arrow

Ik wil offertes voor het drukken van een tijdschrift, boek of krant vergelijken

 
*1. Wat heeft u nodig?
(Vat uw aanvraag samen. Deze tekst wordt per e-mail naar de leveranciers gestuurd.)
*2. Hoeveel exemplaren (in totaal of per versie) wenst u te laten drukken?
(Omschrijf de oplage, eventueel per verschillende versie)
*3. Hoeveel pagina's, inclusief de cover, telt het te drukken document?
*4. Wat zijn de afmetingen van het document, wanneer het open en gesloten is?
(Omschrijf het formaat of geef de afmetingen in mm: hoogte + breedte open, hoogte + breedte gesloten)
*5. Welke papierdikte (grammage) wenst u voor de cover en binnenpagina's?
(Indien u het gewicht kent, geef het aantal g/m² aan, anders omschrijf met uw eigen woorden welke dikte u wenst)
  6. Welk soort papier wenst u voor de cover en binnenpagina's?
(Indien gewenst, omschrijf: mat, halfmat, glanzend, offset of recyclage papier)
  7. In hoeveel kleuren zullen cover en binnenpagina's van het document gedrukt worden?
(Omschrijf: zwart/wit druk of 1, 2, 3, 4(quadri), 5 , 6 kleurendruk)
  8. Wenst u een speciale afwerking?
(Indien ja, omschrijf: perforeren, kappen, vouwen, vernissen, UV-lak, plastificatie, ...)
  9. Wenst u een binding of hechting?
(Indien ja, omschrijf: nietjes, lijmen, spiraal, ...)
  10. Zal u het materiaal zelf aanleveren of wenst u ook een voorstel voor het grafisch werk?
(Omschrijf het formaat van uw bestanden of de gewenste grafische opmaak)
Velden aangeduid met een sterretje (*) zijn verplicht in te vullen.

Gelieve nog even uw gegevens in te vullen en u bent klaar!


Wij hechten veel waarde aan uw privacy. Overeenkomstig de wet van 8/12/1992 ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Offerte voor bedrukken van boeken, magazines of kranten

Op zoek naar een drukkerij voor het bedrukken van boeken, tijdschriften of kranten? Wij geven u graag advies. Beschrijf hieronder wat u zoekt en wij zorgen ervoor dat erkende leveranciers u antwoorden. U hoeft slechts éénmaal uit te leggen wat u zoekt en zij maken u snel een offerte. U vergelijkt rustig de aanbiedingen en maakt uw keuze. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.


Het aantal, de versies en de verdeling per versie

Wanneer u het aantal exemplaren doorgeeft aan de drukker, hou dan rekening met de volgende elementen:

Het aantal: Houd zeker rekening met het volledig gebruik van uw drukwerk, alsook met de geldigheid van de in het drukwerk opgenomen gegevens. Herdruk houdt immers een aantal vaste kosten in (drukplaten, opstarten en afstellen van drukpersen) die u kan besparen indien u een voldoende hoeveelheid bestelt bij aanvang. Natuurlijk geldt ook het omgekeerde, het is evenzeer nutteloos om grote hoeveelheden drukwerk te verspillen, en dus te grote hoeveelheden te bestellen.

De passe is de afwijking op het bestelde aantal exemplaren.De drukker zal dus een groter dan gevraagd aantal exemplaren drukken, om toch een goede hoeveelheid af te leveren. Er gaan immers altijd exemplaren verloren bij elke stap van de afwerking. Deze passe kan positief zijn, wat op zich geen probleem is, behalve dat de drukker u de supplementaire hoeveelheid papier zal factureren. Omgekeerd, zal u, in het geval van een negatieve passe, niet alle gevraagde hoeveelheden ontvangen. Het voorgestelde en de door FEBELGRA (Belgische Federatie voor de grafische industrie) aanvaarde percentage is 10%. Speel liever veilig en verhoog het aantal gevraagde stuks of geef door aan de drukker dat het gevraagde aantal imperatief is.

De verschillende versies: De meeste drukwerken worden in verschillende versies aangemaakt (bv. Verschillende talen verschillende prijzen of verschillende technische specificaties). Het aantal versies en het aantal exemplaren per versie bepaalt hoe vaak een plaatwissel gebeurt (de pers wordt immers stilgelegd) en het aantal platen die nodig zullen zijn, en bepalen dus indirect de kosten. Om de exacte kostprijs te bepalen, moet ook aangegeven worden of de wijziging zich voordoet in alle kleuren. In de meeste gevallen wordt enkel de zwartfilm gewijzigd, dwz. de tekst. Maar indien de titels in kleur zijn, of u verandert een foto, dan is de wijziging noodzakelijk in alle kleuren en bijgevolg ook duurder.

Het aantal per versie: dit gegeven is niet alleen belangrijk voor de uiteindelijke levering, maar laat de drukker ook toe om zijn persen beter te organiseren en aldus het papiergebruik te optimaliseren, alsook om de prijs exacter te bepalen.

Het aantal pagina's, het aantal luiken en het formaat

Het aantal pagina's en het aantal luiken zijn samen met het formaat en de hoeveelheden, de elementen die de prijs zullen bepalen.

Het gesloten formaat is het uiteindelijke formaat van een drukwerk, eenmaal beëindigd en gesloten.Het is het uiteindelijke formaat waarin het drukwerk wordt geleverd.

Het open formaat is het formaat van een drukwerk wanneer alle luiken opengeplooid zijn.

Luik: Synoniem voor bladzijden, wanneer men spreekt van een folder (bv. Folder, drieluik). Het aantal luiken is dus het aantal gedeeltes van een folder afgescheiden door een plooi.

Het aantal pagina's : is het aantal zijden van een blad die een gesloten brochure of catalogus omvat. Opgepast: er wordt altijd gesproken in functie van bladzijden en niet van bladen. Dit kan immers voor verwarring zorgen. Het is ook belangrijk te vermelden hoeveel binnenpagina's de brochure omvat en hoeveel pagina's de cover omvat.


Hoe kiest u een drukkerij voor het drukken van boeken of documenten?

 • Het is noodzakelijk om exact uw behoefte te omschrijven bij de aanvraag, alsook de drukkerij uit te kiezen die het meest geschikte drukprocédé aanbiedt.
 • Bekijk ook de beschikbaarheden binnen de planning van de drukkerij. Aangezien het drukken een industrieel proces is, kan er een productiebeperking zijn. Controleer dus zeker of uw drukker kan leveren binnen de beloofde timing.
 • Het kan aangewezen zijn de kwaliteit van de drukker te meten, door een aantal voorbeelden te zien. Sommige drukkers verkiezen immers volume en leveren soms een minderwaardige kwaliteit.
 • Controleer of het door de grafisch designer gebruikte programma, ook door de drukker gebruikt kan worden.
 • Belangrijk is ook dat de drukker voldoende capaciteit heeft om bepaalde grote opdrachten uit te voeren.

Lexicon voor het drukken van boeken, tijdschriften of kranten

 • Bichromie: wordt gebruikt bij de reproductie van een beeld waarbij 2 kleuren worden gebruikt.
 • Blinddruk: specifiek drukprocédé om in reliëf te drukken.
 • Desktop Publishing: geinformatiseerd proces voor het zetwerk of de creatie van een maquette.
 • Film: fotografische film nodig om de drukplaten te belichten.
 • Flashage (= type setting in het engels): het omzetten van een document vanuit een disquette naar films of bromure van hoge resolutie door middel van een fotocomposeuse.
 • Reliëfdruk: Drukprocédé die toelaat motieven in relief te drukken.
 • Kaart: dun karton, vanaf 250 gr/m².
 • Montage: Het plaatsen van een beeld in een ander, door middel van een fotografische montage of door middel van software programma's.
 • Inschiet: hoeveelheid papier nodig voor het instellen van een machine om tot een eerste goed gedrukt vel te komen..
 • Perforatie: Het maken van grote of minder grote gaatjes met behulp van naalden. Dit laat toe om het papier voor te snijden om het gemakkelijker los te maken.
 • Serigrafie: drukprocédé die een zijden scherm gebruikt et toelaat om te drukken op verschillende dragers.