Parketvloeren: geef je interieur een moderne “touch”

Een parketvloer plaatsen? Vergelijk parketplaatsers en hun offertes. Dit zijn de voordelen van parket:

Duurzaam materiaal
Een parketvloer is een duurzame vloer die heel je leven mee zal gaan.
Tijdloos
Een parketvloer is tijdloos en zal heel je leven mee gaan.
Vergelijk gratis offertes
Vergelijk offertes van verschillende parket-plaatsers en vergelijk de details.

Parketvloer prijzen

Het type parketvloer beïnvloedt de prijs. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijs per soort. Ook per soort kan de prijs variëren, hou hier rekening mee.

Soort parket Prijs per mexc. plaatsing
Massief parket €40 – €120
Samengesteld parket €40 – €60
Fineerparket €30 – €40

De plaatsing van de vloer brengt extra kosten met zich mee. Het is moeilijk om hiervoor een vaste prijs te bepalen, want de prijs is onder andere afhankelijk van het legpatroon dat je kiest. Daarnaast kost een zwevende vloer niet even veel als een genagelde vloer. De plaatsing zal je waarschijnlijk €15 tot €30 kosten per vierkante meter. Voor de installatie van vloerverwarming moet je nog wat extra geld aan de kant leggen. Ten slotte moet je het geheel afwerken met plinten.

Wat is een parketvloer?

Wat is een parketvloer?

Veel mensen denken dat parket een houtsoort is. Parket is echter een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden als vloerbedekking. Er bestaan dus meerdere soorten parket.

Er zijn een heleboel tropische houtsoorten die gebruikt worden voor parket, maar ook een eikenvloer is populair. Het hout wordt in fabrieken gesneden, gezaagd, gedroogd, geschaafd en bewerkt. Bij samengesteld parket worden de lagen aan elkaar gelijmd in een fabriek. Na de bewerking van de planken met olie worden ze nog 48 uur gedroogd en daarna kunnen ze worden geplaatst.

Parketvloer vs. laminaatvloer

Parket bestaat grotendeels uit hout, terwijl laminaat van goedkopere materialen wordt gemaakt. Hout is een duurdere grondstof, hierdoor is parket een duurdere vloerbedekking dan laminaat. Je betaalt iets meer, maar je krijgt er een duurzame vloer voor.

Laminaat is makkelijk schoon te maken met een licht vochtige doek, maar het materiaal heeft een beperkte levensduur. Hout gaat langer mee. Een parketvloer kan meerdere keren geschuurd en geolied worden, de levensduur van parket wordt hiermee verlengd. Hoe dikker de parketvloer, hoe langer de levensduur. Parket kan je onderhouden door te stofzuigen. Gebruik bij beide vloeren zo weinig mogelijk water, hierdoor kan het materiaal kromtrekken.

Laminaat is niet afhankelijk van temperatuurverschillen, het materiaal zet weinig uit en krimpt niet bij een temperatuurverschil of bij luchtvochtigheid. Aangezien hout een natuurproduct is, is het materiaal er wel gevoeliger voor. Dit is echter makkelijk op te lossen door middel van spanveren.

Bij beide vloeren is het belangrijk om een goede ondervloer te plaatsen. De ondervloer minimaliseert het loopgeluid. Laminaatvloeren hebben vaak een handig systeem om de planken aan elkaar te klikken. Bovendien wordt laminaat niet gemonteerd aan de ondervloer, het wordt er simpelweg bovenop gelegd. Dit noemt men een zwevende vloer. De plaatsing van een parketvloer is moeilijker, dit laat je best door een vakman doen.

Door de toplaag van kunststof zal laminaat niet snel krassen vertonen. Is je laminaatvloer toch beschadigd, dan heb je een specialist nodig om de oneffenheden weg te werken of moet je de plank zelfs laten vervangen. Beschadigingen kan je vermijden door viltjes te bevestigen aan de onderkant van je meubels. Zo kunnen er geen krassen of deuken ontstaan op je laminaatvloer. Bij parket zijn beschadigingen minder erg, je kan een beschadiging makkelijk wegwerken door de vloer te schuren. Bij een schuurbeurt haal je minder dan één millimeter eraf. Dit kan je dus meerdere keren doen.

Hoe een parketvloer leggen?

