Welke soorten gevelbekleding kiezen voor buitenmuren?

1. Bekleden met crepi

In termen van kosteneffectiviteit is je gevel bepleisteren de beste optie voor het afdekken van buitenmuren en het voorkomen van vocht. Crepi gevelbepleistering is een relatief goedkope, dunne buitenafwerking die zeer snel kan worden aangebracht. Zo kan je flink besparen op arbeidskosten. Daarnaast is crepi verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren en afwerkingen. Zo vind je zeker een buitenpleister die bij jouw woning en smaak past. Ten slotte is crepi ook een ideale afwerking voor buitenmuurisolatie.

2. Door gebruik van steenstrips

Indien je van de authentieke uitstraling van bakstenen houdt is kan je met dat soort bekleding van je buitenmuren een mooi effect bereiken. De tegels worden uit bakstenen gesneden om een ​​waterdichte en dunne (22 tot 24 mm) afwerking voor jouw buitenmuren te creëren. Buitenwerkers lijmen deze stenen rechtstreeks op jouw buitenmuren of isolatieplaten. Bovendien kan je tegels in verschillende maten, vormen en texturen krijgen. Ze zijn ook niet te onderscheiden van de nieuwe bakstenen gevels.

3. Bekleden met hout

Ben je op zoek naar een warme, natuurlijke bekleding voor jouw buitenmuren? Dan is het mogelijk om voor buitenmuren met een houten gevelbekleding te gaan. Je kan kiezen uit tropisch hardhout (Padouk, Ipé, …) of warmtebehandeld hout (thermowood). Door een hoge duurzaamheidsklasse zijn deze houtsoorten uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Het is ook mogelijk om buitenmuren te isoleren en te bekleden met hout. Na isolatie brengen professionals het hout aan op de houten of metalen draagconstructie. Zo wordt een luchtspleet voor een goede ventilatie gecreëerd tussen de isolatie en het hout.

4. Door gebruik van gevelpanelen

Met gevelplaten kun je qua materiaal en stijl verschillende kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor minimalistisch ogende metalen gevelbekleding. Houd je meer van iets rustieks? Dan is een smalle gevelbeplating (siding) van PVC, composiet, kunststof gevelbekleding of andere materialen wellicht iets voor jou. Het is ook mogelijk om eerst je buitenmuren te isoleren.

Gevelwerkers brengen de panelen vervolgens aan op de houten of metalen draagconstructie. Ook hier zorgt de luchtspouw tussen de isolatieschil en de metalen gevelpanelen ervoor dat het materiaal droog en stabiel blijft.

5. Bekleden met spuitkurk

Net als crepi is spuitkurk een decoratieve buitenbekleding die zowel waterdicht als ademend is. Dit mengsel van onder andere kurkdeeltjes, harsen en oliën is eenvoudiger te plaatsen dan sierpleister. Dat soort buitenbekleding is bovendien onderhoudsvriendelijker. Ook de buitenafwerking met gelakte kurk kan je gemakkelijk afstemmen op de woonstijl van jouw keuze op vlak van kleur, structuur en afwerking. Het enige nadeel is dat spuitkurk geen ideale afwerking voor buitenmuurisolatie is.

buitenmuur bekleden

Wat kost het bekleden van je buitenmuur?

De kostprijs van gevelbekleding is afhankelijk van het oppervlak van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de klus en natuurlijk de gevelbekleding die je kiest. Zo kan je jouw buitenmuur goedkoop bekleden met buitenpleister, maar je kan ook duurdere buitenbekleding van hout of metalen gevelbekleding gebruiken.

De gemiddelde prijs voor het bekleden van een gevel schommelt tussen 40 en 200 euro per vierkante meter (inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten). Zijn jouw buitenmuren ook geïsoleerd van de buitenwereld? Het prijskaartje bedraagt dan ongeveer 100 euro tot 250 euro per vierkante meter (inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten). Bekijk hier enkele richtprijzen per bekledingstype.

Type gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Crepi€ 40 à 80€ 100 à 140
Spuitkurk€ 60 à 80/
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

Vraag gratis offertes aan

Waarom wel of niet buitenmuren laten bekleden?

Voordelen buitenmuur bekleden

Gevels beschermen tegen regen en mos: Met de nieuwe waterdichte bekleding bescherm je jouw gevels effectief tegen bijvoorbeeld vocht, vuil en vorst. Zo voorkom je vochtproblemen zoals indringend vocht en kan je jouw gezondheid en de staat van je huis beschermen.

Gevels in een nieuw jasje: Heeft jouw gevel een opknapbeurt nodig? Vertoont het scheuren of barsten? Door jouw buitenmuren te bekleden ziet je gevel er weer als nieuw uit.

Veelzijdige gevelbekleding: Jij bepaalt hoe jouw nieuwe gevel eruit komt te zien. Je kan kiezen uit een breed aanbod aan waterdichte bekledingen.

Minder energiekosten en meer wooncomfort: Als je ervoor kiest om je buitenmuren te bekleden en tegelijkertijd aan de buitenkant te isoleren dan geniet je naast nieuwe buitenmuurafwerkingen ook van een lagere energierekening en een heerlijk wooncomfort (constante kamertemperatuur, geen tocht of geluidsoverlast, etc.).

Nadelen buitenmuur bekleden

Duurder dan het dompelen van gevels of verven: Je kan je gevels ook beschermen tegen binnendringend vocht met vochtwerende coatings of door het dompelen van gevels. Die methodes zijn goedkoper, maar een volledig nieuwe look heb je natuurlijk niet met een nieuwe gevelbekleding. Buitenmuurisolatie kan ook niet worden aangebracht door dompelen en schilderen.

Arbeidsintensief en complex: Het bekleden van de gevel en eventueel van buitenaf isoleren is een arbeidsintensief werk dat detailwerk en de nodige vakkennis vereist. Voor een kwaliteitsvol eindresultaat kan je daarom best een professionele gevelwerker inhuren.

gevelbekleding buitenmuur

Wanneer is het aangeraden om de buitenmuurbekleding te vernieuwen?

Beschadigde of vochtige buitenmuren

Gebarsten, gescheurde of gebroken voegen zorgen er niet alleen voor dat jouw buitenkant er lelijk uitziet, maar kan ook binnensijpelend vocht veroorzaken. Na verloop van tijd kan dat je binnenmuren aantasten. Met nieuwe gevelbekleding kan je verdere schade en eventuele vochtproblemen voorkomen.

Een nieuwe look

Ben je het uiterlijk van jouw huidige look beu? Of heb je een compleet gevelrenovatieplan, eventueel inclusief nieuwe ramen en deuren? In dat geval is een nieuwe gevelbekleding zeker het overwegen waard.

Een gevelisolatie aanbrengen

De gevel bekleden en van buitenaf isoleren is een ideale combinatie. Jouw nieuwe buitenbekleding vormt op die manier de afwerking voor een strakke isolerende schaal op dunne kunststof isolatiepanelen. Zo heb je een dubbel voordeel: lagere energiekosten en een frisse aanblik.

Buitenmuur laten bekleden? Vind vakmannen in jouw buurt en ontvang gratis offertes op maat!

Verzeker jezelf van een correcte uitvoering door een expert in te schakelen. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes om je buitenmuur te bekleden. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken