Aankoopgids: Traiteurdiensten
Deze aankoopgids kan u helpen om uw offerte aanvraag
voor te bereiden. U vindt er informatie over de diensten en produkten die
u wilt aankopen. Neem de tijd om de gids te raadplegen en leer meer omtrent
de terminologie, de kostenfactoren en praktische tips om een gepaste leverancier
te vinden.
Inleiding: de markt van de traiteurdiensten
Een traiteur zal u tijdens een evenement (een beurs, een verjaardag,
...) helpen met het bereiden en opdienen van eten en drank. Traiteurbedrijven
zijn bovenal flexibel en bedienen allerhande evenementen, van klein tot groot.
De diensten die ze aanbieden zijn zeer uiteenlopend, gaande van buffetten
over zakendiners tot cocktails.
We kunnen de markt opdelen in twee types traiteurdiensten:
de kleine zelfstandige traiteurs en de grotere traiteurorganisaties. De zelfstandigen
zijn eerder gespecialiseerd in een bepaald soort evenenement, zoals bijvoorbeeld
bedrijfsdiners. De grotere organisaties, al dan niet gespecialiseerd, zijn
over het algemeen beter uitgerust voor het organiseren van de grotere evenementen.
Er bestaan twee soorten diensten; de "off-site" traiteur die
zich niet verplaatst en zelf lokalen ter beschikking heeft, en de "on-site"
traiteur die naar de plaats van uw keuze komt.
Hoe definieert u uw behoeften?
Alvorens een traiteur te zoeken, is het nodig dat u weet
welk type evenement u wil organiseren: zakelijk of informeel, het aantal genodigden,
een specifiek thema, soorten eten en drank en plaatse van het evenement.
Dit laatste is zeer belangrijk. Bepaalde locaties -hotels bijvoorbeeld- kunnen
u verbieden een traiteur van uw keuze te kiezen en verplichten u op die manier
hun huispersoneel te gebruiken.
Voor een groter evenement kan het belangrijk zijn om een ervaren traiteur te
gebruiken. Hij/zij heeft uiteraard het koken onder de knie (inclusief de nieuwste
keukentendenzen...), weet wat de mensen het meest
aanspreekt, kent de punten die vaak over het hoofd worden gezien, en kent de
moeilijkheden bij een bereiding voor een grote groep. Geef hem/haar uw mening,
maar luister ook naar wat hij/zij te zeggen heeft.
Hoe kiest u een leverancier?
De meeste traiteurs zullen u zeggen dat hun beste visitekaartje
de mond-aan-mond reclame is. Ga dan ook even de reputatie van de traiteur
na. Dit is mogelijk aan de hand van de evaluaties die u op deze site terugvindt.
Enkele vragen die u zeker moet stellen:
-
Wat zit er allemaal in de dienst
begrepen? Voorziet de traiteur ook personeel? Wie is verantwoordelijk voor
de opbouw en de afbraak? Voorziet de traiteur de tafelklakens, het servies
en bestek, de glazen, de tafels en stoelen,? ? Welke kosten zijn inbegrepen
- enkel het eten of ook de drank, het personeel, de opstelling van de tafels,?
?
-
Wat heeft de traiteur ter plaatse
nodig qua keuken en uitrusting? Waar wordt het eten klaargemaakt ?
-
In hoeverre is de traiteur op
de hoogte van hygiëne en veiligheid? Bijvoorbeeld, hoe bewaart de traiteur
koude en warme bereidingen zonder dat ze slecht worden, welk soort gerecht
wordt het vlugst slecht ?
-
Levert de traiteur al het eten
en drank? Of kunt u, indien gewenst, zelf voor een deel zorgen?
-
Hoe presenteert de traiteur
zijn creaties? Kan u een fotoboek zien van vroegere realisaties? Met behulp
van het online-profiel dat enkele traiteurs hebben ontwikkeld (met fotomateriaal)
is het mogelijk al een eerste selectie te maken.
-
Welk menu kiezen? Kan de traiteur
u hierbij helpen en hoe gevarieerd kan hij/zij werken?
-
Indien nodig, houdt de traiteur
rekening met speciale etenswensen, en stelt hij bijvoorbeeld een alternatief
voor voor vegetariërs?
-
Kan u een test doen bij de traiteur om te proeven?
-
Wie zorgt voor de drank (alcoholische
en andere)?