 • De oude vloer verwijderen
 • De constructievloer controleren op houtrot, schimmel en ongedierte
 • De leidingen uitbreiden, verleggen en/of vervangen voor water, gas en elektriciteit
 • De ondervloer isoleren
 • De ondervloer vastzetten
 • Eventueel de vloer egaliseren
 • Eventueel een nieuwe ondervloer aanbrengen voor het parket
 • De richtlijnen uitzetten
 • De lijm aanbrengen
 • Het parket leggen
 • Eventueel bies aanbrengen: Een bies is een stuk hout rond je parketvloer van ongeveer 1 cm breed. De houtsoort van de bies is meestal anders dan de houtsoort van de parketvloer, hierdoor zorgt het voor contrast.
 • De vloer schuren
 • De vloer oliën, lakken of waxen
 • De plinten plaatsen

Hoe parketvloer leggen?

Hoe je parketvloer afwerken?

Je kan parket op drie manieren afwerken:

 • Lak
 • Olie
 • Was

De lak is gemaakt van opgeloste hars. Je kan kiezen voor glanzende lak, maar er bestaat ook lak die de natuurlijke look van hout kan behouden. Een groot nadeel is dat de lak zwarte sporen kan veroorzaken wanneer er ooit vocht in de laklaag zou ontstaan. Olie kan je makkelijk aanbrengen in meerdere lagen. Bovendien veroudert olie op een natuurlijke manier. Het zal je vloer iets donkerder maken, maar op deze manier zullen kleine beschadigingen niet meer opvallen.

Was trekt niet zo goed in als olie, maar heeft eigenlijk hetzelfde effect. Ook van was kan je meerdere lagen aanbrengen. Nog een voordeel is de aangename geur. Met was blijft de unieke samenstelling van het hout goed zichtbaar.

Hoe onderhoud je je parketvloer?

Parket heeft niet veel onderhoud nodig. Voor de wekelijkse schoonmaak is het aangeraden om een droge microvezeldoek te gebruiken. Ook stofzuigen is mogelijk, zorg dan wel dat je het juiste zuigstuk gebruikt. Wanneer je wilt poetsen met een vochtige doek is het noodzakelijk om je doek eerst goed uit te wringen. Giet nooit een emmer over de vloer, vocht kan je parket grondig beschadigen.

Wanneer je enkele oneffenheden of krasjes ontdekt in je parket, kan je de vloer behandelen met olie. Luchtvochtigheid kan je planken doen uitzetten of doen krimpen. Voor parket ligt de ideale vochtigheidsgraad tussen 40 en 60 procent.

Soorten parketvloeren

Er zijn twee grote categorieën parketvloeren: massief en samengesteld. Massief parket laat je best door een vakman plaatsen. Samengesteld parket is makkelijker te installeren. Wanneer je een beetje handig bent, kan je dit zelf doen. Massief parket bestaat volledig uit hout. De dikte van de planken ligt tussen 6 en 22 millimeter. Bij massief parket kan je kiezen uit verschillende patronen:

 • Stroken
 • Planken
 • Mozaïek
 • Visgraat

Stroken hebben een dikte van 20 tot 22 millimeter. De planken zijn meestal 1 meter lang, maar je kan voor een ander lengte kiezen. Zo kies je je eigen patroon. Strokenparket kan met een kliksysteem geïnstalleerd worden. Plankenvloeren zijn even dik als stroken: 20 tot 22 millimeter. De lengte en de breedte kies je zelf. Het is zelfs mogelijk om planken met verschillende breedtes te combineren.

Een mozaïekparket bestaat uit lamellen die volgens een bepaald patroon worden gelegd. Deze planken zijn een stuk dunner. De dikte varieert van 6 tot 10 millimeter. Visgraatparket is 9 millimeter dik. De breedte gaat van 7 tot 40 centimeter. De diagonaal geplaatste planken doen je denken aan een visgraat. Vaak wordt hier eikenhout voor gebruikt.

Samengesteld parket zal minder uitzetten of krimpen dan massief parket. Deze vloer bestaat meestal uit drie lagen. De meerdere lagen zorgen dat de vloer minder gevoelig is voor luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. De planken zijn echter dunner dan bij massief hout, meestal zijn ze 6 millimeter dik.

Ook fineerparket bestaat uit verschillende lagen. Het enige verschil met een ander samengesteld parket is dat de toplaag redelijk dun is. De planken zijn niet dikker dan 2,5 millimeter. Hierdoor kan de vloer niet vaak geschuurd worden.

Hoe parketvloer onderhouden?

Goedkoop parketvloer leggen? Vergelijk offertes!

Omdat er veel factoren zijn die de prijs van je parketvloer beïnvloeden, vraag je best raad aan een vakman. De specialist zal jou een duidelijk kostenplaatje kunnen voorleggen. Om zeker te zijn dat je niet te veel betaalt, is het belangrijk om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Ook kan je bij een vakman terecht voor advies in verband met verschillende houtsoorten en de verschillende mogelijkheden om een parketvloer aan te leggen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Parketvloeren