Hoe crepi plaatsen? Stappenplan

Voor een naadloos resultaat wordt crepi aangebracht volgens een aantal logisch op elkaar volgende stappen te verlopen. We beschrijven ze hieronder meer in detail.

Stap 1: Voorbereidingswerken

Om te beginnen worden alle materialen die nodig zijn om crepi te plaatsen naar de betreffende woning gebracht. Denk aan steigers, een afvalcontainer, het juiste gereedschap en alle benodigde machines.

Daarna wordt de omgeving afdekt om te voorkomen dat trottoirs, opritten en terrassen tijdens de werken vuil worden. Ook ramen, deuren en dorpels worden nauwkeurig afgeschermd met folie.

Stap 2: Plaatsen van hoekprofielen

Als de voorbereidende werken gebeurd zijn moeten de hoekprofielen geplaatst worden. Die worden namelijk gebruikt als geleiders voor het pleistermateriaal en versterken de hoeken van de gevel.

De hoekprofielen moeten correct gepositioneerd worden om te voorkomen dat er optrekkend vocht onder kan komen. Dat zou in de winter vorstschade kunnen veroorzaken.

Stap 3: Wapeningsnet aanbrengen

Onder de crepilaag wordt meestal ook een wapeningsnet op de ondergrond aangebracht om scheuren en kloven in de buitenmuren te overbruggen. Ook bevordert het de netheid en uniformiteit van de gevel. Er is maar één wapeningsnet nodig, omdat isolatieplaten de grootste schokken van de gevel absorberen.

Kies je voor crepi in combinatie met gevelisolatie? In dat geval wordt het isolatiegaas meteen op de isolatieplaten aangebracht. Die isolatiepanelen worden dan op de gevel gelijmd.

crepi plaatsen

Stap 4: Crepi plaatsen

In deze stap heb je keuze tussen 2 soorten buitenpleisters: een siliconenpleister of een mineraalpleister:

1. Siliconen pleister

Siliconen crepi, ook wel kunststofpleister of synthetische pleister genoemd, is een siliconen pleister op basis van kunsthars. Het is licht in gewicht, rekbaar, redelijk stijf en waterdicht. Het is dus zeker bestand tegen krassen, stoten en regen. Ook voor renovaties in combinatie met buitenmuurisolatie is het ideaal.

Kunstharsgebonden buitenpleister wordt meestal in drie lagen aangebracht.

  1. Breng eerst een onderlaag (basispleister) aan, eventueel versterkt met een wapeningsnet.
  2. Breng vervolgens een laag lijm aan.
  3. De laatste afwerklaag is de siliconencrepi zelf. Bij kunstharspleister kan je kiezen uit verschillende kleuren en deeltjesgroottes.

2. Minerale pleister

Minerale crepi bestaat ​​uit een mengsel van zand, cement en kalk. Het is een volledig natuurlijk product dat ademend en waterdicht is. Toch is minerale sierpleister gevoeliger voor vuil. Het voordeel van mineraal gips is dat het lang meegaat, relatief lang zijn kleur behoudt en de buitenmuur goed blijft ademen na behandeling.

Minerale crepi wordt meestal in één laag uitgesmeerd. Deze soort crepi wordt in de kern gekleurd en in lagen van 12 tot 15 mm op de gevel aangebracht. Gebruik na droogtijd een nagelplaat of schraper om de structuur op de gevel aan te brengen voor een mooi effect. Deze afwerking wordt ook wel minerale kraspleister genoemd.

Minerale sierpleister is waterdicht, maar kan toch kleine hoeveelheden vocht opnemen, zoals uit de grond bijvoorbeeld. Om het stucwerk te beschermen wordt daarom onderaan de gevel best een plint geplaatst.

Op zoek naar een specialist?Laat je adviseren door een expert

Stap 5: Afwerking van crepi

Na het plaatsen van de crepi muur worden de naden gesloten. Waar het pleisterwerk de deuren en ramen verbindt wordt een geschikte siliconenkit aangebracht zodat eventuele voegen netjes worden afgedicht. Na een eindinspectie en eventuele de crepi reinigen kan je de steiger verwijderen en het afval afvoeren.

Voor een egale afwerking van crepi met isolatie wordt in de meeste gevallen gekozen voor siliconengebonden crepi omdat het flexibeler is en zo gemakkelijker te verwerken is dan minerale crepi.

Combinatie van crepi met isolatielaag

Indien je voor een crepi gevel kiest, kan je overwegen ze met buitenmuurisolatie te combineren. Indien je buitenmuurisolatie met crepi combineert bespaar je alvast op je energieverbruik. Wat uiteraard voordelig is op lange termijn.

Zelf crepi plaatsen of beroep doen op een vakman?

Zelf crepi aanbrengen is een moeilijke klus. Door beroep te doen op een vakman verzeker je jezelf van een correcte uitvoering. Vraag gratis naar vrijblijvende offertes voor het plaatsen van crepi via onderstaand formulier. Zo kan je makkelijk meerdere prijzen tegelijk vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw gevel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken