Wat wordt er met wachtgevel bedoeld?

Wanneer dat er een toekomstige belendende bouw bijkomt, wordt er een zogenoemde wachtgevel geplaatst. Het is een scheidingsmuur, waar je meestal een lange tijd wacht vooraleer dat gebeurt. Andere benamingen zijn wachtmuur of wachtende muur.

Je isoleert het dus best zodat je geen warmte verliest. Zonder isolatie kan je een heel hoge energiefactuur krijgen. Na de isolatie kan je de wachtgevel nog verder afwerken door het te bekleden.

Wanneer is een overeenkomst met je buur nodig?

Geval 1: de wachtgevel ligt op jouw grond

In dit geval is de muur op jouw eigendom en heb je geen overeenkomst nodig met jouw buur voor het beschermen van de gevel.

Je mag trouwens de grond van de tweede bouwer betreden voor de gevelwerken. Daarnaast betaal je zelf de kosten voor het isoleren en afwerken van de wachtgevel.

Als de gevelbekleding of de isolatie over het perceel van de tweede bouwer hangt wanneer hij het belendend gebouw wil starten moet je deze weghalen. Jij betaalt voor de kosten die hieraan zijn verbonden.

geveldoek

Geval 2: de wachtgevel ligt deels op perceel van je buur

Hier gaat het om een gemeenschappelijke blinde muur. Dat is een dubbele wand met 1 deel op jouw perceel en 1 deel op het perceel van de 2e bouwer. 

Het deel van de wachtgevel dat je wil isoleren of afwerken staat op de grond van je buur. Daarom heb je wel een overeenkomst nodig. Zo niet dan kan hij of zij voor de vrederechter een schadevergoeding of zelfs de afbraak van de isolatie en de gevelafwerking eisen.

Je hebt een overeenkomst met de 2e bouwer nodig om je wachtgevel te isoleren en bekleden. Jouw buur kan hier een vergoeding voor vragen.

Je mag de grond van jouw buur betreden voor de gevelwerken. Maar de kosten zijn voor jouw rekening.

De wachtgevel staat gebruiksklaar voor jouw buur als die de muur wil gebruiken voor zijn woning. Je moet dus de gevelafwerking en isolatie weghalen op jouw kosten.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Hoe wachtgevel isoleren?

Voor het isoleren van jouw wachtgevel gebruikt een professional meestal harde, drukvaste isolatieplaten zoals PUR, PIR, XPS of EPS platen.

Voor een goede isolatie van de wachtgevel volstaat 10 tot 11 cm dikte voor PIR en PUR platen. Voor XPS en EPS platen volstaat het om 14 tot 17 cm dikte te hebben.

Je gaat de isolatie in de toekomst waarschijnlijk weg moeten halen. Daarom is het slimmer om deze vast te zetten met isolatiepluggen in plaats van lijm.

De prijs voor het isoleren van een wachtgevel is gemiddeld tussen de 40 à 75 euro per m² (incl. btw & plaatsing). 

wachtgevel

Hoe wachtgevel bekleden?

Nadat je de wachtgevel hebt geïsoleerd is het ook belangrijk om deze te beschermen tegen weersomstandigheden zoals regen, wind… Als je de wachtgevel niet bekleedt dan is er een risico dat de isolatie zijn werking verliest.  

Bekleden voor korte termijn

Met een coating

Je kan jouw wachtgevel beschermen met een weerbestendige gevelcoating. Een gevelwerker brengt deze beschermende laag aan op de isolatieplaten met een spuit of een verfroller.

De prijs voor een gevelcoating met isolatie: € 70 tot € 100 per m², incl. btw en plaatsing.

Met een geveldoek

Een andere optie om jouw wachtgevel af te werken is een geveldoek. Een gevelwerker plaatst een dampopen en UV beschermende folie tegen je isolatieplaten en zet het doek vast met een houten rasterwerk. Na enkele jaren moet je deze folie vervangen.

De prijs voor een geveldoek met isolatie: € 60 tot € 80 per m², incl. btw en plaatsing.

Bekleden voor lange termijn

Jouw wachtgevel kan, je bekleden met een volwaardige gevelbekleding. De gevelwerker plaatst een draagstructuur op jouw isolatieplaten. Daarna plaatst hij of zij een gevelbekleding naar keuze. 

Dat is de meest efficiente en esthetische manier om je wachtgevel te beschermen. Je kan de wachtgevel bekleden met verschillende materialen zoals kunstleien, gevelpanelen in PVC of composiet..

De prijs voor een gevelbekleding met isolatie: vanaf € 100 per m², incl. btw en plaatsing.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wat kosten de afwerkingen van een wachtgevel?

Waarvan hangt de prijs af? Maak een overzicht van richtprijzen per afwerkingsmethode en per m²

AfwerkingsmethodePrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gevelcoating (incl. isolatie)€ 70 – € 100
Wachtgevel bekleden met kunstleien, gevelpanelen, composiet. (incl. isolatie)vanaf € 100
Geveldoek (incl. isolatie)€ 60 – € 80

Recht op premies?

Voor het isoleren langs je wachtgevel kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Daarnaast kan je ook genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als jouw woning ouder is dan 10 jaar.

Wachtgevel isoleren of bekleden? Ontvang offertes op maat! 

Om het beste uit jouw investering te halen, schakel je best een gevelwerker in. Hij of zij zal jou gepaste advies geven over het isoleren en afwerken van jouw wachtgevel.

Bovendien staat een erkende vakman garant voor een correcte plaatsing. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Ontvang vrijblijvende offertes van professionals in jouw buurt via onderstaand formulier. Reken ook op bijkomend advies op maat van jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken