Geniet van uw tuin met een pergola of terrasoverkapping

Met een pergola of terrasoverkapping kunt u bij elk weer buiten zitten en genieten van uw tuin.

Extra genieten van uw tuin
Bij regen zit u droog en bij felle zon biedt een terrasoverkapping de nodige schaduw.
Geen bouwvergunning
Voor het plaatsen van een pergola of terrasoverkapping heeft u geen bouwvergunning nodig.
Hogere woningwaarde
U verhoogt de waarde van uw woning.

Het goede weer komt er weer aan. Denkt u aan het inrichten van uw tuin om er weer volop van te genieten? Maakt een pergola deel uit van uw plannen en moeten er nog een aantal vragen beantwoord worden voordat u uw keuze kunt maken? Ben u benieuwd naar de prijs van een pergola in hout, aluminium, PVC of smeedijzer? Wilt u weten wat de kosten kunnen zijn wanneer u de pergola laat installeren door een professional of hoe u hem zelf kunt installeren? En hoeveel een terrasoverkapping, zelfdragende of opvouwbare pergola kost? De prijs is afhankelijk van vele criteria, waaronder de hierboven genoemde. Ook de grootte, de stijl, de gewenste afwerking, de gebruikte materialen en het montagesysteem bepalen de uiteindelijke prijs van een pergola.

De voordelen en prijs van een pergola op basis van het gekozen materiaal

Er is een ruime keuze aan materialen beschikbaar op de markt voor een pergola. Voordat u een materiaal kiest, moet u uw verwachtingen en behoeften op orde stellen. U kunt uw pergola bouwen in aluminium, PVC, smeedijzer en natuurlijk hout. Hier is een kort overzicht van de voordelen en prijzen die bij elk materiaal horen, zodat u een goede en doordachte keuze kunt maken.

Aluminium pergola

Aluminium zorgt voor stevigheid en lichtheid. Het is een materiaal dat verschillende afwerkingen en tinten biedt met een elegante uitstraling en een veelzijdig ontwerp. Een aluminium pergola heeft een moderne uitstraling, wat perfect in een stedelijke omgeving past. Bovendien is het duurzaam, bruikbaar en onderhoudsvriendelijk. Afhankelijk van de kwaliteit van het aluminium kunnen de prijzen variëren van 4.000 tot 6.400 euro.

Pergola in PVC

Hoewel de mogelijkheden voor kleuren en vormen beperkt zijn, wordt PVC voor een pergola onder andere gewaardeerd om zijn onderhoudsvriendelijkheid, zijn eenvoudige installatie en zijn lichtheid. PVC is bovendien ook isolerend. Ook hierbij variëren de prijzen afhankelijk van de kwaliteit van het PVC. De prijzen van uw pergola liggen tussen de 1.300 en 3.900 euro.

Smeedijzeren pergola

Smeedijzer heeft een rustiek karakter dat goed samengaat met natuurlijke elementen. Een groot voordeel is zijn grote robuustheid en duurzaamheid. Een smeedijzeren pergola is dus een goede investering op lange termijn. Daarnaast kun je de pergola voorzien van klimplanten zonder deze te beschadigen.

Een smeedijzeren pergola is verkrijgbaar in verschillende modellen, zorgvuldig bewerkt en met verschillende vormen. Wanneer u precies weet wat u wil, kan u zelfs de structuur op maat laten maken door een smid. Smeedijzer is wel een duur materiaal. De gemiddelde prijs varieert tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Houten pergola

Wilt u liever een natuurlijke uitstraling? Dan is een houten pergola ideaal. De pergola past goed in het decor van de tuin, omgeven door het omringende groen, bomen, struiken, planten en bloemen. Het geeft een uitnodigende en warme uitstraling aan uw achtertuin. Bovendien is dit materiaal makkelijker om mee te werken dan bijvoorbeeld metaal. Hout maakt het mogelijk om uw pergola op maat te maken en te personaliseren. Het is een solide, weerbestendig en gemakkelijk te onderhouden materiaal. De prijs is laag in vergelijking met de andere materialen en varieert van ongeveer 1.600 tot 6.700 euro

Hoe kiest u uw pergola?

Bij het kiezen van uw pergola moet u rekening houden met verschillende criteria, afhankelijk van het gewenste uiterlijk en gebruik. Wilt u de pergola tegen het huis aan of in de tuin? Geeft u de voorkeur aan een vrijstaande pergola zonder muren? Wilt u een houten pergola voor een warme sfeer of kiest u liever voor een eigentijdse stijl en bestendigheid tegen weersinvloeden wat de stalen pergola te bieden heeft? Of gaat u toch voor de elegantie en het rustieke karakter van smeedijzer of het design en het minimale onderhoud van een aluminium pergola?

Naast de structuur van de pergola is ook de bescherming een element om rekening mee te houden. Er zijn verschillende hoezen voor de pergola verkrijgbaar. U kunt kiezen voor een hoes gemaakt van hetzelfde materiaal als de pergola of voor bijvoorbeeld een polyester doek. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en goed bestand tegen sterke wind. Wel kan de hoes het beste worden verwijderd en opgeborgen wanneer het winterse weer aanbreekt.

De polyester hoes is een goede bekledingsoptie voor een mediterrane stijl. Daarnaast is er ook de polycarbonaat-honingraathoes, die het voordeel heeft dat hij licht doorlaat.

Zodra uw pergola is geïnstalleerd en de hoes verwijderd, kunt u de knusse ruimte gebruiken. Er is een breed scala aan gordijnen en jaloezieën beschikbaar in verschillende kleuren, die goed samengaan met het materiaal en de structuur van uw pergola. Met deze toevoeging bent u beschut tegen de wind.

Verlichting mag ook niet ontbreken wanneer u ’s avond wilt genieten van uw oase van rust. De juiste verlichting zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Waarom een professional inhuren om uw pergola te installeren?

De installatie van een pergola moet verschillende stappen doorlopen en vereist naleving van bepaalde handelingen. Om uw volledige tevredenheid te garanderen, is het een goede keuze om uw pergola te laten installeren door een installateur. Hij weet hoe de pergola het best te installeren is.

Daarnaast kan een expert uw pergola op maat maken naar uw wens. Met een professional profiteert u van een doordacht en getailleerd plan, een installatie die voldoet aan uw behoeften en garanties na de installatie. U kunt rekenen op advies over het gebruik en onderhoud van uw pergola.

Een professional contacten kan daarom geen kwaad. Het is een verstandige keuze en zal u tijd en uiteindelijk ook geld besparen.

Wat is het verschil tussen een pergola en een veranda?

Hoewel ze overeenkomsten hebben, zijn er een paar verschillen tussen een pergola en een veranda. In de eerste plaats bieden ze beide een extra ontspanningsruimte in uw huis. Daarnaast worden ze gemaakt van dezelfde materialen: smeedijzer, hout, PVC en aluminium. Toch zijn ze degelijk wel verschillend van elkaar. Om een verstandige keuze te maken die het beste bij uw behoeften past, is het belangrijk.

Aan de andere kant zijn ze, ook al hebben ze min of meer hetzelfde doel, volledig verschillend van elkaar. Om een verstandige keuze te maken die het beste bij uw behoeften past, is het belangrijk om een goed onderscheid te kunnen maken. Hier zijn een aantal verschillen:

  • De pergola is open aan de zijkanten (al kan je een pergola ook dichtmaken), terwijl de veranda een afgesloten glazen ruimte is die als een verlengstuk van het huis dient. De veranda is goed geïsoleerd en kan het hele jaar door bewoond worden. De pergola is daarentegen iets minder geïsoleerd en echt iets voor de zomerse maanden.
  • Wanneer de pergola open is, is er geen isolatie en specifieke ventilatiesystemen nodig. Een veranda, die gesloten is met een dak, moet echter wel een goede warmte-isolatie hebben en voorzien zijn van een adequaat ventilatiesysteem.
  • Voor de bouw van een pergola is geen vergunning nodig in tegenstelling tot de bouw van een veranda, die een bouwvergunning vereist.
  • Zoals u misschien al verwacht, zullen de kosten voor de bouw van een veranda hoger zijn dan voor de installatie van een pergola. Dit komt door de complexere bouwfasen en de hoeveelheid benodigde materialen die een veranda nodig heeft.
Beschrijf uw project
1*. Welk type Pergola wenst u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3*. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's