Wat kost het verwijderen van een mazouttank?

Een mazouttank wordt steeds vaker een overbodige installatie nu meer en meer mensen overschakelen van stookolie naar aardgas of andere alternatieven. Wat moet je dan doen met de mazouttank? Een mazouttank kan je niet zomaar laten staan in de kelder, je kan het ook niet laten voor wat het is als je een ondergrondse mazouttank hebt liggen in de tuin. Zelfs als de mazouttank volledig leeg moet je die verplicht laten verwijderen, en dat kan een stevige klus zijn.

Wat kan je verwachten van de kosten voor het verwijderen van een mazouttank? Sowieso is het een slim idee om eerst prijzen en offertes te vergelijken van meerdere vakmensen. Op die manier krijg je al een overzicht van vakmensen in jouw regio en hoe het kostenplaatje in elkaar zit.

Over het algemeen wordt er ongeveer €500 tot €1.000 gevraagd voor de reiniging van een tank van 5.000 liter. Pas dan krijg je je certificaat dat aantoont dat de neutralisatie volbracht is. Je kan de mazouttank pas laten verwijderen of opvullen als je het certificaat voorlegt. Het verwijderen van de mazouttank zelf zal ongeveer tussen de €200 en €500 kosten. Bij een ondergrondse mazouttank is dat exclusief de kost van graafwerken.

Hoe wordt een mazouttank verwijderd?

Eerst en vooral zal je ervoor moeten zorgen dat de mazouttank geen gevaar vormt voor wie de tank verwijdert. Een mazouttank die leeg is kan ook sporen bevatten van stookolie, wat de verplaatsing risicovol maakt voor omstanders. Je laat de mazouttank dus eerst professioneel reinigen zodat de tank geneutraliseerd is voor de verwijdering. Dat is bovendien verplicht. Als de neutralisering is gebeurd, krijg je een certificaat dat je ook moet afgeven als je je huis wilt verkopen.

Wanneer je het certificaat van de reiniging in handen hebt, moet de mazouttank worden verwijderd. Het kan soms voorkomen dat een ondergrondse mazouttank zeer moeilijk bereikbaar is of zelfs onmogelijk te verwijderen is. De mazouttank mag alleen blijven zitten in de grond als er echt geen andere manier is om het weg te halen. Dat kan gebeuren als er leidingen in de weg liggen of als er constructies gevaar lopen in te storten door het graven. In dat geval zal de mazouttank worden gevuld met een onschadelijk materiaal zoals zand, of nog beter: bioschuim.

Bioschuim is zeer licht, waardoor het dus gemakkelijker is om in de toekomst de tank uit de grond te halen wanneer het eventueel terug mogelijk is.

Bovengrondse vs. ondergrondse mazouttank

Er bestaan zowel bovengrondse mazouttanks als ondergrondse. Een bovengrondse mazouttank is een tank die die in de tuin of in de kelder staat. Een ondergrondse mazouttank wordt begraven vlakbij de woning, meestal in de tuin.

Zowel de bovengrondse als de ondergrondse mazouttanks moeten worden geneutraliseerd voor de tank zelf mag worden verwijderd. Dat houdt in dat de binnenkant van de mazouttank wordt geledigd en gereinigd. Bij een ondergrondse mazouttank moet er dus eerst een put worden gegraven om aan de opening te kunnen.

  • Een bovengrondse mazouttank kan na de neutralisatie weggehaald worden. Kan de tank niet in een keer worden verwijderd, dan moet de mazouttank eerst verschroot worden. Dat betekent dat de mazouttank uit elkaar wordt gehaald om de aparte, kleinere, stukken te verwijderen.
  • Een ondergrondse mazouttank moet volledig worden uitgegraven. Dat gebeurt doorgaans met een bandenkraan. De put die achterblijft wordt opnieuw gevuld met aarde.

Wanneer de mazouttank is afgevoerd, krijg je nog een certificaat of bewijsschrift dat de tank door een erkende professional is geneutraliseerd en verwijderd.

Waarom mazouttank verwijderen?

Premie en wetgeving

Het laten neutraliseren en professioneel verwijderen van je mazouttank is wettelijk verplicht als je je woning wilt verkopen, als je de mazouttank niet meer gebruikt of als de tank niet meer hersteld kan worden. Laat je de mazouttank zitten dan loop je trouwens het risico dat de bodem rond de tank verontreinigd geraakt en dan moet je opdraaien voor serieuze kosten. Kan je ook premies krijgen van de overheid wanneer je de mazouttank professioneel laat reinigen en verwijderen? Er is geen eenduidig antwoord op die vraag.

Van de Vlaamse overheid krijg je in ieder geval geen premie voor het verwijderen van je mazouttank. Wel is het zo dat de stad of gemeente waar je woont een premie aanbiedt. Natuurlijk zijn er een aantal criteria, én verschillen de regels van gewest tot gewest. Zo kan de grootte van de mazouttank een rol spelen, of de plaatsing ervan.

Ga dus zeker na welke regels er van toepassing zijn in jouw gewest, en of je eventueel recht hebt op een premie van de stad.

Kan je een stookolietank zelf verwijderen?

Het is niet alleen gevaarlijk om zelf een mazouttank te verwijderen, het is ook geen gemakkelijk werk. Bovendien moet je de werken verplicht door een erkend vakman laten uitvoeren om je attesten te krijgen. En die attesten zijn belangrijk als je je woning wilt verkopen.

Mazouttanks zitten vol met gevaarlijke stoffen zoals overblijfselen van olie en gassen die ontstaan. Vakmensen hebben ervaring met het neutraliseren van mazouttanks en hebben de nodige middelen om aan de taak te beginnen. De tank zelf kan wel duizenden kilo’s zwaar zijn, ook daar is expertise voor nodig, en professionele hulpmiddelen.

Wat je wel eventueel zelf kan doen om kosten te besparen, is zelf de put graven zodat de vakmensen gemakkelijk toegang hebben tot de tank. Doe je dat niet, dan betaal je bij voor de nodige graafwerken.

Vergelijk verschillende offertes en bespaar tot 30%

Ben je van plan je mazouttank te verwijderen? Ga dan eerst op zoek naar een vakkundige professional in jouw buurt. Om de juiste prijs te vinden kan je verschillende offertes aanvragen bij meerdere tanksaneringsbedrijven. Op die manier krijg je niet alleen een goed overzicht over het kostenplaatje, maar kan je ook beter inschatten met welk bedrijf je wil samenwerken.

Vergelijk de offertes van de tanksaneringsbedrijven om een correcte prijs te vinden voor de verwijdering van jouw mazouttank.

Mazouttank bedrijven in andere regio's