Wat is een energieaudit

Een energieaudit of EAP (Energie Advies Procedure) is een energetische inspectie van je woning. Uit de audit blijkt hoe je woning energetisch gezien presteert. Je krijgt door de audit enerzijds een beeld van de energieprestaties van je woning. Anderzijds krijg je praktische tips om de energieprestaties van je woning te verbeteren door de audit. Door deze energie audit weet je dus zeker dat jouw energetische renovatie een investering is waardoor je energieverbruik daalt. Rekening houdend met de capaciteiten van je woning zorgt de audit of procedure dus voor een duidelijk overzicht.

Je kunt kiezen voor een audit of procedure van de volledige woning, of een audit waarbij op specifieke aspecten van de woning wordt gefocust.

Wie mag een energieaudit uitvoeren?

Een energieaudit wordt uitgevoerd door een energiedeskundige type B. De deskundige moet erkend zijn in het gewest waar de woning zich bevindt om de procedure te mogen uitvoeren. De vereisten in Vlaanderen zijn anders dan de vereisten in Brussel.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een energiedeskundige type B moet over algemene kennis over de bouwsector beschikken. Vaak gaat het om een architect of ingenieur. Daarnaast heeft een erkend energiedeskundige een specifieke opleiding tot energieauditor gevolgd. Hij of zij volgt de EAP of audit regels (Energie Advies Procedure). Hij kent ook het leefmilieu Brussel zeer goed.
  • Vlaanderen. Er zijn geen erkennings- op opleidingsvereisten. Het VEA (Vlaams Energieagentschap) van de Vlaamse overheid controleert de kwaliteit van de energieaudits. Het VEA waakt ook over de aanvragen tot registratie als energiedeskundige.

Prijs: hoeveel kost een energieaudit?

Voor een energieaudit van een gemiddelde woning mag je rekenen op een prijs van 300 tot 800 euro. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Volume en oppervlakte van het gebouw.
  • Complexiteit van het gebouw.
  • Vraagprijs van de energiedeskundige.

Er zijn geen wettelijk bepaalde tarieven voor een energieaudit. Een energieaudit zo voordelig mogelijk uitvoeren, hiervoor kun je verschillende offertes vergelijken.

In verschillende gewesten kun je in aanmerking komen voor een premie.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar krijg je dankzij de energiepremie maximaal 50 procent van de factuur voor de energieaudit terugbetaald. De maximale terugbetaling bedraagt 400 euro. Er worden geen restricties opgelegd wat je inkomen betreft.
  • Waals Gewest. De basispremie voor een energieaudit bedraagt 150 euro. Die kan vermenigvuldigd worden met 2 tot 6, afhankelijk van je inkomen.
  • Vlaanderen. Er is geen algemene premie voor energieaudits. Bepaalde doelgroepen komen in aanmerking voor een gratis energiescan
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Is een Energieaudit in Vlaanderen verplicht voor je woning? Wat met grote ondernemingen?

In Vlaanderen is er een niet verplichte Energieaudit voor particuliere woningen. Het is een vrijblijvende inspectie, met vrijblijvende adviezen.

Voor grote ondernemingen is de Energieaudit vanuit de Vlaamse regering wel verplicht voor vestigingen waarvoor de meldings- of vergunningsplicht geldt, wanneer…

  • Er meer dan 250 mensen in het gebouw tewerkgesteld zijn.
  • En/of het bedrijf een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro heeft.

Grote ondernemingen moeten de energieaudit en het fiscaal attest om de vier jaar actualiseren. Om dit fiscaal attest te actualiseren, kunnen ze beroep doen op een interne of externe energiedeskundige. Er zijn enkele vrijstellingen:

  • De vestiging heeft een geldig EPC Publieke Gebouwen.
  • De vestiging is toegetreden tot een van de energiebeleidsovereenkomsten.
  • Een conform verklaard energieplan is verplicht voor de vestiging. Zij vullen de webapplicatie in, in kader van het energieplan.
  • De vestiging heeft een energieaudit laten uitvoeren in kader van EN16001 of ISO 50001. Zij vullen de webapplicatie in op basis van de resultaten uit hun energiezorgsysteem.

EAP audit versus EPC keuring en Energiescan

Een EAP of audit is niet hetzelfde als een EPC keuring of Energiescan. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Energie audit EAP EPC keuring Energiescan
Vrijblijvend voor woningen. Enkel verplicht voor grote ondernemingen (zie hierboven). Verplicht bij verkoop en verhuur. Vrijblijvend.
Vrijblijvende adviezen op maat om mogelijke verbeteringen door te voeren. De energieprestatie van de woning zal zo verbeterd worden.  Vrijblijvende, algemene adviezen om mogelijke verbeteringen door te voeren en zo de energieprestaties te verbeteren of maatregelen te kunnen nemen. 

Energiescanner komt, indien nodig, een tweede keer langs om:

  • Kleine, energiebesparende maatregelen uit te voeren.
  • Energiecontract te herbekijken. Overstappen naar meer voordelige leverancier indien mogelijk.
  • Mogelijkheden rond energetische renovatie te bespreken. Deze energiescanners voeren werken uit. 
Kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Gratis voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld beschermde afnemers.
Uitgevoerd door erkende energiedeskundigen type B. Uitgevoerd door erkende  energiedeskundigen type A. Aan te vragen bij netbeheerder of gemeentebestuur.

Wat kost een energiescan?

Een Energiescan is gratis voor bepaalde doelgroepen. Behoor je niet tot die doelgroepen? Dan kun je een gratis Energiescan aanvragen bij het OCMW. Tussen 1 november 2022 en 31 maart 2023 kun je ook een gratis Energiescan aanvragen bij het Energiehuis wanneer je inkomen binnen de laagste inkomenscategorie voor de Mijn VerbouwPremie valt.

Zijn geen van bovenstaande opties mogelijk? Dan kun je tegen betaling een Energiescan laten uitvoeren. Je mag rekenen op een prijs rond de 200 euro.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Voorbereiding op Energieaudit aanvragen

Voor de auditor langskomt, verzamel je een aantal gegevens.

  • Bouwplannen. Schetsen van de woning en de precieze afmetingen in het bijzonder.
  • Bewijsstukken renovaties. Technische documentatie, lastenboeken, en een energiefactuur van eventuele energetische renovatiewerken. Bijvoorbeeld technische informatie over het gebruikte materiaal voor isolatie.
  • Technische documentatie over het verwarmingsinstallatie en eventueel ventilatiesysteem.
  • Een energiefactuur en meetstaten.

Hoe meer technische informatie je kunt voorleggen, hoe vlotter de energieaudit verloopt en hoe accurater de resultaten.

energieaudit uitvoeren

Stappenplan laten uitvoeren Energieaudit

Hoe verloopt een energieaudit?

Stap 1: De audit

De erkende energiedeskundigen komen op plaatsbezoek. Hij of zij kijkt onder meer naar…

  • Gebouwschil. Onder meer de aanwezige isolatie (het isolatiemateriaal, de dikte, …). De energiedeskundige kan met een warmtecamera op zoek gaan naar eventuele koudebruggen.
  • Verwarmingsinstallatie. Zowel de centrale verwarmingsinstallatie als het warmwatersysteem. De energie efficiëntie is hierbij een belangrijke factor waar op gelet wordt zeker bij de verwarmingsinstallatie is dit heel belangrijk.
  • Ventilatie. Er wordt een evaluatie gemaakt van de gebruikte ventilatiesystemen. Na deze evaluatie heb je een beter overzicht over wat er al goed is, en wat je beter nog wat aanpast.
  • Gebruik van de aanwezige warmte-installaties. Bijvoorbeeld of de thermostaat efficiënt en correct wordt gebruikt.

Verzeker dat de energiedeskundige toegang heeft tot het volledige gebouw. Zowel een eventuele kelder als zolder moet bereikbaar zijn. Plaatsen waar bijvoorbeeld de dikte van het isolatiemateriaal zichtbaar is, of waar de technische installaties staan, zijn bijzonder interessant. Alleen zo kan er een juist energierapport worden opgesteld over de energieprestatie van je woning.

Stap 2: Software Energieaudit en rapport

Na het plaatsbezoek maakt de energiedeskundige gebruik van specifieke software. Hij of zij geeft alle data in. Het programma berekent de resultaten. Aan de hand daarvan kan de deskundige zwakke punten in de woning vaststellen. Aan de hand van de resultaten en zijn of haar bevindingen stelt de energiedeskundige het energierapport op.

In het energierapport van zo’n audits vind je heel wat informatie. Je vindt er eerst en vooral een beschrijving van de huidige situatie. De energiedeskundige maakt in het energierapport een overzicht met vaststellingen die hij of zij ter plekke deed.

Het tweede deel van het rapport in de audits bevat energieadvies op maat. Onder meer over…

  • Thermische isolatie. Waar kun je de isolatie van de muren, vloeren, ramen, deuren of het dak verbeteren? Welk isolatiemateriaal gebruik je best?
  • Verwarmingssysteem. Met welke maatregelen kun je de werking van het verwarmingssysteem verbeteren? Hoe kun je de verwarming van sanitair water energetisch optimaliseren?
  • Ventilatiesysteem. Zou een (verbetering aan) het ventilatiesysteem de energiezuinigheid van het gebouw verhogen?

De woning krijgt ook een label (A tot E), en de energiedeskundige maakt een voorstelling van het label als je de adviezen opvolgt. Eventueel voegt de auditor nog enkele persoonlijke opmerkingen toe.

energieaudit

Voordelen van een audit voor gebouwen, bedrijven en woningen

Waarom zou je een energieaudit laten uitvoeren?

  • Je wilt verbouwen of renoveren. Met energieadvies op maat kun je gerichte energetische renovaties laten uitvoeren. De auditor kan je bijvoorbeeld adviseren over welke isolatiematerialen geschikt zijn voor jouw woning. Zo weet je zeker dat jouw investering loont!
  • Daling energiekosten. Volg je de adviezen op? Dan kun je rekenen op een aanzienlijke daling van je energiefactuur.
  • Hogere waarde. Een verbetering van de energieprestaties resulteert in een verbetering van de EPC waarde van je woning. Wanneer je de woning wilt verkopen of verhuren, is die doorgaans meer waard dan een gelijkaardige woning met een slechtere EPC score. Wederom een investering waarvan je de vruchten plukt!
  • Gemeentelijke premie. In verschillende gemeentes krijg je een gedeeltelijke terugbetaling van de energiefactuur voor de energieaudit.
voordelen van een energieaudit

Meer advies nodig over de energieaudit? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat

Wil je energieadvies op maat? Vul dan snel onderstaand formulier in! Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes en informatie van energiedeskundigen in jouw omgeving. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat