Beton oprit: prijs per m², soorten afwerkingen en onderhoud

Wil jij graag een beton oprit? In dit artikel vind je meer informatie terug over de prijs, welke soorten afwerkingen er zijn en wat het onderhoud ervan is. Ben je al overtuigd? Vraag dan nu jouw gratis offerte aan en vergelijk tussen de beste vakmannen voor het plaatsen van jouw beton oprit.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Inhoud

betonnen oprit

H2: Beton oprit: wat is gepolierd beton?

Dit soort beton wordt gebruikt voor het terras maar moet ook zeker niet onderdoen voor de oprit. Het is robuust en kan zo moeiteloos zware gewicht verdragen, zoals auto’s. Maar het gepolierd beton heeft ook zijn voor- en nadelen die je hieronder kan lezen.

H2: Beton oprit: prijs per m²

De beton oprit kan snel geplaatst worden. De prijs van de oprit wordt bepaald door de gewenste dikte van het beton, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad en de wapening. Kies je voor een gemiddelde dikte van ongeveer 15 cm met wapening, dan zal de prijs tussen de 35 en 50 euro per m² kosten.

H2: Voordelen en nadelen betonnen oprit

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo ook de betonnen oprit. Welke voordelen en nadelen er zijn, lees je hieronder.

H3: Voordelen gepolierd beton

Een betonnen oprit heeft verschillende voordelen. Deze opritten worden naadloos afgewerkt. Dit zorgt ervoor dat je minder last zal hebben van mosvorming en onkruid. Je moet de oprit ook nauwelijks onderhouden. Een simpele veegbeurt of met de tuinslang proper maken volstaat. Het beton zorgt voor een moderne uitstraling en het is zeer sterk. Het kan dus zware belasting aan.

H3: Nadelen oprit in beton

Er is de mogelijkheid dat scheurtjes zullen ontstaan in het beton. Helaas is dit veelvoorkomend bij betonwerken. Doordat het beton is, kan het ook gladheid vertonen wanneer het bijvoorbeeld regent. Het wordt ook vaak veroorzaakt door mos. Maar zoals hierboven reeds vermeldt, is er weinig mogelijkheid voor mosvorming. Wat nog een nadeel is, is dat wanneer je jouw betonnen oprit wil reinigen, moet je opletten met welke schoonmaakmiddelen je gebruikt.

oprit beton

H2: Betonnen oprit: soorten afwerkingen

Er bestaan verschillende afwerkingsmogelijkheden om jouw betonnen oprit de gewenste look te geven. Hieronder lees je over een aantal afwerkingen.

H3: Printbeton

Printbeton wordt ook wel gefigureerd beton genoemd. Dit is een vrij nieuwe techniek die is overgewaaid vanuit Amerika. Hiermee wordt vers gestorte beton en een dunne kunststof stempelmat aangebracht. Deze dunne kunststof stempelmat is voorzien van een bepaald patroon. Bijvoorbeeld een soort klinker-patroon. Daarna wordt een tweede kleurstof toegevoegd. De stempelmatten worden verwijderd en zo laat de stempel een bepaald patroon en structuur achter op het beton.

H3: Uitgewassen beton of grind-effect

De uitgewassen beton bestaat uit natuurlijke granulaten die in de toplaag van het beton verwerkt zit. Hierdoor krijgt het beton een grind-effect en is hij zo slipvast. Wanneer je voor dit soort beton kiest moet je wel rekening houden dat je hierbij meer zal moeten ontmossen.

H3: Geborsteld beton

Geborsteld beton – of gebezemd beton – is een beton waar minder lang wordt gevlinderd en het wordt geborsteld met een harde soort borstel. Hierdoor ontstaat een soort ruw slipvast oppervlakte dat voorzien is van dunne groeven. Hier zijn verschillende kleuren mogelijk. Deze soort beton is de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een slipvaste en matte oprit.

H2: Hoe een beton oprit onderhouden: impregneren?

Wanneer je jouw betonnen oprit laat aanleggen, dan kan je ook kiezen voor een beschermende laag. Dit wordt dan gedaan aan de hand van impregnatie. Door het beton te gaan impregneren, bescherm je de oprit tegen vuil, vorst, vocht en andere externe invloeden.

Impregneren betekent eigenlijk het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek die gebruikt wordt om materiaal waterafstotend, brandvertragend, schimmelwerend en dergelijke te maken. Wanneer je jouw betonnen oprit laat impregneren kan je rekenen op ongeveer 10 jaar lange bescherming. Dankzij impregnatie blijft je gevel langer proper en wordt de levensduur van jouw betonnen oprit verlengd. Waar je rekening mee moet houden bij impregnatie is dat deze klus na enige tijd herhaald moet worden. Ook moet je zien dat, voordat je gaat impregneren, dat de oprit proper en in goede staat is.

betonnen oprit

H3: Zelf een oprit in beton aanleggen: stappenplan

Stap 1: een bekisting wordt aangebracht op de plaats waar de oprit moet komen.

Stap 2: in deze bekisting leggen we een plastic folie op de grond met daarop een metalen wapeningsnet.

Stap 3: het beton wordt in de bekisting gestort. Dit met behulp van een betonmixer en een betonpomp. Hierna wordt het uitgevlakt.

Stap 4: vanaf de vloer beloopbaar is kan het polieren van de vloer beginnen. Dit wordt ook wel vlinderen genoemd. Het ruwe oppervlak van het beton wordt in een draaiende beweging geschuurd met een poliermachine.

Stap 5: om ervoor te zorgen dat het beton niet al te snel zal gaan scheuren of uitdrogen, brengt men een beschermlaag op het beton aan. Deze beschermende laag is op basis van acrylaat, parafine en hars. Het wordt over het beton verneveld met een spuit.

H3: Door een vakman: vind specialisten in jouw regio

Kies voor een betonvakman en ontvang vrijblijvend en gratis tot 5 offertes en vergelijk de beste vakman in jouw regio.

Ontvang tot 5 gratis offertes