Betekenis QR-code

QR staat voor Quick Response. QR-codes zijn het best te vergelijken met barcodes, de streepjescodes die u ook terugvindt op producten in een winkel. Wanneer een kassier die code scant met een barcodelezer, verschijnt het artikel en de bijhorende prijs op het kassascherm.

Een QR-code werkt heel gelijkaardig. Ze zijn echter niet enkel leesbaar met een barcodelezer. Zo kunt u QR-codes scannen met de camera van uw telefoon

Dat is niet het enige verschil. Een QR-code kan heel wat meer informatie bevatten dan een gewone barcode. Wie een QR-code genereert, kiest zelf wat er gebeurt als iemand de code scant. Een QR-code brengt de scanner naar een webpagina (bijvoorbeeld een online betaalomgeving) of geeft een betaalverzoek weer (in een applicatie).

Twee handen houden een smartphone vast. Op het scherm verschijnt een QR-code

Hoe betaalt u met een QR-code? Zo werkt scan en betaal

Een QR-code scannen, kan leiden naar een betaalverzoek. Over het algemeen verloopt een QR-betaling via een applicatie als volgt:

 1. U opent de app en geeft aan mobiel te willen betalen.
 2. U geeft de applicatie toegang tot uw camera.
 3. U scant de code met uw camera,
 4. Het betaalverzoek wordt geopend.
 5. U voert eventueel het te betalen bedrag in.
 6. U bevestigt de transactie met bijvoorbeeld een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.
 7. Het bedrag komt per overschrijving bij de verkoper terecht.
Meer weten over mobiele betalingen?
Win advies in bij specialisten en vergelijk offertes op maat
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Bank-app of andere applicatie

Om een QR-code met betaalverzoek te lezen, heeft u in de meeste gevallen een applicatie nodig. Verder in dit artikel leest u meer over de verschillende apps die dat mogelijk maken.

Zijn QR-codes veilig?

QR-codes zijn over het algemeen veilig, zeker wanneer u samenwerkt met een professionele aanbieder zoals Payconiq, PayPal of Mollie.

Het is niét veilig om willekeurige QR-codes te scannen. Ook als u per mail een QR-code ontvangt en twijfelt aan de geldigheid, scant u die code beter niet.

Een man berekent hoeveel betalen met QR-code precies kost voor zijn onderneming

Wat kost betaling met QR-code ontvangen?

Om als ondernemer een betaling met een QR-code te ontvangen, betaalt u doorgaans geen extra kosten. U betaalt wel, zoals steeds, een transactiekost. Hoeveel u precies betaalt, is afhankelijk van de betaaloplossing die u gebruikt en het type rekening waaraan de betaal-app van de klant is gelinkt.

Prijs QR-code

Een particuliere QR-code genereren, kan volledig gratis. Voor zakelijk gebruik is het echter aangeraden om QR-codes met betaalverzoeken te laten genereren door een aanbieder van betaaloplossingen, zoals bijvoorbeeld Mollie, Payconiq of PayPal. Daarmee kunt u onder meer hogere bedragen innen en blijft de code langer geldig. 

Prijzen vergelijken?Ontvang gratis offertes voor betaaloplossingen.

Hoe klanten laten betalen met QR-code? 

Betalen met een QR-code is, zoals u ziet, niet ingewikkeld. Als uw klanten een beetje met hun smartphone overweg kunnen, gaat betalen per QR-code vaak vlotter dan betalen met de kaart. Maar, hoe zorgt u ervoor dat uw klanten per QR-code kunnen afrekenen in uw winkel of onderneming?

Eigen QR-code

Een eerste optie is het aanmaken van een eigen QR-code. Er zijn verschillende opties. U stelt ze bijvoorbeeld zelf in.

 • Hoe lang de QR-code geldig blijft.
 • Hoeveel keer de QR-code gebruikt kan worden.
 • Welk bedrag overgemaakt kan worden via de QR-code.

Statische versus dynamische QR-code

Let op het verschil tussen een statische en een dynamische QR-code.

Een statische QR-code kunt u niet wijzigen. Eens gemaakt (en geprint) kunt u de link niet meer updaten. Ook niet als de link bijvoorbeeld niet langer werkt of als de gelinkte pagina niet meer in gebruik is.

Een dynamische QR-code kunt u wel nog bewerken. Zo’n QR-code werkt via een omleiding, waardoor u later probleemloos het gelinkte adres kunt wijzigen. U kunt met een dynamische QR-code doorgaans ook bijhouden hoe vaak de link gebruikt werd.

Een klant gebruikt een smartphone om een factuur met QR-code te betalen

QR-code weergeven in winkel of onderneming: Van papieren factuur tot online

U kunt een QR-code op verschillende manieren weergeven.

 • Betaalterminal. U kunt een QR-code koppelen aan uw betaalterminal én de QR-code op het scherm van de terminal weergeven. 
 • Kassascherm. U kunt de QR-code weergeven op uw kassascherm. De QR-code kan gelinkt zijn aan uw betaalterminal, of de klant tot bij een online betaalverzoek brengen.
 • Factuur. U kunt een QR-code op een factuur zetten.
 • Kassaticket. Ook op een kassaticket kunt u een QR-code printen.
 • Online. Een QR-code in uw online verkoopomgeving? Het kan! De klant scant de code met een smartphone en voltooit de verrichting in een betaal-app.

Verken de mogelijkheden

Payconiq by Bancontact app

Payconiq by Bancontact is, in België, de meest bekende betaal-app. De meeste banken werken dan ook samen met Payconiq. Betalen via een bank-applicatie, verloopt veelal via Payconiq.

Lees meer over hoe u als verkoper aan de slag gaat met Payconiq.

Hoe betalen met Payconiq?

U kunt uw Payconiq QR-code weergeven op uw kassascherm, het scherm van uw betaalterminal, een sticker, een kassaticket of een factuur. Klanten scannen de code via de applicatie, geven indien nodig het te betalen bedrag weer, en bevestigen de betaling.

Een dame met oranje trui houdt een smartphone vast waarop het logo van PayPal te zien is

PayPal

Ook PayPal maakt en beheert QR-codes. Om een PayPal QR-code te gebruiken, heeft de klant de PayPal app nodig. Het aanmaken van de code is volledig gratis.

De code blijft ook onbeperkt geldig, en linkt naar een specifieke PayPal rekening. Wanneer een klant betaalt, komt het geld dan ook op die rekening te staan.

Is betalingen ontvangen met een QR-code van PayPal gratis?

Een betaling ontvangen via een PayPal QR-code, brengt enkele kosten met zich mee. Voor bedragen hoger dan 10 euro betaalt u 0,9 procent van het bedrag plus een vaste kost van 0,10 euro. Voor lagere bedragen geldt een lagere kost per transactie.

Vergelijk betaalterminalsEn vind de meest voordelige oplossing

Andere toepassingen van QR-codes voor ondernemers

Een QR-code is niet enkel een handig medium om betaalverzoeken te verzenden. U kunt er ook informatie mee doorspelen aan de klant. Net als NFC-tags kunt u QR-codes gebruiken om:

 • Meer informatie over een product weer te geven.
 • Het menu van uw horecazaak weer te geven.
 • Een klant door te verwijzen naar een platform waar hij of zij een bestelling kan plaatsen.
 • Klanten door te verwijzen naar uw online verkoopomgeving of site.
 • Nieuwe producten of diensten voor te stellen.
 • Te linken naar een gebruiksaanwijzing of recept.
Een dame gebruikt haar smartphone om een QR-code te scannen. Die code brengt haar naar het menu en het platform voor bestellingen van de smoothiebar waar zij zit

Laat uw klanten betalen met een QR-code

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van QR-codes? Wilt u klanten de optie bieden om via een QR-code te betalen? Of bent u op zoek naar de ideale betaaloplossing voor uw onderneming?

Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kunt u snel en eenvoudig het aanbod vergelijken, belangrijke info inwinnen en een oplossing vinden die past bij uw unieke onderneming.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.