Prijs condensatieketel

Een condensatieketel kopen, wat kost dat?

U overweegt een condensatieketel? Dan bent u waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de prijs. Die hangt af van een aantal factoren, zoals het type ketel, de rookafvoer, enz. Informeer u dus goed bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel en vraag advies aan erkende installateurs over de juist condensatieketel prijs. Wij hebben alvast enkele prijzen – steeds inclusief plaatsing en btw – op een rijtje gezet.


richtprijzen condensatieketel

 

Richtprijzen condensatieketelsDe plaatsing van een condensatieketel is een serieuze investering, maar in vergelijking met het plaatsen van een nieuwe mazoutketel loont het zeker de moeite:

Condensatieketel Richtprijs (excl. BTW)
Gas condensatieketel nieuwbouw € 1.750
Gas condensatieketel met boiler € 2.750
Gas condensatieketel met aparte boiler € 3.900
Gas condensatieketel € 4.250
Mazout condensatieketel vanaf € 6.000

Voor de aankoop van een gascondensatieketel moet u een budget van € 1.750 tot € 4.250 vrijhouden. Het grote prijsverschil hangt van tal van factoren af, zoals het warmwaterverbruik, type ketel, ... Laat u dus zeker bijstaan door een expert. Dit zijn alvast de belangrijkste factoren die de condensatieketel prijs bepalen:nieuwbouw condensatieketel

Nieuwbouw condensatieketel: € 1.750

Omdat de huidige (isolatie)normen zo streng zijn, verbruiken nieuwbouwwoningen weinig energie. Er is dus minder verwarming nodig en dat heeft zijn gevolgen voor de condensatieketel. Meestal is een gaswandketel van 24 kW met ingebouwde doorstromer voldoende voor een normaal gezin met één badkamer. Zo'n instapmodel heeft u al vanaf € 1.750, exclusief btw en installatie.

 • Laag verbruik
 • Voor goed geïsoleerde huizen
 • Lager vermogen
 • Vanaf €1.750


condensatieketel met boiler

Condensatieketel met boiler: € 2.750

Een instapmodel biedt natuurlijk maar een minimum aan comfort. Als meerdere personen tegelijk warm water nodig hebben, is het aangewezen om een ketel met een extra boiler te kiezen. Een wandketel van 24 kW met ingebouwde boiler (135 l) is bijvoorbeeld ideaal voor een gezin van drie tot vijf personen. Hiervoor betaalt u ongeveer € 2.750. Wenst u een aparte boiler, dan gaat dit naar € 3.900.

 • Hoger vermogen
 • Hoger verbruik
 • Ingebouwde warm water boiler
 • Vanaf € 2.750


condensatie vloerketel

Condensatie vloerketel: € 4.250

Bij renovatieprojecten of bij woningen die een groter vermogen nodig hebben, is een vloerketel aangewezen. Bovendien kan de oude verwarmingsketel dan gewoon vervangen worden zonder verdere (breek)werken. Kostprijs: ongeveer € 4.250 (excl. plaatsing en btw).

 • Ideaal bij renovatie
 • Voor woningen met beperkte isolatie
 • Hoog vermogen
 • Kan oude ketels gemakkelijk vervangen
 • Hogere kostprijs (vanaf  € 4.250)

Zelf offertes voor een condensatieketel opvragen?

Vergelijk gratis offertes

 

 condensatieketel nodig?
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Condensatieketel: premies en subsidies

Een gascondensatieketel plaatsen is een investering, maar een energiebesparing tot 40 % maakt dit zeker de moeite waard. Bovendien bestaan er ook verschillende steunmaatregelen die de aankoop van een condensatieketel promoten en de prijs drukken:

Premies condensatieketels

 • Renovatiepremie: Heeft u een woning van minstens 30 jaar oud? Dan kunt u deze premie aanvragen. U moet voor minstens € 2.500 en maximaal € 7.500 aan facturen indienen en krijgt 20 tot 30% van het bedrag terug.
 • Vlaamse verbeteringspremie: Dit is een kleinere premie van € 250, indien u uw bestaande cv-ketel door een hoogrendementsketel vervangt. Deze cv-ketel moet een label HR+, HR Top, Optimaz of Optimaz Elite hebben. Opgelet, deze premie is niet altijd combineerbaar met de Renovatiepremie!
 • Verlaagd btw-tarief: Wie een nieuwe condensatieketel door een erkende technicus laat plaatsen, betaalt slechts 6% btw i.p.v. de gebruikelijke 21%. De woning moet wel minstens 10 jaar oud zijn.
 • Premie van de netbeheerder: Bepaalde gezinnen maken ook kans op een premie van € 1.800 (met een maximum van 40% van de eindfactuur) als ze een nieuwe condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie plaatsen.

Condensatieketel
Prijzen vergelijken voor een nieuwe condensatieketel?

 

Vergelijk gratis offertes