Inhoud
Radiatoromkastingen: prijzen
Een goedkope radiatoromkasting vind je al voor zo’n 30 euro. Voor zij die het zich kunnen permitteren, bestaan er ook wat duurdere modellen tussen €300 en €400.
Rekening houdend met het uitgebreide aanbod aan beschikbare modellen op de markt, is het niet makkelijk om een gemiddelde prijs op een radiatoromkasting te plakken. De prijs wordt bepaald in functie van de kwaliteit, de grootte en het gebruikte materiaal. Over het algemeen kan je radiatoromkastingen beschouwen als een decoratief accessoire dat relatief betaalbaar blijft.
Wat is radiatorombouw en waarom radiatorombouw laten maken?
Radiatoromkasting is verkrijgbaar in hout, smeedijzer, zacht staal en zelfs MDF. Zoals de naam reeds doet vermoeden, is radiatoromkasting een soort bekisting die ontworpen is om radiatoren te bedekken. Het wordt met andere woorden vaak gebruikt om iets wat aan esthetiek ontbreekt in een nieuw jasje te steken.
In feite geeft radiatoromkasting je woon- of eetkamer een echte boost zonder dat je hoeft te investeren in nieuwe designradiatoren. Aan ideeën zijn er geen gebrek: je kan je radiator omtoveren in een spiegel (met een spiegelkap), maar ook in bijvoorbeeld een bank (eerder voorbehouden aan kleine radiatoren).
Dankzij de hoes is het niet langer nodig om de radiator regelmatig opnieuw te schilderen om zo te verbloemen dat hij niet meer van de nieuwste is. De hoes voorkomt eveneens zwarte vlekken en beschermt zo je muren. Bovendien worden te hete radiatoren ermee beveiligd en is de kans voor kinderen bijgevolg kleiner om zich te verbranden.
De radiatoromkasting bestaat meestal uit een rooster of voorkant uit glas en openingen aan de boven- en onderkant om warmte te laten afvloeien. Aan de bovenkant is er een plank die dienst doet als frame voor decoratieve elementen en dergelijke.
Nog een voordeel is het gebruiksgemak. Het is makkelijk te vinden in meubel- of doe-het-zelf winkels of makkelijk zelf in elkaar te knutselen. Verder is het ook eenvoudig te installeren. Je moet er absoluut geen handige Harry voor zijn.
Het enige nadeel aan radiatoromkasting is het warmteverlies dat ermee gepaard gaat. Gelukkig is dat niet zo belangrijk als de omkasting goed ontworpen is en de lucht makkelijk rond de radiator kan circuleren.
Keuzefactoren radiatoromkasting
Zoals je al begrepen hebt, heeft een radiatoromkasting zowel praktische als decoratieve aspecten. Omwille van die reden moet de keuze voor het model dat je in je woonkamer zal installeren weloverwogen zijn. Om problemen te voorkomen, volgen hieronder enkele goede tips die de keuze voor de juiste omkasting zullen vergemakkelijken.
Het design
Het aantal verkrijgbare kleuren, stijlen en materialen voor radiatoromkastingen zijn haast onuitputtelijk. Dat is echter geen reden tot paniek, want het zal je geen al te grote moeite kosten om de geschikte radiatorhoes voor je interieur te vinden. Esthetiek mag niet van doorslaggevend belang zijn in je keuze, maar mag desondanks ook niet verwaarloosd worden.
De veiligheid
Houd er rekening mee dat wanneer je helemaal weg bent van het ontwerp van een bepaalde radiatoromkasting dat dat niet mag betekenen dat je alle andere elementen uit het oog verliest. De veiligheid is een van die essentiële elementen. Dit mag je zeker niet over het hoofd zien als je kinderen en/of huisdieren hebt.
De radiatoromkasting moet zowel stevig als veilig zijn. Dat wil zeggen dat hij in de eerste plaats goed vastgezet moet worden. Hij mag evenmin omvallen en moet bestand zijn tegen de hitte. Al deze informatie kan je terugvinden in de technische omschrijvingen van de radiatoromkasting.
De afmetingen
Naast het model en de veiligheid zal je ook de afmetingen in acht moeten nemen. Niet alle radiatoromkastingen passen namelijk op je verwarming. De afmetingen mogen niet over het hoofd gezien worden aangezien de radiatoromkasting anders zijn effect zal missen. Het is daarom noodzakelijk om de breedte, hoogte en diepte van de radiator te meten (inclusief leidingen, thermostaat, kranen, kleppen, etc.). De omkasting moet breed genoeg zijn zodat hij de verwarming kan bedekken en moet verder ook hoog genoeg zijn zodat de radiator goed in de omkasting past.
De materialen
Zoals we al eerder in dit artikel vermeld hebben, zijn de aangeboden materialen waaruit radiatoromkasting bestaat best divers in de vorm van hout, smeedijzer, zacht staall en MDF (vezels).
We raden je ten zeerste aan om voor hout te kiezen. Dit is het populairst omdat het geen warmtegeleider is en daarom geen last kan veroorzaken bij aanraking van de omkasting. Bij metaal loop je dat risico wel. Daarnaast zijn de houten modellen een goede optie omdat ze elk een eigen stijl en kleur hebben die perfect passen bij de sfeer in de betreffende kamer.
Opgelet: het zijn de roosters bovenaan en onderaan het meubel die cruciaal zijn omdat de radiator de koele lucht die via de roosters eronder binnenkomt, omzet in hete lucht (die terug afgevoerd wordt via de roosters erboven).
Radiatoromkastingen op maat? Vergelijk offertes!
Moest het zijn dat je je gading toch niet vindt op de markt, dan is het nog altijd mogelijk om de radiatorhoes op maat te laten maken. Je kiest alles tot in de puntjes zelf. Bobex biedt je de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.