-
Zal de traiteur zelf aanwezig
zijn tijdens het evenement, blijft hij tot het einde? Zal iemand anders
van zijn personeel hiervoor aangeduid worden? Of brengt de traiteur enkel
het eten ter plaatse, en laat hij de bediening aan u over?
-
Heeft de traiteur al de nodige
papieren en toelatingen van het Ministerie van Volksgezondheid? En wat met
een verzekering en aansprakelijkheid?
Tot slot - als u op al uw vragen een bevredigend antwoord hebt gekregen
en op het punt staat een keuze te maken - vraag dan naar referenties en
ga ze na alvorens alles definitief vast te leggen.
Welke factoren beïnvloeden
de prijs?
-
De kwaliteit van voedsel en drank:
prijs en kwaliteit gaan samen. De prijs hangt voor een groot deel af van
wat u wenst te serveren, voor de beste wijn of champagne betaalt u uiteraard
extra
-
Het aantal genodigden aanwezig
op uw activiteit
-
De periode van het jaar: tijdens
de Kerst en Nieuwjaarsperiode zal u wellicht meer betalen. De prijs hangt
ook af van de dringendheid van de gevraagde dienst; bestellen op het allerlaatste
nippertje kost inderdaad meer.
-
Hoeveel personeelsleden denkt
u nodig te hebben, of gaat u zelf opdienen?
-
Kies een traiteur naargelang
het type evenement en de omvang ervan. Ga bijvoorbeeld niet in zee met iemand
die bijna uitsluitend zakendiners doet wanneer u een gala-avond organiseert.
-
Informeer u naar hun specialiteit
en hun sterke punten.
-
De keuze van de locatie is van
zeer groot belang. Let er bijvoorbeeld op dat wanneer u een zaal huurt in
een hotel of restaurant u niet verplicht bent hun huispersoneel te gebruiken.
Informeer vooraf hiernaar om dubbelgebruik en dubbele kosten te voorkomen.
-
Ga niet op zoek naar de laagste
prijs. Zoals reeds eerder vermeld, een zeker prijsniveau geeft u een zekere
kwaliteit, vooral op het gebied van voeding. Indien u aan meerdere traiteurs
een offerte hebt gevraagd, en een ervan steekt er uit met de goedkoopste
prijs, vergelijk dan goed en doe navraag naar de reden hiervan. U wil hoogstwaarschijnlijk
geen eten van minder kwaliteit opdienen, zelfs al is de prijs zeer interessant?
-
Volg de raadgevingen van uw traiteur.
Hij heeft wellicht meer ervaring dan uzelf in deze materie en weet over
het algemeen wat de meeste mensen lekker vinden.
-
Vaak bieden traiteurs samengestelde
menu's voor. Deze zijn vaak aan een interessante prijs en kunnen u mischien
interesseren.
-
Wat de speciale diensten betreft,
vraag na of u deze niet beter bij een specialist ter zake bekomt. Het is
zelfs mogelijk dat de traiteur deze diensten duurder aanbiedt dan een specialist
in de materie.
-
Persoonlijke stijl kan zeer
belangrijk zijn - ga na of u en uw traiteur wel op dezelfde golflengte zitten.
-
Zorg ervoor dat u een schriftelijk
akkoord of contract hebt waarin rollen en vernatwoordelijkheden duidelijk
afgelijnd zijn.
-
Buffet:
alle gerechten worden op een tafel geschikt, en de genodigden kunnen zichzelf
bedienen
-
Hors-d'?uvres:
kleine versnaperingen (meestal gezouten) geserveerd voor de hoofdschotel.
Soms echter worden enkel deze hors-d'oeuvres geserveerd
-
Traiteurs "on site":
traiteurs die ter plaatse komen en de bediening en /of bereiding op de plaats
van uw keuze voorzien
-
Traiteurs "off-site":
traiteurs die enkel in hun eigen zaak werken zij hebben vaak zelf de ideale
paats voor het organiseren
-
Walking dinner:
nieuwe formule waarbij het eten onder de vorm van kleine hapjes worden geserveerd. de gasten hebben geen
vaste plaats aan tafel en kunnen vrij rondwandelen
Verwante aankoopgidsen
U kunt volgende aanverwante gidsen
raadplegen:
Voor bijkomende informatie of opmerkingen omtrent
deze gids kunt u ons contacteren op info@bobex.com