

Wilt u dus minder stoken en besparen op uw energiekosten? Bent u ervan overtuigd dat u hoogrendementsglas moet plaatsen? Maak een verstandige keuze en vergelijk verschillende offertes. Als u wilt voorkomen dat u de bomen door het bos niet meer kan zien, is het verstandig om dit te doen, aangezien er veel verschillende aanbieders op de markt zijn.

Het is belangrijk om te kijken wat er precies in de prijs inbegrepen zit, want sommigen rekenen de plaatsingskosten er bijvoorbeeld niet bij. Kijk daarnaast ook goed naar de prijs-kwaliteit verhouding en kies dus niet meteen voor de goedkoopste. Vergelijk hier verschillende offertes en aarzel niet om meteen in actie te schieten!